پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : نوعی از داروهای فشار خون میتواند خطر تشنج صرعی پس از سکته را کاهش دهد.داروهای مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین (ARB) از صرع پس از سکته محافظت میکنند.
سایر داروهای فشار خون خطر بالاتری برای صرع پس از سکته دارند.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ برخی افراد پس از نجات از سکته مغزی دچار صرع میشوند، زیرا آسیب وارده به مغز باعث ایجاد اسکار و فعالیت الکتریکی نامنظم میگردد.
اما طبق مطالعهای که برای اولینبار در نوع خود ارائه شده، نوعی از داروهای فشار خون به نظر میرسد به نجاتیافتگان از سکته کمک میکند تا از ابتلا به صرع پس از سکته (PSE) جلوگیری کنند. این یافتهها روز جمعه در نشست سالانه انجمن صرع آمریکا در لسآنجلس ارائه شد.
نقش داروهای ARB در کاهش خطر PSE
نتایج نشان داد بیمارانی که از داروهای مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین (ARB) استفاده میکنند، بهطور قابلتوجهی کمتر از سایر بیماران به صرع پس از سکته مبتلا میشوند.
داروهای ARB با کاهش اثرات آنژیوتانسین، پروتئینی که باعث تنگ شدن رگهای خونی میشود، عمل میکنند. به گفته محققان، مسدود کردن این پروتئین میتواند التهاب را کاهش و جریان خون در مغز را بهبود بخشد و به این ترتیب خطر تشنج را کاهش دهد.
دکتر جاکومو اوانجلیستا، یکی از محققان ارشد و متخصص نورولوژی از دانشگاه جی. دانونزیو ایتالیا میگوید:
«مطالعه ما بهطور منحصربهفرد بر میزان اثربخشی انواع مختلف داروهای فشار خون در جلوگیری از PSE در دنیای واقعی تمرکز داشت.»
وی افزود: «درک اینکه کدام داروهای ضد فشار خون میتوانند به جلوگیری از عوارضی مانند PSE کمک کنند، میتواند منجر به نتایج بهتر درمانی برای بیماران شود.»
بررسی شرکتکنندگان و نتایج مطالعه
محققان برای این مطالعه ۵۲۸ بیمار مبتلا به فشار خون که دچار سکته شده بودند را مورد بررسی قرار دادند. هیچیک از این بیماران در زمان سکته دچار صرع نبودند.
همه شرکتکنندگان از نوعی داروی فشار خون استفاده میکردند و ۱۹۴ نفر از آنها دو یا چند نوع دارو مصرف میکردند.
بهطور کلی، حدود ۷٪ از شرکتکنندگان به صرع پس از سکته مبتلا شدند که این رقم با مشاهدات واقعی (۶٪ تا ۸٪) همخوانی دارد.
خطر بالاتر با سایر داروهای فشار خون
نتایج نشان داد بیمارانی که داروهای فشار خون غیر از ARB مصرف میکردند، بهطور قابلتوجهی در معرض خطر بالاتری برای PSE قرار داشتند:
• ۱۲۰٪ افزایش خطر با بتابلاکرها
• ۱۱۰٪ افزایش خطر با مسدودکنندههای کانال کلسیم
• ۶۵٪ افزایش خطر با مهارکنندههای ACE
• ۶۰٪ افزایش خطر با داروهای دیورتیک
محققان حدس میزنند که مسدودکنندههای کانال کلسیم و بتابلاکرها ممکن است احتمال تشنج را با بیشازحد تحریکپذیر کردن مغز افزایش دهند، درحالیکه مهارکنندههای ACE ممکن است التهاب در مغز را افزایش دهند.