پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
علی اصغر زرگر تحلیلگر حوزه بین الملل معتقد است که تهران در استفاده از اهرم هسته ای و غنی سازی خود موفق نبوده است.
اصغر زرگر، استاد روابط بینالملل، درباره افزایش تنش از سوی اروپا در رابطه با ایران به «انتخاب» گفت: کنش و واکنشهای اخیر میان ایران و اروپا تازگی ندارد و ده سال است که این درگیری ادامه دارد. خصوصاً از زمان احمدی نژاد، سطح تنش میان طرفین بالا رفت و قدرتهای بزرگ هم پای کار آن ایستادند. اینکه چرا اروپاییها هم اکنون سراغ تنش رفتهاند، چند دلیل دارد. وقتی آمریکا از برجام خارج شد، اروپاییها نتوانستند برای ایران کاری انجام دهند و به واقع طرفین برجام به تعهدات عمل نکردند. در این بین مذاکراتی نیز انجام شد و یک سری مشکلات شامل اقدامات مجلس پیش آمد و اجازه داده نشد مذاکرات به نتیجه برسد. عکس العمل ایران بالابردن غنیسازی و عبور از اعداد برجام بود. سیاست بر این بود که با افزایش درصد غنیسازی، یک اهرم فشار در دست ایران باشد که بتواند در مذاکرات از آن استفاده کند، اما این سیاست نتیجهی دلخواه را به دنبال نداشت. ایران با وجود بالا بردن غنیسازی، نتوانست از آن به عنوان اهرم استفاده کند و حالا تبدیل به ضد خود هم شده است. حالا اروپاییها افزایش غنیسازی را بهانه قرار دادهاند و در حال فشار بیشتر به ایران هستند. تا حدودی از نظر ژئوپلوتیکی و سیاستهای منطقهای، آنها فکر میکنند که موقعیت ایران تضعیف شده و سیاستهای منطقهای ایران از دست رفته است. مسائل منطقه در حال حاضر مورد سوءاستفاده غربیها قرار گرفته است. تنشهای ایران با اسراییل در منطقه نیز فقط درگیری ایران و اسراییل نیست و نوعی اعلام تنش با غربی هاست.
وی درباره نقش روی کارآمدن ترامپ در افزایش تنشها بیان کرد: روی کارآمدن ترامپ برای اروپاییها مهم است. بخشی از اروپا فکر میکند که همگام آمریکا میتواند از ایران امتیاز بگیرد و یک نوع رقابت را با آمریکا در دشمنی با ایران پیش ببرد. اروپاییها میخواهند به آمریکا ثابت کنند که آنها هم میتوانند فشارهای تعیینکننده به ایران وارد کنند.
زرگر درباره تأثیر احتمال پایان جنگ اوکراین اظهار داشت: جنگ اوکراین در مسیر اتمام است. در سیاست خارجی ایران هم موضوع اوکراین به حاشیه رفته، اما اروپاییها هنوز بر سر این موضوع اصرار میورزند. هرگونه حمایت از روسیه، قرارگیری در مقابل ناتو از نظر اروپا تحلیل میشود. حالا با پایان جنگ، اروپا دیگر نمیتواند از اتهامات این جنگ بر علیه ایران استفاده کند و حالا به دنبال نهایت امتیازگیری با کارت جنگ اوکراین است.
زرگر درباره راهکار ایران برای عبور از بحرانهای فعلی با غرب گفت: در حال حاضر در مسائل منطقهای، ایران وادار به عقب نشینی شده، اما در عین حال به عنوان یک بازیگر مهم، نقش خود را در مسائل منطقهای ایفا میکند. ایران به نوعی احتیاط میکند و در حال بررسی سیاستهای جدید است. در یک مذاکرات جامع، تمامی موضوعات میتواند مورد بحث قرار بگیرد. منطقهی خاورمیانه همیشه منطقهی تقسیم نفوذ بوده است. مثلاً در عراق میبینیم که کشورهای متعددی نفوذ دارند. اگر یک تقسیم نفوذ به صورت نانوشته انجام میشد، با بحران مواجه نمیشدیم. ایران باید ارادهی خود را برای مذاکره مستقیم هم نشان دهد. در این صورت فقط شاهد ابراز وجود غربیها نیستیم. از سوی دیگر ایران باید تصمیم بگیرد که از موضوعات دست و پاگیری مانند اف. ای. تی. اف عبور کند تا بتواند با توان اقتصادی بالاتری سر میز مذاکره برود.