پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وال استریت ژورنال نوشت: اگر تلاش جو بایدن برای پیروزی مجدد در انتخابات ریاستجمهوری ناکام بماند، ممکن است تقصیر ایرانیها باشد.
به گزارش سرویس بین الملل انتخاب، در ادامه این مطلب امده است: آنها قبلاً هم این کار را انجام داده اند. در نوامبر سال ۱۹۷۹، دانشجویان در تهران سفارت آمریکا را تصرف کردند. همچنین آمریکاییها را گروگان گرفتند و ۵۲ نفر از آنها را به مدت ۴۴۴ روز - در کل سال انتخابات ریاست جمهوری - نگه داشتند. این رخداد، تحقیری بود که ناتوانی جیمی کارتر را برای جهان تصویر میکرد.
جو بایدن در آن زمان در کمیته روابط خارجی سنا مشغول بود؛ بنابراین او شاهد درجه یک این ماجرا بود که ایرانیها چگونه به شکست کارتر در انتخابات در مقابل رونالد ریگان کمک کردند.
مسائل عمده دیگری که تصویر کارتر را بهعنوان رئیسجمهور ضعیفی که از عهده این کار برنمیآید، تقویت میکرد، شامل تورم و حمله شوروی به افغانستان بود که رئیسجمهور را کاملاً غافلگیر کرده بود؛ ایران، افغانستان و تورم؛ آیا آقای بایدن متوجه این ماجرا هست؟ اگرچه مشخصه هر موضوع تغییر کرده و برعکس بایدن پس از خروج نامطلوب خود از افغانستان، کارتر، سیاست خود را پس از تهاجم شوروی در سال ۱۹۷۹ تهاجمی کرد، اما ریشه مشکلات به طرز قابل توجهی مشابه هستند.
تورم را در نظر بگیرید. بله دارد پایین میآید، اما آمریکایی ها، انکار اولیه تورم از سوی بایدن را به خاطر دارند. بایدن ابتدا آن را تکذیب کرد، سپس به ما اطمینان داد که «موقتی» است. اکنون که تورم به همان سرعتی که قبلا بود، افزایش نمییابد، به نظر میرسد تیم بایدن بابت اینکه افکار عمومی برای حل مشکلی که خود تیم بایدن ایجاد کرده بود و در ابتدا آن را انکار میکرد، اعتباری به آنها نمیدهند، عصبانی هستند. این موضوع به این دلیل است که آمریکاییها هر بار که یک کیسه مواد غذایی میخرند، قیمتهای بالاتری را میپردازند.
یا به افغانستان نگاه کنید. در آگوست ۲۰۲۱، دولت تحت حمایت آمریکا در کابل سقوط کرد، زیرا بایدن با رد توصیه ژنرالهای خود، دستور داد آمریکا از افغانستان خارج شود. این خروج، یک وحشت راهبردی و انسانی بود؛ ۱۳ نظامی آمریکایی توسط یک بمب گذار انتحاری کشته شدند و افغانهای مستأصل پس از چسبیدن به هواپیماهای امریکا، جان خود را از دست دادند؛ ماجرایی که یاداور ترک شرم آور سایگون ویتنام بود.
اتفاقات بیشتر هم در راه است؛ سوال این است که آیا پاسخ بایدن به اندازهای قوی خواهد بود که تهران را متقاعد کند که دست از این کارها بردارد. اینکه مقامات دولتی از رئیسجمهور به پایین میگویند تنشها را تشدید نمیکنند، کمکی به اوضاع نمیکند. این درحالی ست که بایدن باید بگوید «آنها هرآنچه را لازم باشد انجام میدهند تا تهران پیام را بگیرد».
هر چقدر هم که همه این مسائل، نامنسجم باشد، اگر از دیدگاه کاخ سفید به انتخابات نوامبر نگاه کنید، منطقی است. در حالی که منتقدان بایدن را فردی ضعف میبینند، شاید بایدن ستیزه جوترین فرد در دولتش باشد. در حال حاضر مقامات و کارکنان ستاد انتخاباتی بایدن، اعتراض خود را نسبت به حمایت بایدن از اسرائیل اعلام کرده اند. اگر ایران تشدید تنش کند و آمریکا پاسخ دهد، شعارهای "جو نسل کش" از سوی عناصر حزب خودش سرداده خواهد شد.
از سوی دیگر، اگر درگیری با ایران بر بازار جهانی نفت تأثیر بگذارد، همه آمریکاییها هزینه آن را خواهند داد. آن برچسبهای روی پمپ بنزین ها را به خاطر میآورید که همراه با عکس بایدن خندان به قیمت کاهشی بنزین اشاره میکرد و می گفت: "من این کار را کردم"؟
بنابراین، با توجه به کاهش قیمت سوخت، آخرین چیزی که بایدن میخواهد، بحران جهانی عرضه نفت است.
شرطبندی بایدن روی ایرانیها همیشه مانند باراک اوباما بوده است: اگر ما با آنها تعامل داشته باشیم و آنها را مجبور به امضای توافق هستهای کنیم، از دستیابی آنها به بمب جلوگیری میکنیم و به تدریج آنها را به شرایط عادی میکشانیم.
بایدن هنوز هم ممکن است این را باور کند، همانطور که ظاهراً معتقد است که یک کشور فلسطینی پاسخی به حملات است.
اما مانند جیمی کارتر، بایدن درس خواهد گرفت که چنین کشورهایی رفتار عادی ندارند، زیرا اولویتهای متفاوتی دارند.