صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۷۶۵۴۸۱
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۲۱ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
گزارش «هآرتص» از قطر و نفوذ سنگین جهانی‌اش؛
اودی لوی، رئیس سابق شاخه جنگ اقتصادی موساد که در زمینه مقابله با گروه‌ها و کشور‌های حامی آن‌ها نظیر قطر فعالیت دارد گفت: «قطر از ایران و چین خطرناک‌تر است، زیرا در حالی که غرب این کشور‌ها را به عنوان یک تهدید استراتژیک جدی تلقی می‌کند قطر را به چشم یک دوست می‌بیند... آمریکایی‌ها علیه چین اعلام جنگ کرده و تحریم‌های سنگینی را برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب وضع نموده اند، اما کاری به قطر ندارند و حتی به این کشور امکان دسترسی به دارایی‌های استراتژیک را فراهم نموده اند. من نگرانم، چون فکر می‌کنم غرب دارد کنترل قضیه را از دست می‌دهد. قطری‌ها بدون شلیک یک گلوله درحال فتح غرب هستند.»
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

هآرتص نوشت: دستگاه پول پاشی قطر مسیر خود را برای ایجاد نفوذ جهانی هموار می کند. این امیرنشین کوچک گروه های اسلام گرا نظیر حماس را تامین مالی می کند و اخیرا کنترل دارایی های استراتژیک ایالات متحده در فن اوری هسته ای، امنیت سایبری و هوش مصنوعی را در اختیار گرفته است. آیا باید نگران باشیم که این فن آوری ها در نهایت در اختیار ایران قرار بگیرد؟
 
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: در اوایل ماه ژانویه، زمانی که خانواده های گروگان های اسرائیلی در قطر برای آزادی اسرا از دست حماس تلاش می کردند، گزارشی در ایالات متحده منتشر شد که نشان می داد چطور این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس که از تامین کنندگان مالی حماس به شمار می رود، کنترل دارایی های امنیتی حساس بزرگترین ابرقدرت جهان را در اختیار گرفته است.
 
این گزارش که توسط انسیتوی مطالعات جهانی یهودی ستیزی در نیویورک منتشر شد، در خصوص یک توافق سری بین دولت قطر و دانشگاه ای اند ام تگزاس بود که یک نسخه از آن به دست این انستیتو رسیده است. 
 
بر اساس این گزارش، قطر بیش از یک میلیارد دلار برای خریداری حقوق مربوط به تمام دارایی های فکری و مادی ای که با همکاری تحقیقاتی این دانشگاه تولید شود پرداخت کرده است. این قرارداد 500 پروژه فن آوری را در بر می گیرد که بسیاری از آنها در حوزه های بسیار حساسی نظر علوم هسته ای، هوش مصنوعی، امنیت سایبری، رباتیک، بیوتکنولوژی و توسعه تسلیحات مدرن است.
 
بر اساس ادعای این انستیتو، دلربایی قطر از یهودیان امریکا و کاخ سفید «که به این کشور اجازه می دهد تا کنترل کامل این تحقیقات را از طریق مالکیت بر آی پی ها در اختیار بگیرد، ریسک غیرقابل قبولی را برای انتقال فن آوری و تصاحب پیشرفت های دارای کاربردهای نظامی پدید می آورد به خصوص که قطری ها دارای ارتباطاتی با سازمان های تروریستی هستند.»
 
مهمترین نگرانی این است که مالکیت فکری این پروژه ها در دستان گروه های  مورد حمایت مالی قطر نظیر حماس و حزب الله و ایران که دارای روابط نزدیک با دوحه است قرار گیرد.
اودی لوی، رئیس سابق شاخه جنگ اقتصادی موساد که در زمینه مقابله با گروه ها و کشورهای حامی آنها نظیر قطر فعالیت دارد گفت: «تردیدی نیست که قطری ها تلاش دارند از طریق یک طرح استراتژیک نفوذ به غرب، بر فن اوری های پیشرفته دسترسی پیدا کنند.»
 
این گزارش مدعی است قطر میلیاردها دلار صرف کمک به گروه هایی  جهت جهاد با ایالات متحده و کشورهای غربی کرده و در عین حال از طریق تامین مالی موسسات تحقیقاتی و دانشگاه ها، استخدام لابی گرها در واشنگتن و بروکسل، تسلط بر بنگاه های خبری و سرمایه گذری در باشگاه های ورزشی میلیاردها دلار برای نفوذ بر مراکز قدرت غربی هزینه کرده است.
 
لوی افزود: «قطر از ایران و چین خطرناک تر است زیرا در حالی که غرب این کشورها را به عنوان یک تهدید استراتژیک جدی تلقی می کند قطر را به چشم یک دوست می بیند... آمریکایی ها علیه چین اعلام جنگ کرده و تحریم های سنگینی را برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب وضع نموده اند اما کاری به قطر ندارند و حتی به این کشور امکان دسترسی به دارایی های استراتژیک را فراهم نموده اند. من نگرانم چون فکر می کنم غرب دارد کنترل قضیه را از دست می دهد. قطری ها بدون شلیک یک گلوله درحال فتح غرب هستند.»
 
یکی از موضوعات مهم تحقیقاتی دانشگاه ای اند ام در حوزه فن آوری هسته ای است که شامل دسترسی به 2 مورد از تاسیسات هسته ای آمریکاست. گزارش این اندیشکده یهودی هشدار می دهد که توافقات منعقده با قطر می تواند منجر به انتقال توانمندی های پیشرفته هسته ای به دولت های خارجی و سایر بازیگران متخاصم از جمله ایران شود. 
 
این اندیشکده در گزارش خود 11 پیشنهاد را مطرح کرده که شامل ممنوعیت استفاده از پول قطر توسط دانشگاه های آمریکایی، الزام قوی تر به گزارش دهی موارد تامین مالی خارجی و تعطیلی شعبه دانشگاه تگزاس ای اند ام در قطر است. (هفته گذشته این دانشگاه اعلام کرد که در حال تعطیل کردن این شعبه است.)
 
دانشگاه تگزاس ای اند ام، که محل اصلی اش در کالج استیشن هیوستون قرار دارد، بزرگترین دانشگاه آمریکا با بیش از 70 هزار دانشجو است. این دانشگاه در بین بهترین دانشگاه های ایالات متحده قرار دارد. هرچند این دانشگاه یک نهاد دولتی است، اما رقابت موفقی با شناخته شده ترین دانشگاه های خصوصی امریکا و بودجه های هنگفت آنها دارد. 
 
مارک لوش، رئیس دانشگاه تگزاس ای اند ام در واکنش به این گزارش گفته «این ادعا که ما در حال درز دادن یا به خطر انداختن داده های تحقیقات امنیت ملی به کسی هسیم، نادرست و غیرمسئولانه است.»
 
بر اساس آمارهای وزارت آموزش آمریکا، قطر در طی یک دهه گذشته بیش از 3.28 میلیارد دلار در موسسات آموزشی این کشور هزینه کرده است. این در حالی است که میزان هزینه کرد چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان با 1.5 میلیارد نفر جمعیت در دانشگاه های آمریکا تنها به 1.73 میلیارد دلار می رسد. قطر تنها 3 میلیون نفر جمعیت دارد و اقتصاد پنجاه و سوم جهان است.
 
به گفته یوئل وزانسکی، محقق ارشد انستیتوی مطالعات امنیت ملی و خاورمیانه در واشنگتن «هدف این سرمایه گذاری ها مثل اهداف چینی ها لزوما دزدی اسرار تکنولوژیک آمریکا نیست، بلکه هدف به دست آوردن نفوذ است... چیزی که برای قطر اهمیت دارد نحوه اثر گذاری بر سیاست های مریکا از طریق قدرت نرم است. من ترس چندانی از دزدی تکنولوژی ندارم.»
 
در عین حال قطر برای آسیب زدن به سیاستمدارن آمریکایی ای که در سمت موافق این کشور قرار ندارند دریغ نمی کند. در ماه ژانویه فاکس نیوز گزارش داد که قطر از عواملی در دولت آمریکا برای بدنام کردن آن دسته از سیاستمداران امریکایی که مخالف تلاش های اخوان المسلمین در ایالات متحده هستند استفاده کرده است. بر اساس ادعای این گزارش، قطر یک عملیات جاسوسی را علیه سناتورهای جمهوری خواه تد کروز و تام کاتن تامین مالی کرده، زیرا آنها گام هایی را برای اعلام اخوان المسلمین به عنوان یک گروه تروریستی خارجی برداشته بودند. 
 
زمانی که اخوان المسلمین در سال 2013 از مصر اخراج شد، قطر از این گروه استقبال کرد و در سال های اخیر نیز از اسماعیل هنیه و خالد مشعل، رهبران حماس که گروه خود را شاخه ای از اخوان المسلمین می دانند میزبانی کرده است.
 
دولت قطر با تکذیب گزارش فاکس نیوز، در اقدامی غیرمعمول این شبکه را تهدید به شکایت کرده است. 
 
لوی امیدوار است اتفاقات هفتم اکتبر غرب را در مورد رفتارهای قطر از خواب غفلت بیدار کند. وی می افزاید: «تغییر روایت بر علیه آنها کاری بس دشوار است. اما اگر این کار انجام نشود، ما با یک آینده بسیار مشکل ساز مواجه خواهیم شد و من این را با ناراحتی فراوان می گویم: چرا برای بیدار شدن غرب به یک فاجعه نظیر 7 اکتبر یا اتفاق دیگری نظیر یازده سپتامبر نیاز داریم؟»