پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
غذاهای دارای شاخص گلیسمی پایینتر مانند میوهها، به آرامی هضم میشوند، به همین دلیل برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنید.
میوهها ارزش غذایی بالایی دارند و طبق تحقیقات انجامشده، مصرف روزانه میوه میتواند به کاهش وزن کمک کند.
میوهها به این دلیل که از فیبر و آب سرشارند، باعث حس سیری میشوند و احتمال پرخوری را کاهش میدهند. گریپفروت، آووکادو و هنداونه از بهترین میوهها برای کاهش وزن بهشمار میروند.
میوهها از آنتیاکسیدانها، ویتامینها، مواد معدنی و فیبرها سرشارند که برای سلامت کلی بدن هم مفیدند. معمولا ۸۰ تا ۹۰ درصد میوهها را آب تشکیل میدهد. شکر طبیعی موجود در آنها هم هوس شما برای خوردن شیرینی را رفع میکند. فیبر موجود در میوهها هم به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. محتوای بالای آب و فیبر موجود در میوهها کمک میکند احساس سیری کنید، بنابراین احتمالا کمتر غذا خواهید خورد.
به گزارش وریولهلت، بسیاری از میوه بهعنوان «ابرغذاها» یا مواد غذایی سرشار از مواد مغذی معرفی میشوند، زیرا در سلامت و پیشگیری از بیماریها تاثیرات مثبتی دارند.
این مواد مغذی را باید در بخشی از رژیم غذایی متعادل که شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات و پروتئین بدون چربی است قرار داد.
میوهها شاخص گلیسمی را کاهش میدهند
شاخص گلیسمی یا جیآی (GI) سرعت شکستهشدن کربوهیدراتها و تاثیر بر سطح گلوکز (قند) خون را تعیین میکند. مواد غذایی با گلیسمی بالا به سرعت هضم میشوند و افزایش قند خون را به دنبال خواهند داشت.
غذاهای دارای شاخص گلیسمی پایینتر مانند میوهها، به آرامی هضم میشوند که مانع افزایش سریع سطح قند خون میشود و برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنید.
میوههایی که شاخص گلیسمی پایینتری دارند، کالری کمتر و فیبر و آب بیشتری دارند که به کاهش وزن کمک میکنند.
برخی از این میوهها عبارتند از:
گریپفروت: نصف یک گریپفروت ۵۳ کالری، ۱۲ گرم شکر، تقریبا دو گرم فیبر و ۹۱ درصد آب دارد. نتایج تحقیقات از تاثیر خوردن گریپفروت تازه بر کاهش وزن خبر میدهد.
سیب: یک سیب متوسط ۹۵ کالری، ۱۹ گرم شکر و ۳ گرم فیبر دارد. غذاهای پر فیبر با شاخص گلیسمی پایین مانند سیب میتوانند افزایش قند خون را کاهش دهند و به کاهش وزن کمک کنند.
آووکادو: یک آووکادوی متوسط حدود ۲۴۰ کالری دارد. با این حال، آووکادو قند بسیار کمی دارد، فقط حدود ۰.۴ گرم در هر میوه. خوردن آووکادو بهطور منظم، به کاهش وزن کمک میکند.
گلابی: یک گلابی متوسط ۱۰۰ کالری، ۱۷ گرم شکر و ۵.۵ گرم فیبر دارد. گلابیها یکی از بهترین غذاهای حاوی فیبر بالا و شاخص گلیسمی پایین برای جلوگیری از افزایش قند خون و افزایش وزن به شمار میروند.
تمشک: یک فنجان تمشک حدود ۶۴ کالری، ۵ گرم شکر، ۸ گرم فیبر و حدود ۸۶ درصد آب دارد. ترکیب پر فیبر و کمکالری تمشک به کنترل گرسنگی و وزن کمک میکند.
پرتقال: یک پرتقال حاوی حدود ۶۲ کالری، ۱۲ گرم شکر و ۳ گرم فیبر است. این میوه همچنین حدود ۸۷ درصد آب دارد. فلاونوئیدهای مرکبات در کنترل چاقی موثرند.
توت فرنگی: در یک فنجان توت فرنگی حدود ۵۳ کالری، ۸ گرم شکر و ۳ گرم فیبر وجود دارد و ۹۱ درصد آن آب است.
موز: یک موز متوسط حدود ۱۰۵ کالری، ۱۴ گرم شکر و ۳ گرم فیبر دارد و حدود ۷۵ درصد آن آب است. تحقیقات نشان میدهد که موز به افزایش وزن کمتری منجر میشود، اما این رابطه درباره سیب، گلابی و توت فرنگی چندان قوی نیست.
هلو: یک هلو متوسط حدود ۵۹ کالری، ۱۳ گرم شکر و ۲ گرم فیبر دارد و محتوای آب آن ۸۹ درصد است.
طالبی: یک فنجان طالبی تقریبا ۶۰ کالری، ۱۴ گرم شکر و ۲ گرم فیبر دارد. بیش از ۹۰ درصد یک طالبی را آب تشکیل میدهد.
کیوی: یک کیوی حدود ۴۲ کالری، ۶ گرم شکر، ۲ گرم فیبر و ۸۴ درصد آب دارد. تحقیقات نشان میدهد که کیوی میتواند در کنترل وزن مفید باشد.
میوهها با شاخص گلیسمی بالاتر
برخی از میوهها شاخص گلیسمی بالاتری دارند، اما اگر در حد اعتدال مصرف شوند همچنان پشتیبان خوبی برای کنترل وزن بهشمار میروند.
یک فنجان هندوانه حدود ۴۶ کالری و ۹ گرم شکر دارد. همچنین حدود ۹۲ درصد آن آب است، اما کمتر از یک گرم فیبر دارد. محتوای بالای آب آن میتواند به کاهش گرسنگی برای چند ساعت کمک کند. به همین دلیل هندوانه جایگزین سالمی برای میانوعدههای فراوریشده است.
یک فنجان آناناس حدود ۸۳ کالری، ۱۶ گرم شکر و ۲ گرم فیبر دارد، به علاوه ۸۶ درصد آن آب است. ممکن است شاخص گلیسمی بالاتری داشته باشد، اما در احساس سیری موثر است و جایگزین سالمی برای تنقلات شیرین فراوریشده است.
تاثیر میوهها بر کاهش وزن
کاهش وزن در پی مصرف کالری کمتر ایجاد میشود، بنابراین افزودن میوهها تنها راه چاره نیست.
بزرگسالان باید روزانه ۱.۵ تا ۲.۵ فنجان میوه مصرف کنند. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه خوردن میوه در زمان خاصی از روز به کاهش وزن کمک میکند وجود ندارد. اما میوههای کامل به احتمال قوی گرسنگی را برطرف میکنند و قند خون را هم افزایش نمیدهند.
میوههای کامل و تازه را بهعنوان میانوعده مصرف کنید. میوه را به مواد غذایی مانند غلات، بلغور جو دوسر و ماست اضافه کنید. اسموتیهای میوه هم یکی دیگر از گزینهها است، اما مراقب میوههای پرکالری باشید.
خوردن بیش از حد میوه بهطور کلی توصیه نمیشود، میوهها میتوانند به دلیل فیبر بالای موجود باعث ناراحتیهای گوارشی شوند. بنابراین در مصرف آنها زیادهوری نکنید.
بهطور کلی رژیم غذایی متعادل با سبزیجات، میوهها، غلات کامل، لبنیات، پروتئین بدون چربی در کنار ورزش منظم توصیه میشود، زیرا هیچ ماده غذایی به تنهایی نمیتواند به کاهش وزن در ناحیه خاصی از بدن منجر شود.