صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۱ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۸۳۳۴۴۱
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۳ - ۲۸ آبان ۱۴۰۳
مسمومیت ناشی از سم بوتولیسم، یکی از خطرات بالقوه و ناشناخته مصرف نادرست کنسروهای غذایی به ویژه ماهی است. یک مرد ۴۴ ساله مشهدی پس از مصرف کنسرو ماهی نجوشیده دچار مسمومیت شدید شد که علائمی همچون ضعف عضلانی، تاری دید، دو بینی، افتادگی پلک‌ها، و نارسایی تنفسی را در پی داشت. این بیمار پس از یک دوره طولانی درمان در بخش ICU بیمارستان قائم مشهد، تحت مراقبت‌های ویژه قرار گرفت و پس از ۲۶ روز بستری، با حال مساعد از بیمارستان ترخیص شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایسنا: مسمومیت ناشی از سم بوتولیسم، یکی از خطرات بالقوه و ناشناخته مصرف نادرست کنسروهای غذایی به ویژه ماهی است. یک مرد ۴۴ ساله مشهدی پس از مصرف کنسرو ماهی نجوشیده دچار مسمومیت شدید شد که علائمی همچون ضعف عضلانی، تاری دید، دو بینی، افتادگی پلک‌ها، و نارسایی تنفسی را در پی داشت. این بیمار پس از یک دوره طولانی درمان در بخش ICU بیمارستان قائم مشهد، تحت مراقبت‌های ویژه قرار گرفت و پس از ۲۶ روز بستری، با حال مساعد از بیمارستان ترخیص شد.

دکتر رضا بصیری، فوق تخصص بیماری‌های ریه و پزشک معالج بیمار، در خصوص این مورد خاص توضیح داد که بیمار پس از بروز علائم مشکوک، تحت بررسی دقیق قرار گرفت و مسمومیت بوتولیسم از طریق آزمایش مدفوع تأیید شد. دکتر بصیری گفت: «بوتولیسم یک بیماری بسیار خطرناک است که از طریق مصرف غذاهای کنسروی آلوده به سم بوتولیسم منتقل می‌شود. این سم می‌تواند به سرعت به سیستم عصبی آسیب بزند و باعث ضعف عضلانی شدید، مشکل در بلع، و در موارد شدیدتر نارسایی تنفسی شود.»

بیمار پس از دریافت درمان‌های حمایتی و استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاسیون مکانیکی)، توانست پس از چند روز از دستگاه جدا شود. به تدریج، علائم بیماری مانند ضعف عضلانی و دو بینی بهبود یافت و بیمار قادر به حرکت اندام‌ها و تنفس طبیعی شد. با این حال، همچنان برای اطمینان از بهبودی کامل، فیزیوتراپی تنفسی و عضلانی به وی تجویز شد.

با توجه به علائم پیچیده بیماری و سابقه بیماری عصبی این بیمار، پزشکان با مشورت متخصصان نورولوژی، اقدام به انجام سی تی اسکن و MRI کردند که خوشبختانه هیچ ضایعه خاصی در مغز یا نخاع بیمار مشاهده نشد. همچنین با توجه به عدم وجود تب و شواهد عفونت، تشخیص مسمومیت بوتولیسم قطعی شد. دکتر بصیری در این خصوص گفت: «یکی از دلایل موفقیت درمان این بیمار، شناسایی سریع مسمومیت بوتولیسم و اقدامات به‌موقع درمانی بود.»

دکتر بصیری با تأکید بر اهمیت رعایت ایمنی در مصرف غذاهای کنسروی، به مردم توصیه کرد که حتماً قبل از مصرف کنسروها، به‌ویژه کنسرو ماهی، آنها را به مدت کافی بجوشانند. وی گفت: «اگر کنسروها به‌طور صحیح و برای مدت زمان کافی جوشانده نشوند، سم بوتولیسم موجود در آنها می‌تواند به سیستم عصبی آسیب جدی وارد کند.»

سم بوتولیسم یکی از سموم خطرناک است که در محیط‌های کم‌اکسیژن مانند کنسروها، ممکن است تولید شود. این سم به سرعت به سیستم عصبی حمله کرده و باعث ضعف عضلانی، مشکل در تنفس و حتی مرگ شود. به همین دلیل، پزشکان به‌ویژه به مصرف‌کنندگان غذاهای کنسروی توصیه می‌کنند که قبل از باز کردن قوطی‌ها، از سلامت آنها مطمئن شوند و در صورت شک به سلامت کنسرو، از مصرف آن خودداری کنند.

این حادثه تلخ و پرهزینه به‌خوبی نشان داد که حتی یک اشتباه ساده مانند مصرف کنسرو ماهی نجوشیده می‌تواند خطرات جانی جدی به همراه داشته باشد. مسمومیت بوتولیسم یک تهدید واقعی است که می‌تواند به سرعت در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، زندگی فرد را تهدید کند. از این رو، رعایت نکات ایمنی در مصرف غذاهای کنسروی و توجه به تاریخ انقضا و نحوه نگهداری آنها، از اهمیت بالایی برخوردار است.

پزشکان و کارشناسان بهداشت عمومی، به‌شدت توصیه می‌کنند که افراد برای جلوگیری از مسمومیت با بوتولیسم، حتماً کنسروها را قبل از مصرف به مدت کافی بجوشانند و در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک پس از مصرف، فوراً به مراکز درمانی مراجعه کنند.