پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
جنگ در غزه به روند فرسایشی و سخت خود رسیده است؛ اسراییل با وجود تمامی پیش رویها کماکان موفق به آزادسازی اسرای خود نشده و در یک مورد موجب کشته شده سه تن از آنها در یک حادثهی جنگی شده است. شروع برخی مذاکرات و دیدارها در رابطه با غزه نشان میدهد که تمایلاتی برای پایان جنگ وجود دارد، اما مسئله بر سر نحوه اداره غزه پس از پایان جنگ است.
علیرضا مجیدی، کارشناس بین الملل، درباره زمان پایان جنگ غزه به «انتخاب» گفت: آنچه فعلا میدانیم این است که اسراییل پیش روی های میدانی قابل توجهی داشته است، اما به مرحله سخت ماجرا برخورد کرده است. اسراییل در حال تلفات دادن است و دستاورد شعاری ویژهای هم ندارد. اسراییل حتی نتوانست یک نفر از اسرای اسراییلی را از طریق عملیات نظامی آزاد کند و ۳ نفر از اسراییلیهای دربند را به اشتباه خودشان کشته اند. مرحله نبرد درون شهری به جایی رسیده است که در این مرحله پیش رویها بسیار کند و تلفات بسیار بالاست.
وی افزود: با توجه به این تفاسیر یک سوال جدی مطرح است که آیا شرایط جهانی اجازهی تداوم نبرد و درگیری در غزه را میدهد یا خیر؟
مجیدی در رابطه با چالشهای پیش رو در جنگ غزه برای آمریکا و منطقه بیان کرد: در این زمینه چند سناریو مطرح است؛ اول اینکه جنگ به سمت منطقهای شدن پیش میرود و از غزه فراتر می رود. دوم اینکه تعداد عملیاتها علیه پایگاههای آمریکایی به بیش از صد حمله رسیده است. پنتاگون پنجشنبه اعلام کرد که تا چهارشنبه گذشته ۹۸ عملیات علیه آمریکا صورت گرفته است. عملیاتهایی که علیه آمریکا در سوریه و عراق انجام میشود واکنش جدی از سمت آمریکا نداشته است و آمریکا بالاخره یا باید واکنش نشان دهد یا ندهد. اگر آمریکا واکنش نشان ندهد به یک شکل ضرر کرده است و اگر واکنش نشان دهد هم یک به شکل دیگر ضرر کرده است. اینکه وزارت دفاع آمریکا اعلام میکند که این بحث را در راستای مقاومت نامحدود دنبال میکنند که فشار به غیرنظامیان وارد نشود خیلی معنی ندارد.
این کارشناس حوزه خاورمیانه ادامه داد: سوم اینکه بیش از نیمی از جمعیت غزه به نزدیک مصر آمده اند که تداوم این روند فشار را بر روی ساختار سیاسی مصر زیاد میکند. در این نقطه آمریکا هم نمیخواهد مصر آسیب ببیند. مجموع این چند عامل باعث میشود که شدت عملیاتها در غزه رو به کاهش باشد. همین امروز مذاکرات با واسطه قطر برای دور جدید آتش بس و تبادل اسرا وجود دارد. اما تبادل اسرا محدود است.
مجیدی در رابطه با اداره غزه پس از پایان جنگ با توجه به مذاکرات دوحه گفت: بحث اداره دولت خودگردان در غزه یک طرح فلسطینی است و دیگران نباید ورود کنند. این مسئله به دو عامل ربط دارد؛ اول اینکه سازمان حماس آیا آسیب اساسی دیده است که بگوییم فلج شده یا خیر؟ مسئله دوم این است که الان حماس سه جریان دارد و ابتکار عمل اصلی در داخل غزه است. آن فرماندهان داخل غزه آیا شهید میشوند که اداره حماس به دوحه منتقل شود یا خیر؟
وی تصریح کرد: اگر ابتکار عمل همچنان در دست طیفی باشد که هنوز در غزه هستند به دولت انتقالی تن نمیدهد و دولت خودگردان ورود نمیکند. اگر تعداد زیادی از سران حماس در غزه ترور شوند، در آن صورت ممکن است سخت گیری در مناسبات داخلی حماس رخ دهد و در فضای جدید ابتکار عمل به دست طیف دوحه بیفتد.
مجیدی خاطرنشان کرد: آِینده غزه در هر حالت به احتمال ۸۰ درصد فلسطینی میماند و طرح اداره مشترک بین المللی و اسراییلی نتیجه نمیدهد. اگر اداره غزه که فلسطینی میماند، شاهد بازگشت دولت خودگردان خواهد بود یا خیر، میدان جنگ آن را تا حد زیادی مشخص میکند.