پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تسنیم: مسکو اعلام کرد که رزمایش نظامی جدید ارمنستان با آمریکا ضربه دیگری به روابط امنیتی روسیه و ارمنستان خواهد بود و هدف از این پروژهها بیرون راندن روسیه و ایران از منطقه قفقاز است.
روسیه از تصمیم ارمنستان برای میزبانی یک رزمایش نظامی مشترک دیگر با آمریکا انتقاد کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در 12 جولای در این خصوص گفت: این تصمیم ضربه دیگری به روابط امنیتی روسیه و ارمنستان خواهد بود. این رزمایشها به ویژه در شرایطی که ایروان عملاً فعالیتهای سازمان پیمان امنیت جمعی را متوقف کرده و آشکارا به این سازمان حمله میکند، مایه تأسف است. با وجود اینکه غربیها برخی اهداف صلحدوستی و صلحآمیز را اعلام میکنند، اما هدف اصلی آنها ایجاد پلی برای اجرای پروژههای ژئوپلیتیکی خود است.
زاخارووا در یک جلسه توجیهی در وزارت امور خارجه روسیه گفت: هدف از این پروژهها بیرون راندن روسیه و ایران از منطقه است. تغییر قالب کل سیستم امنیتی ارمنستان به غرب، ابزار نفوذ اضافی علیه خود ایروان میدهد. روسیه همیشه به تعهدات اتحاد خود از جمله امنیت ارمنستان وفادار بوده و میماند. او همیشه سعی میکرد راهحلهای قابل قبول دوجانبه را بیابد. با این حال، چنین گامهای سیستماتیک ایروان مکانیسمهای تعاملی را که قبلاً در این زمینه ایجاد شده، تضعیف میکند.
گفتنی است، نظامیان تیپ حافظ صلح ارمنستان، نیروهای آمریکایی در اروپا و آفریقا و همچنین گارد ملی کانزاس در رزمایش نظامی با نام شریک عقاب 2024 که در 15 تا 24 جولای برگزار میشود، شرکت خواهند کرد.
همچنین تأکید شده که در این رزمایش، عملیات حفظ صلح همراه با «اقدامات تثبیت» در یک منطقه درگیری فرضی تمرین خواهد شد.
سپتامبر گذشته، 85 نظامی آمریکایی و 175 نظامی ارمنی دو رزمایش نظامی مشترک مشابه در نزدیکی ایروان برگزار کردند. در آن زمان روسیه و ایران از این رزمایشها انتقاد کردند.
نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان در سخنرانی ماه گذشته خود در پارلمان اشاره کرد که کشورش ممکن است بار دیگر از سازمان پیمان امنیت جمعی خارج شود.
سازمان پیمان امنیت جمعی از ارمنستان خواست تا چشمانداز روابط خود را با آن روشن کند اما مقامات ارمنستان، بیانیه این سازمان را بیپاسخ گذاشتند.
ارمنستان مدتهاست در نشستهای سازمان پیمان امنیت جمعی شرکت نکرده و تأمین مالی فعالیتهای این سازمان را متوقف کرده است.
همچنین نخستوزیر ارمنستان از شرکت در نشست سران سازمان پیمان امنیت جمعی که در نوامبر 2023 در مینسک برگزار شد، خودداری کرد.
یک روز قبل از آن، در 11 ژوئیه، میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: نزدیک شدن غرب به ارمنستان علیه منافع روسیه است. با چنین تعمیق سریع همکاری با کسانی که هدفشان شکست استراتژیک روسیه است، ایروان در خطر بیثبات کردن جدی وضعیت در قفقاز جنوبی، از جمله امنیت خود، با دستان خود قرار دارد. من فکر می کنم که کارشناسان و سیاستمداران آگاه ارمنستان از بهای این اقدامات غیرمسئولانه آگاه هستند.
نکته مهم دیگر این است که کرملین در مورد پیامدهای تلاش غرب برای «اوکراینی کردن» ارمنستان، پیامهای هشداردهنده پنهانی به دولت پاشینیان ارسال میکند. محافل سیاسی روسیه بر این باورند که غرب در تلاش است تا وضعیت نظامی-سیاسی قفقاز جنوبی را بر سر ارمنستان تا مرز یک جنگ جدید تشدید کند و در شرایطی که غرب هیچ سازوکاری برای تأمین امنیت ارمنستان ندارد، ایروان باید نگران این موضوع باشد.
اما بر اساس برخی گزارشها، این احتمال که خشم کرملین یا پیامهای هشدار دهنده، دولت پاشینیان را از مسیر خیانت به روسیه دور کند، دیگر چندان قانعکننده نیست. بنابراین حتی منابع ارمنی نیز اذعان دارند که ناتو 14 نقطه مرجع در ارمنستان دارد. علاوه بر این، با توجه به وجود 13 آزمایشگاه بیولوژیک آمریکا در خاک ارمنستان، شکی نیست که مشکل برای روسیه کاملاً جدی است.
از سوی دیگر، این واقعیت غیرقابلانکار است که دولت پاشینیان به تدریج اقداماتی را برای خروج ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی انجام میدهد. در هر صورت، ایروان تقریباً فعالیت خود را در این سازمان تحت حمایت روسیه متوقف کرده و حتی از تأمین مالی این نهاد خودداری کرده است. اخیراً روابط ارمنستان با بلاروس که دومین نماینده مهم سازمان پیمان امنیت جمعی پس از روسیه است به نقطه انقطاع رسیده که نشان میدهد دولت پاشینیان در آستانه یک تصمیم اساسی است.
جالب است که نشریه ارمنی «ایراوونک» اطلاعاتی در مورد دستورات داده شده به حلقه نزدیک نخستوزیر نیکول پاشینیان منتشر کرده است. بر اساس آن گزارشها، نخستوزیر ارمنستان به نمایندگان حزب خود دستور داد تا تبلیغات ضد روسی را در جامعه ارمنستان تقویت کنند و فضای همدردی با غرب را ایجاد کنند و سپس بدون ارائه هیچ توضیحی قانع شد که در سپتامبر-اکتبر گامهای جدی و قاطعی برخواهد داشت.
با این حال، نشریه «ایراوونک» به نقل از منابع خود در داخل دولت ارمنستان مدعی شده که نیکول پاشینیان قصد دارد در بازه زمانی مشخص شده تصمیم نهایی درباره خروج ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی را اتخاذ کند. زیرا نخستوزیر ارمنستان اشاره کرد که مستقیماً به ایجاد یک ائتلاف گسترده و قدرتمند از حامیان غربی علاقهمند است و این بدان معناست که دولت پاشینیان برای تصمیمات سرنوشتساز رادیکال آماده میشود.