پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مصرف داروهای ضدتشنج جدید در دوران بارداری به کودکان آسیب نمیرساند.کودکان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری این داروها را مصرف کردهاند، در سن ۶ سالگی تأخیر زبانی نداشتند.کنترل تشنج در دوران بارداری برای سلامت جنین نیز بسیار مهم است.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ برای دههها مشخص شده بود که برخی از داروهای قدیمی کنترل تشنج که زنان برای مدیریت صرع استفاده میکردند، میتوانند برای جنین خطرآفرین باشند.
با این حال، دادههای جدید نشان میدهند که چنین خطری برای داروهای نسل جدید ضدتشنج وجود ندارد.
دکتر کیمفورد میدر، یکی از محققان اصلی این مطالعه و استاد نورولوژی در دانشگاه استنفورد، توضیح داد:
«ما باید بین داشتن مقدار کافی دارو برای محافظت از مادر و جنین در برابر تشنج، و جلوگیری از مصرف بیش از حد که ممکن است برای کودک خطر ایجاد کند، تعادل برقرار کنیم.»
داروهای قدیمی مانند والپروات به شدت با نقصهای مادرزادی و مشکلات شناختی در فرزندان مرتبط هستند. بنابراین، مدتهاست به زنان مبتلا به صرع توصیه میشود که در دوران بارداری از این داروها استفاده نکنند.
با این حال، کنترل تشنج ضروری است، زیرا تشنج میتواند برای جنین و مادر باردار خطراتی ایجاد کند.
داروهای ضدتشنج جدیدتر چه وضعیتی دارند؟ آیا برای جنین خطرناک هستند؟
برای پاسخ به این سؤال، تیم تحقیقاتی میدر توسعه زبانی ۳۸۷ کودک را مورد بررسی قرار داد. کودکان تا سن ۶ سالگی پیگیری شدند.
از این تعداد، ۲۹۸ کودک از مادران مبتلا به صرع متولد شده بودند که در دوران بارداری داروهای ضدتشنج جدید مصرف کرده بودند، شامل داروهایی مانند لاموتریژین، لووتیراستام یا ترکیبی از هر دو.
طبق بیانیه مطبوعاتی مؤسسه ملی اختلالات عصبی و سکته (NINDS) که این مطالعه را تأمین مالی کرده است:
«کودکان در زمینه تواناییهای مختلف زبانی، از جمله دایره واژگان و مطابقت دادن کلمات شنیداری با تصاویر، مورد آزمایش قرار گرفتند.»
نتیجه: هیچ تفاوتی در نمرات زبانی بین کودکانی که در دوران جنینی در معرض این داروها قرار گرفته بودند و کودکانی که قرار نگرفته بودند، یافت نشد.
میدر در بیانیه مطبوعاتی توضیح داد:
«آنچه این مطالعه را معنادار میکند این است که وقتی کودکان در سن ۶ سالگی ارزیابی میشوند، آزمایشها بسیار حساستر از سنین پایینتر، بهویژه ۲ سالگی، هستند. نتایج عملکرد در مدرسه قابلمشاهده است و نتایج پیشبینیکننده توانایی شناختی در بزرگسالی هستند.»
این یافتههای جدید میتواند والدین را آرام کند، زیرا مطالعات قبلی که کودکان را تا سن ۲ یا ۳ سالگی پیگیری کرده بودند، نشان داده بودند که قرار گرفتن جنین در معرض دوزهای بالای لووتیراستام ممکن است مهارتهای شناختی کودک را تحت تأثیر قرار دهد.
با این حال، طبق تحقیقات جدید، در سن ۶ سالگی هیچ تفاوتی مشاهده نشد.
دکتر آدام هارتمن، مدیر برنامه در NINDS، خاطرنشان کرد:
«کنترل تشنج در دوران بارداری بخش مهمی از مراقبتهای پیش از زایمان برای زنان مبتلا به صرع است، اما برای سالها اثرات داروهای ضدتشنج جدیدتر بر فرزندان آنها ناشناخته بود.»
وی افزود:
«یکی از اجزای مهم این مطالعه، ارتباط بین تواناییهای شناختی کودکان با سطح خونی داروها در مادر بود. این موضوع راه را برای تحقیقات آینده باز میکند و ممکن است استراتژیهای بهتری برای تعیین دوز ارائه دهد.»