صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۸۳۱۸۶۷
تاریخ انتشار: ۲۶ : ۱۷ - ۲۰ آبان ۱۴۰۳
مهدی خراتیان، پژوهشگر ژئوپلیتیک، در گفت و گو با «انتخاب»:
مهدی خراتیان، پژوهشگر ژئوپلیتیک گفت: درباره مذاکره و یا عدم مذاکره با ترامپ بیان کرد: یک سری از مسائل در دست ماست اما یک سری چیز‌ها در دست ما نیست. برخی می‌گویند ما سریع باید با ترامپ مذاکره کنیم. او در کمپین خود مورد سوقصد قرار گرفته و درست یا غلط عده‌ای آن را به ایران نسبت دادند. ترامپ به راحتی فراموش نمی‌کند.از طرف دیگر در ایران هم نسبت به شهادت حاج قاسم سلیمانی مسائلی وجود دارد. از طرفی می‌شنویم که پمپئو نقش مهمی در سیاست خارجی ترامپ دارد. پمپئو یعنی انعطاف ناپذیری اهنی در مقابل ایران! من هم موافقم که ترامپ مرد معامله است اما اگر همین مرد معامله ببیند شما ضعیف هستید و حالا که تازه او آمده در حال تلاش برای گفتگو هستید، امتیازات جدی از شما می‌خواهد
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، پیامدهای داخلی و خارجی بسیاری دارد. ایران، یکی از کشورهایی است که نتایج این انتخابات برای مردم حساسیت و تاثیرگذاری فراوانی به همراه دارد.
 
مهدی خراتیان، پژوهشگر ژئوپلیتیک، مدیر اندیشکده احیای سیاست، درباره راهکار‌های پیش‌رو ایران در مقابل ترامپ به «انتخاب»گفت: وقتی یک تغییری مثل انتخابات امریکا به وجود می‌آید شرط این است که تحلیلگر‌ها صبر کنند. وقتی از کمپین‌ها عبور می‌کنیم و تیم‌ها و کارگروه های کابینه‌ها تشکیل می‌شوند، به فضای سیاست‌گذاری وارد می‌شویم. آنجا مواجه می‌شویم طرف مقابل چه می‌خواهد. هزاران پارامتر وجود دارد که باید به مرور ثابت شوند. اقای ترامپ به خاطر مکتب سیاست خارجی خود که جکسونی است، نمیخواهد در حوزه‌ای فراتر از مرزهای‌ آمریکا، نیروهای امریکایی را درگیر کند. آمریکای ترامپ نمی‌خواهد مداخله‌ی خارجی خاصی داشته باشد. ترامپ مخالف تیم بایدن در مورد جنگ اوکراین و ناتو و اروپا بوده است. اعمال سیاست‌های ترامپ درباره خاورمیانه خیلی محل بحث است. طرفداران ترامپ و شبکه حامی او اسراییلی بوده‌اند و به امنیت اسراسیل اهمیت می‌دهند. شاید درباره تایوان و اوکراین علائمی مبنی بر صلح نشان داده شود اما درباره خاورمیانه نباید ساده اندیشی کرد. 
 
او افزود: حساب و کتاب لبنان هم با غزه فرق دارد.عادی‌سازی رابطه‌ی اسراییل و سعودی هم مطرح است. ریزه‌کاری‌های بسیاری وجود دارد. برخی از تحلیلگرها شروع به صحبت کرده اند اما باید صبر کرد. تغییرات بزرگی در سیستم امنیتی امریکا در پیش است. فضا فعلا همان فضای کمپینی‌است.
 
وی درباره مذاکره و یا عدم مذاکره با ترامپ بیان کرد: یک سری از مسائل در دست ماست اما یک سری چیز‌ها در دست ما نیست. برخی می‌گویند ما سریع باید با ترامپ مذاکره کنیم. او در کمپین خود مورد سوقصد قرار گرفته و درست یا غلط عده‌ای آن را به ایران نسبت دادند. ترامپ به راحتی فراموش نمی‌کند.از طرف دیگر در ایران هم نسبت به شهادت حاج قاسم سلیمانی مسائلی وجود دارد. از طرفی می‌شنویم که پمپئو نقش مهمی در سیاست خارجی ترامپ دارد. پمپئو یعنی انعطاف ناپذیری اهنی در مقابل ایران! من هم موافقم که ترامپ مرد معامله است اما اگر همین مرد معامله ببیند شما ضعیف هستید و حالا که تازه او آمده در حال تلاش برای گفتگو هستید، امتیازات جدی از شما می‌خواهد. برایان هوک و پمپئو آنجا هستند و به راحتی با ما کنار نمی‌ایند. کار خیلی پیچیده تر از این حرف هاست. باید از تحریک بی جا دوری کرد. گفتن سخنان تحریک آمیز درست نیست اما گفتن حرف‌های ضعیف هم درست نیست. کسانیکه از دست ترامپ عصبی‌اند و کسانیکه خواهان مذاکره‌اند باید مراقبت کلامشان باشند.
 
خراتیان درباره ی نقش ترامپ در کاهش تنش خاورمیانه گفت: در مورد جنگ غزه،ترامپ قطعا تمایل به پایان جنگ دارد. ترامپ از سوی شبکه‌های عربی هم حمایت میشود.او دنبال صلح ابراهیم است که بخشی از عدم نتیجه‌ی آن ناشی از بی‌عرضگی بایدن بود. ترامپ به نتانیاهو گفته که جنگ غزه را تمام کنید. در مورد لبنان قضیه متفاوت است. در غزه مسائل سیاسی است اما در لبنان مسائل میدانی است. درست است که شاخه‌ی نظامی حماس در حال جنگ است اما این جنگ پارتیزانی است. در لبنان دو‌طرف در حال کوبیدن مواضع همدیگر هستند. دیروز اولین بار از موشک فاتح ۱۱۰ استفاده شد. ترامپ نمی‌تواند به راحتی این جنگ را حل کند،مگر اینکه یک تهدید نظامی خیلی جدی علیه محور مقاومت انجام دهد. محور مقاومت و ایران باید از این دو ماه استفاده کنند. انگیزه بایدن برای دفاع از نتانیاهو نزدیک به صفر است. اخراج گالانت و باختن انتخابات ها،انگیزه‌ای برای دفاع از نتانیاهو نگذاشته است. وقتی ترامپ آمد باید احساس کند به نفع اسراییل است که جنگ تمام شود اما ما باید دست بالا را داشته باشیم.