صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۷۵۵۸۱۶
تاریخ انتشار: ۳۶ : ۱۸ - ۱۷ دی ۱۴۰۲
جاوید قربان اوغلی، دیپلمات سابق در گفت و گو با «انتخاب»:
قربان‌اوغلی دیپلمات سابق درباره وجه اشتراک و اختلاف ایران و آمریکا در پیام کاخ سفید گفت: یک وجه مشترک میان ایران و امریکا وجود دارد و آن عدم گسترش جنگ است. سیاست ایران در مقابل غزه مشخص است و هیچ تمایلی برای گسترش جنگ وجود ندارد. آمریکایی‌ها نیز دنبال جنگ نیستند. هر دو این‌ها خواهان اوج گیری بحران نیستند. مسئله این است که چگونه جنگ تمام شود. راه حل این است که نتانیاهو چگونه محدود شود تا نیروهایشان ازغزه خارج شوند و این موضوع محل اختلاف ایران و آمریکاست.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

به گزارش خبرنگار الجزیره، کاخ سفید پیامی در چند بند با محتوایی پیرامون جنگ غزه، تمایل نتانیاهو برای گسترش جنگ و خطرات تنش در دریای سرخ خطاب به ایران ارسال کرده است. فارغ از صحت تمام محتوا این ماجرا، نفس ارسال پیام آمریکایی‌ها نشان از تداوم ارتباط میان ایران و غرب و عدم تمایل طرفین برای گسترش نبرد است.
 
جاوید قربان‌اوغلی، دیپلمات بازنشسته، درباره پیام آمریکایی‌ها به ایران درباره جنگ غزه و تلاش نتانیاهو برای گسترش جنگ به «انتخاب» گفت: آنچه از رصد مقامات ایرانی و وزیرامورخارجه و سخنگویان امریکایی برمی‌آید؛ تبادل پیام میان ایران و آمریکا قطع نشده است. هرچند به پیام آمریکایی‌ها به ایران مبهم است. بعد از جنگ غزه پیام‌ها بیشتر شده و زمانیکه بحث دریای سرخ بالا گرفت، به احتمال زیاد پیام‌ها افزایش یافته است. آمریکایی ها به عنوان یک بازیگر مهم در سطح دنیا مایل نیستند که مسئله آزادی کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی دچار مشکل شود. آن‌ها معتقدند که کار‌های حوثی‌ها از سوی ایران حمایت می‌شود و برای ختثی سازی خطرات آن‌ها باید با ایران صحبت کنند. آمریکایی‌ها در کل مایل به تشدید بحران در منطقه نیستند. در کل اینکه محتوا پیام امریکایی‌ها چه بوده مشخص نیست و مقامات ایرانی باید توضیح دهند.
 
 وی سپس درباره اختلاف بایدن و نتانیاهو در پیام آمریکایی‌ها اظهار داشت: فارغ از اینکه چه کسی در آمریکا رییس جمهور باشد، یک تعهد نسبت به اسراییل دارد، اما به این معنا نیست که اختلافی نباشد. الان سه ماه از جنگ گذشته، اما اسراییل به اهداف خود نرسیده است. اسراییل مایل است ایران را وارد جنگ کند و می‌داند در این صورت آمریکا بیشتر پشت اسراییل خو‌اهد ایستاد. از نظر کاخ سفید جنگ با ایران در شرایط فعلی با توجه به شرایطی که در فلسطین و غزه وجود دارد، اصلا درست نیست. امریکایی‌ها نمی‌خواهند جنگ به جایی کشیده شود که خودشان هم درگیر شوند. از این نظر تبادل پیام‌طبیعی است. 
 
وی درباره به رسمیت شناختن حماس در راه حل غزه بیان کرد: راه حل بودن حماس نیاز به اثبات ندارد. حماس بخش اصلی ماجراست. جنگ سه ماهه به نمایندگی حماس است و آنچه در میدان جریان دارد هم حماس است. حماس در حال پیشتاز است که دولت خودگردان و محمود عباس اصلا اعتباری ندارند. البته من بعید می‌دانم آمریکا با ایران و قطر و مصر بر سر غزه مذاکره کند. شاید بر سر گروگان‌ها و مسایل بشردوستانه بحث‌هایی وجود داشته باشد.
 
قربان‌اوغلی درباره وجه اشتراک و اختلاف ایران و آمریکا در پیام کاخ سفید گفت: یک وجه مشترک میان ایران و امریکا وجود دارد و آن عدم گسترش جنگ است. سیاست ایران در مقابل غزه مشخص است و هیچ تمایلی برای گسترش جنگ وجود ندارد. آمریکایی‌ها نیز دنبال جنگ نیستند. هر دو این‌ها خواهان اوج گیری بحران نیستند. مسئله این است که چگونه جنگ تمام شود. راه حل این است که نتانیاهو چگونه محدود شود تا نیروهایشان ازغزه خارج شوند و این موضوع محل اختلاف ایران و آمریکاست.