پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : کیک کارپاتکا یکی از کیکهای بسیار خوشمزه و مشهور لهستانی است که با روش متفاوتی تهیه میشود و طعم هیجانانگیزی دارد.
کیکها ازجمله دسرها و عصرانههای خوشمزه و دلپذیر در سراسر دنیا هستند که در انواع میوهای، خامهای، شکلاتی، پنیری و... تهیه میشوند که هرکدام طرفداران خاص خود را دارند. کیک کارپاتکا یکی از کیکهای خوشمزه، متفاوت و بسیار مشهور لهستانی است که شباهت زیادی به نان خامهای دارد، البته نان خامهای در ابعادی بسیار بزرگ! کیک کارپاتکا بدون خامه قنادی و با نوعی کرم مخصوص به خودش تهیه میشود و همین کرم، طعم این کیک را بسیار متفاوت میکند. کیک کارپاتکا بافت بسیار نرم و لطیفی دارد و برای درست کردن آن باید صبر و حوصله زیادی داشته باشید. اگر عاشق درست کردن کیک و شیرینی در منزل هستید و میخواهید یک کیک متفاوت بپزید، در ادامه این مطلب با آموزش کیک کارپاتکا با ما همراه باشید.
مواد لازم برای خمیر کیک
شیر: ۱۰۰ گرم
شکر: ۲ قاشق غذاخوری
آب: ۱۳۵ گرم
کره: ۸۵ گرم
آرد: ۱۳۰ گرم
تخم مرغ: ۳ عدد
نمک: یک چهارم قاشق چایخوری
مواد لازم برای کرم شیرینی
شیر: ۴۵۰ گرم
شکر: ۱۰۰ گرم
نشاسته ذرت: ۳ گرم
آرد سفید شیرینی: ۱ قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ: ۴ عدد
وانیل: ۱ قاشق چایخوری
پودر ژلاتین: ۱ قاشق چایخوری
کره: ۱۵۰ گرم
شیر عسلی: به میزان لازم
پودر قند برای تزیین: به میزان لازم
درست کردن این کیک سه مرحله دارد که در مرحله اول باید خمیر را آماده کنید. شیر را داخل یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت اجاق گاز قرار بدهید، سپس کره، شکر، نمک و آب را به آن اضافه کنید و روی حرارت هم بزنید تا مواد یکدست و داغ شود. اجاق گاز را خاموش کنید و آرد را کم کم به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید تا آرد کاملا داخل مایه حل شود، سپس دوباره اجاق گاز را روشن کنید و مدام خمیر را هم بزنید تا جایی که آب خمیر کاملا کشیده شود. ۵ دقیقه با حرارت کم خمیر را مدام هم بزنید، سپس خمیر را داخل یک کاسه بریزید و صبر کنید تا از حرارت بیفتد. تخم مرغها را به صورت جداگانه هم بزنید و یکی یکی و با فاصله به خمیر خنک شده اضافه کنید و هر کدام را جداگانه به مدت سی ثانیه با خمیر هم بزنید. دو قالب گرد ۱۵ سانتی را انتخاب کنید و کف قالبها کاغذ روغنی پهن کنید. خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید، نصف خمیر را داخل یک قالب و نصف دیگر را داخل قالب بعدی بریزید و روی خمیر را صاف کنید. حالا هر دو قالب را داخل فر ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۵ تا ۴۰ دقیقه بگذارید تا خمیر بپزد. سپس قالبها را از فر خارج کنید و اجازه بدهید کیک خنک شود.
در مرحله دوم باید کرم میانی را آماده کنید. برای این کار ابتدا پودر ژلاتین را با دو قاشق غذاخوری آب سرد مخلوط کنید و روی بخار کتری یا سماور درحال جوش بگذارید تا به روش بن ماری حل شود. شیر را داخل یک قابلمه بریزید و نصف شکر را به آن اضافه کنید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید تا شکر کم کم حل شود و شیر به جوش بیاید، بعد اجاق گاز را خاموش کنید. زردههای تخم مرغ را داخل یک کاسه بریزید و وانیل، بقیه شکر، آرد و نشاسته ذرت را به آن اضافه کنید و با همزن دستی هم بزنید تا مواد با هم مخلوط شوند. حالا شیر داغ را کم کم به مواد داخل کاسه اضافه کنید و با همزن دستی هم بزنید تا مواد یکدست شود و در آخر ژلاتین حل شده را به مواد اضافه کنید و هم بزنید. یک قالب یا سینی لبهدار مستطیل را انتخاب کنید و مواد را داخل آن بریزید و سینی را به مدت ۳ تا ۴ ساعت داخل یخچال بگذارید تا کرم ببندد. بعد از این مدت زمان، کره را که به دمای محیط رسیده است، داخل یک کاسه بریزید و با همزن دستی هم بزنید تا کره باز شود، سپس کرم را به سه قسمت تقسیم کنید و طی سه مرحله کرم را آرام آرام به کره اضافه کنید و در مرحله آخر حسابی کره و کرم را هم بزنید تا در آخر کرم یکدستی داشته باشید.
در مرحله سوم و مرحله آخر، یک رینگ ۱۵ سانتی را انتخاب کنید و دورتادور رینگ طلق بگذارید. حالا یکی از کیکهای پخته را کف رینگ بگذارید و مقداری شیر عسلی روی کیک بریزید و کرمی را که درست کردهاید، روی کیک بریزید، سپس کیک دوم را روی کرم قرار بدهید. حالا قالب را به مدت ۲۴ ساعت داخل یخچال بگذارید تا کیک خودش را بگیرد و در اصطلاح جا بیفتد. بعد از این مدت زمان، کیک را از قالب جدا کنید و طلق دور کیک را بردارید و روی کیک را با پودر قند تزیین کنید، نوش جان.
نکات مهم برای تهیه کیک در منزل
۱- برای درست کردن کیک مواد اولیه را به دمای محیط برسانید؛ بنابراین سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از شروع همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. همچنین برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را ۳ بار الک کنید. این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد میشود و درنتیجه بافت کیک شما بهتر میشود.
۲- دقیق بودن دمای فر در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد. وقتی قالب را در فر میگذارید، باید دقیقاً به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد. معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فرهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه به مدت ۴۵ دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت نتیجه مطلوب حاصل نشود و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه ۱۷۵ تنظیم کردهاید؛ اما در واقع دمای واقعی فر شما ۱۷۵ نیست و ممکن است کمتر یا بیشتر از این دما بوده باشد.
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند، معمولاً قلق فری که از آن استفاده میکنند، دستشان هست. مثلاً میدانند اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده میکنند، این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل میشود. اگر زیاد با فر کار نکردهاید و دمای فرتان را نمیدانید، بهترین کار تهیه دماسنج فر است. همانطور که گفتیم، دمای بیشتر فرها دقیق نیست. استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستورها گفته میشود، بر مبنای فر برقی است. اگر از فر گازی استفاده میکنید و دماسنج فر ندارید، دما را حدود ۱۰ درجه سانتیگراد بیشتر بگذارید. دمایی که گفته میشود، باز هم به فر شما بستگی دارد و باید قلق فر دستتان بییاد. با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانههای استاندارد آشپزی تهیه کنید؛ زیرا در تهیه کیک و شیرینی اندازههای دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازهگیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانهها دقیقتر است. خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانهها را نمیدانند؛ بنابراین اگر برایتان مقدور است، حتماً ترازوی دیجیتال تهیه کنید.
اگر خواستید با پیمانه اندازهگیری کنید، برای اندازهگیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید. چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا میکنند. نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید، این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ عنوان پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید؛ چون در این حالت اندازهها دقیق نمیشوند. وقتی مواد را داخل پیمانه میریزید، نباید سرپر و گنبدی شکل باشد.
۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندینبار همزن را خاموش کنید و اطراف ظرف را با کمک لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد، وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده میکنید، باز کیک بوی تخم مرغ میگیرد. خیلی از افراد فکر میکنند که وانیل و طعم دهندهها بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد. درحالیکه این فکر اشتباه است. آنچه بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد، درست هم زدن تخم مرغ است. پس این مرحله را بادقت انجام دهید.
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید. اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد، نتیجه مطلوبی نمیگیرد. همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید، ۱/۳ قالب خالی بماند. البته همه این موارد نیاز به تجربه دارد. شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است. باید چندبار کیک درست کنید تا چشم شما به اندازهها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
۶- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است. قالبهای متنوع و گرانقیمت زیادی در بازار موجود است. وقتی برای خرید قالب مراجعه میکنید باتوجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر درگم شوید. یکی از بهترین قالبها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالبها قیمت مناسبی هم دارد. قالبهای گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادیها میتوانید تهیه کنید و در طرحها و شکلهای مختلف موجود است.
۷- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید، این است که در فر را قبل از ۳۰ دقیقه به هیچ عنوان باز نکنید. اگر این کار انجام دهید، تمام زحماتتان هدر میرود، زیرا در این صورت کیک شما پف نمیکند.
۸- درنهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید. اگر مواد شما مرغوب نباشد، به هیچ عنوان نتیجه مطلوبی نمیگیرید. به عنوان مثال ممکن است همه نکات را رعایت کرده باشید؛ اما درنهایت کیک شما سفت شده است. این امر میتواند به این دلیل باشد که از آرد مرغوب استفاده نکردهاید.