پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بسیاری از افراد مبتلا به کمخونی، از کمبود آهن در بدن خود رنج میبرند. مصرف غذاهای غنی از آهن در صبحانه، به خصوص زمانی که همراه با منابع ویتامین C مانند مرکبات میل میشوند، جذب آهن را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
در میان این وعدههای غذایی، صبحانه مهمترین وعده تامینکننده انرژی تمام روز محسوب میشود؛ اما بهترین صبحانه برای کم خونی شامل چیست؟ یا اینکه افراد مبتلا به کمخونی باید از خوردن چه صبحانههایی بپرهیزند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا پاسخ سوالاتتان را دریافت کنید.
تاثیر صبحانه در بهبود کم خونی
همانطور که میدانید صبحانه، اولین و مهمترین وعده غذایی روز است. به همین دلیل، افرادی که با کمخونی دست و پنجه نرم میکنند میتواند با صرف صبحانه کامل و مغذی، برگ برندهای برای بهبود کم خونی به دست آورند؛ زیرا صبحانه کامل با مواد ضروری، در بهبود سطح هموگلوبین و کاهش علائم کمخونی بسیار موثر هستند. اما سوالی که پیش میآید این است که چرا صبحانه برای کمخونی مهم به شمار میرود:
جذب بهتر آهن
بسیاری از افراد مبتلا به کمخونی، از کمبود آهن در بدن خود رنج میبرند. مصرف غذاهای غنی از آهن در صبحانه، به خصوص زمانی که همراه با منابع ویتامین C مانند مرکبات میل میشوند، جذب آهن را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
افزایش انرژی
کمخونی میتواند احساس خستگی و ضعف را تشدید کند. در مقابل، صرف صبحانهای کامل و مغذی، انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند تا بتوانید در طول روز با انرژی و نشاط بیشتری به فعالیتهای روزمرهتان برسید.
تنظیم قند خون
صبحانه کامل به کنترل سطح قند خون کمک میکند و از نوسانات ناگهانی قند خون که میتواند باعث احساس خستگی و ضعف شود، جلوگیری میکند.
تامین سایر مواد مغذی
علاوه بر آهن، هر صبحانه سالم به نسبت مواد اولیهای که دارد، میتواند سایر مواد مغذی و ضروری بدن مانند ویتامینهای گروه B، پروتئین و فیبر را نیز تامین کند.
مواد غذایی مفید برای مبتلایان به کم خونی
بهترین صبحانه برای کم خونی، از ترکیب مواد اولیه سرشار از آهن به وجود میآید که در ادامه لیست مختصری از آنها ارائه میدهیم:
غلات غنی شده با آهن
جو دوسر، بلغور جو که میتواند در ترکیب عدسی، خوراک لوبیا و اوتمیل برای مورد استفاده قرار گیرند، در تامین آهن بدن ضروری به شمار میرود. از طرفی، ترکیب نانهای سبوسدار با پنیر، مربا و دیگر مواد در تامین آهن موثر است.
تخم مرغ
تخم مرغ به عنوان منبع غنی از پروتئین و آهن میتواند برای مبتلایان کم خونی بسیار کاربردی باشد. بهترین شکل مصرف تخم مرغ، آبپز شده آن است.
گوشت قرمز و مرغ
گوشت قرمز و مرغ که حاوی آهن هستند، میتوانند در ترکیب سوپ، صبحانه انگلیسی و دیگر مواردی که با سلیقهتان همخوانی دارند، برای صبحانه مورد استفاده قرار گیرند.
سبزیجات برگ سبز تیره
اسفناج، کلم پیچ و برگ چغندر از منابع غنی آهن هستند که در غذاهایی مانند نرگسی، ترکیب با تخم مرغ و… استفاده میشوند.
حبوبات
صرف صبحانههای گرم مانند عدسی و آش که مملو از لوبیا، نخود و عدس هستند، علاوه بر تامین انرژی و آهن بدن، شما را در طول روز شاداب نگه میدارند.
میوه خشک
کشمش، خرما و انجیر به خصوص برای کسانی که برای رفتن به سر کار یا محل تحصیل عجله دارند، گزینهای مناسب است. از طرفی، آجیلهای دانهدار مانند بادام، گردو، کنجد و تخم کتان حاوی آهن هستند که در ترکیب با دیگر عناصر صبحانه، ترکیب لذیذی را خلق میکنند.
نمونه بهترین صبحانه برای کم خونی
صبحانه خوب و مغذی میتواند نقش مهمی در بهبود علائم کمخونی داشته باشد. در ادامه چند مورد از بهترین صبحانهها برای مبتلایان به کمخونی را برای شما آوردهایم:
املت سبزیجات
تخممرغ منبع خوبی از پروتئین است و اسفناج، فلفل دلمهای و گوجهفرنگی نیز آهن و ویتامین C فراوانی دارند که به جذب بهتر آهن کمک میکند. ضمنا صرف املت سبزیجات، تنوعی در ذائقه شما ایجاد میکند.
جو دوسر با میوه و آجیل
جو دوسر فیبر بالایی دارد و به همراه میوههایی مانند توت فرنگی، موز و آجیلهایی مثل بادام، یک صبحانه کامل و مغذی برای تامین آهن و سایر مواد مغذی است. شما میتوانید برای تهیه صبحانهای خوش طعمتر از اوتمیل میوه و آجیل کمک بگیرید.
نان سبوسدار با ارده و کشمش
نان سبوسدار، ارده و کشمش همگی منابع خوبی از آهن هستند و ترکیبی عالی برای یک صبحانه سریع و انرژیزا محسوب میشوند. ضمنا نان سبوسدار در کنار دیگر موارد مانند پنیر، کره، مربا و عسل بسیار لذیذ و خوش طعم است.
چه صبحانه هایی برای کم خونی مضر است؟
در حالی که بسیاری از غذاها میتوانند به بهبود کمخونی کمک کنند، برخی مواد غذایی نیز میتوانند جذب آهن را کاهش دهند و به همین دلیل برای افراد مبتلا به کمخونی مضر باشند. بهتر است از مصرف این مواد غذایی در کنار غذاهای غنی از آهن خودداری شود:
چای و قهوه
ترکیبات انرژیزا موجود در چای و قهوه میتوانند با آهن ترکیب شوند و از جذب آن جلوگیری کنند. بنابراین، بهتر است حداقل یک ساعت بعد از مصرف غذاهای حاوی آهن، چای یا قهوه بنوشید.
غذاهای حاوی کلسیم زیاد
مصرف بیش از حد غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر و پنیر در کنار غذاهای آهندار میتواند جذب آهن را کاهش دهد. به همین دلیل بهتر است این دو گروه غذایی را با رعایت فاصله زمانی مصرف کنید.
غذاهای سرخشده
غذاهای سرخشده به خصوص ترکیبات روغندار نه تنها برای سلامت کلی بدن مضر هستند، بلکه میتوانند جذب آهن را نیز کاهش دهند.
سخن پایانی
ما در این مطلب به بررسی بهترین صبحانه برای کم خونی پرداختیم. به طور کلی، کم خونی مشکلی است که در بسیاری از افراد مشاهده میشود و شما میتوانید با صرف مواد اولیه ذکر شده در این مقاله، صبحانهای خوشطعم آماده کنید که در بهبود کم خونی موثر است.
همشهری آنلاین