پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
احتمالاً میدانید که فستفود میتواند باعث افزایش وزن شما شود، اما آیا میدانستید که این غذاها میتوانند تأثیرات شگفتانگیزی بر خلقوخو و ذهن شما نیز داشته باشند؟
به گزارش انتخاب و به نقل از thehealthy؛ در ادامه به بررسی این اثرات میپردازیم.
1. احساس بیصبری بیشتر
محققان کانادایی در یک سری آزمایش دریافتند که حتی فکر کردن به فستفود میتواند افراد را عجولتر کند. در یکی از آزمایشها، افرادی که بهطور ناخودآگاه لوگوی فستفود را دیده بودند، متنهایی که به آنها داده شد را سریعتر از افرادی که این لوگوها را ندیده بودند خواندند. نویسندگان این مطالعه اعلام کردند: «شیوه غذا خوردن میتواند تأثیرات گسترده و اغلب ناخودآگاهی بر رفتار و انتخابهایی که هیچ ارتباطی با غذا ندارند داشته باشد.»
2. گرایش به ولخرجی بیشتر
مصرف فستفود میتواند باعث شود بیشتر ولخرجی کنید، حتی اگر دیگر در رستوران نباشید. پروفسور سانفورد دیوو از دانشگاه تورنتو میگوید: «ما فستفود را با سرعت و لذت آنی مرتبط میدانیم.» تحقیقات او نشان داده است که خانوارهایی که در مناطق دارای رستورانهای فستفود بیشتری زندگی میکنند، حتی با در نظر گرفتن عواملی مثل درآمد، تحصیلات و قومیت، سطح پسانداز پایینتری دارند. او اضافه میکند: «تماشای لوگوهای فستفود یا به یاد آوردن تجربهای در این رستورانها میتواند حالتی از عجله ذهنی ایجاد کند که باعث شود افراد بیشتر برای پاداش آنی هزینه کنند و کمتر به پسانداز برای آینده فکر کنند.»
3. احتمال ابتلا به افسردگی بیشتر
افرادی که به مقدار زیاد فستفود میخورند، 51 درصد بیشتر از کسانی که از این غذاها اجتناب میکنند، در معرض افسردگی قرار دارند. در یک مطالعه اسپانیایی، مشخص شد که هرچه افراد بیشتر برگر، پیتزا و سیبزمینی سرخکرده مصرف کنند، احتمال ابتلا به افسردگی در آنها بیشتر میشود. هرچند تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا رژیم غذایی حاوی فستفود علت افسردگی است یا افراد افسرده بیشتر به سمت این غذاها گرایش دارند. دکتر دیوید کاتز، مدیر مرکز تحقیقات پیشگیری در دانشگاه ییل، میگوید: «مصرف زیاد فستفود احتمالاً خطر افسردگی را از طریق تأثیر بر سلامت عمومی افزایش میدهد، اما افسردگی نیز میتواند میل به مصرف فستفود را افزایش دهد.»
4. تند غذا خوردن و پرخوری
مطالعات نشان دادهاند که فضای کلی رستورانهای فستفود باعث میشود افراد سریعتر غذا بخورند، نه صرفاً نوع غذا. این رستورانها به گونهای طراحی شدهاند که سرعت غذا خوردن را افزایش دهند. رنگهای روشن مانند زرد و قرمز ذهن را تحریک میکنند. نورپردازی تند و موسیقی بلند نیز میتوانند شما را وادار کنند غذایتان را سریعتر بخورید. جالب اینکه محققان دانشگاه کرنل با تغییر دکوراسیون یکی از شعب رستوران هاردی، از جمله افزودن نور ملایم و موسیقی جاز، مشاهده کردند که مشتریان 200 کالری کمتر مصرف کردند و از غذای خود بیشتر لذت بردند.
5. وابستگی مغز به قند
فستفود نهتنها پر از کالری و چربی است، بلکه بسیاری از وعدههای آن قند زیادی دارند. حتی غذاهایی که به نظر سالم میرسند، ممکن است حاوی مقادیر بالای قند باشند. برای مثال، سالاد سیب و گردوی مرغ از رستوران وندیز حاوی 40 گرم قند است و دسر ماست و میوه مکدونالد 22 گرم قند دارد. (این در حالی است که سازمانهای سلامت عمومی توصیه میکنند مصرف قند اضافه شده در روز نباید بیش از 24 گرم باشد.) اسکنهای مغزی نشان دادهاند که قند میتواند اعتیادآور باشد: هرچه بیشتر مصرف کنید، بیشتر به آن میل پیدا میکنید.
6. آسیبپذیری بیشتر نسبت به پیامهای تبلیغاتی
طبق گزارشی از مرکز راد دانشگاه ییل، برندهای فستفود سالانه 4.6 میلیارد دلار برای تبلیغات هزینه میکنند. کودکان زیر شش سال بهطور متوسط روزانه تقریباً سه آگهی فستفود میبینند و نوجوانان بین 12 تا 17 سال تقریباً پنج آگهی. جنیفر ال. هریس، مدیر بخش بازاریابی این مرکز، میگوید: «مغز نوجوانان نسبت به تبلیغات فستفود واکنش بیشتری نشان میدهد و این تبلیغات میتوانند مراکز پاداش مغز آنها را تحریک کنند.»
7. افزایش اضطراب
مصرف زیاد فستفود میتواند علائم اضطراب را افزایش دهد. کربوهیدراتهای تصفیهشده موجود در این غذاها میتوانند باعث نوسانات قند خون شوند. افت شدید قند خون ممکن است منجر به حملات پانیک، بیخوابی و سایر علائم اضطراب شود. علاوه بر این، نبود اسیدهای چرب امگا-3 در غذاهای سرخشده میتواند باعث شود مغز علائمی شبیه به اضطراب نشان دهد.
8. ایجاد حالت بیشفعالی
مصرف زیاد فستفود یا هر نوع غذای ناسالم دیگر میتواند باعث شود احساس بیقراری کنید. این موضوع به رنگهای مصنوعی و مواد نگهدارنده موجود در این غذاها مربوط میشود، بهویژه بنزوات سدیم. مطالعهای در نشریه Clinical Pediatrics نشان داد که این مواد میتوانند حالتی شبیه به «انرژی ناشی از قند» ایجاد کنند، اما این حس کمتر به قند و بیشتر به مواد افزودنی مصنوعی مربوط است.
9. افزایش خطر ابتلا به زوال عقل
مصرف زیاد فستفودهای چرب میتواند میزان انسولین تولید شده توسط پانکراس را افزایش دهد. در حالی که میدانید افزایش انسولین میتواند به دیابت نوع 2 منجر شود، شاید ندانید که مقاومت انسولینی مغز نیز میتواند خطر زوال عقل را افزایش دهد. اگر مغز به انسولین مقاومت نشان دهد، توانایی آن در ایجاد و ذخیره خاطرات کاهش مییابد و خطر ابتلا به زوال عقل بیشتر میشود.
10. کاهش تواناییهای یادگیری
مطالعهای در دانشگاه RMIT استرالیا نشان داد افرادی که مقدار زیادی فستفود مصرف میکنند، در انجام تمرینات ساده حافظه عملکرد ضعیفتری دارند. محققان دریافتند که فستفود و سایر غذاهای ناسالم میتوانند انعطافپذیری عصبی مغز را کاهش دهند؛ فرآیندی که به مغز کمک میکند تجربیات را به عنوان خاطره ذخیره کند.
11. بدتر شدن خلقوخو
هرچند ممکن است وقتی احساس ناراحتی میکنید به غذاهای چرب و سرخشده روی بیاورید، تحقیقات نشان دادهاند که این کار میتواند نتیجه معکوس داشته باشد. پژوهشگران دانشگاه پناستیت دریافتند که خوردن غذاهای ناسالم باعث بدتر شدن خلقوخو میشود، بهویژه در افرادی که از قبل احساس ناخوشی دارند.
12. کاهش کنترل بر اشتها
فستفود اعتیادآور است و این مسئله تصادفی نیست. چربیهای ترانس موجود در بسیاری از غذاهای سرخکرده میتوانند توانایی مغز را در تشخیص میزان غذا و احساس سیری مختل کنند. این مسئله میتواند باعث شود بیشتر بخورید. فستفود حتی میتواند مراکز پاداش مغز را تحریک کرده و دوپامین آزاد کند، همان ماده شیمیایی که در اعتیاد نقش دارد.