صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۷۳۸۸۰
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۰۹ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۱
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیر عامل سازمان توسعه سینمایی سوره ضمن ارائه توضیحاتی درباره سخنان هاشمی در برنامه «هفت» گفت: وزارت ارشاد قبل از حوزه هنری اکران گشت ارشاد و خصوصی را در چند شهر متوقف کرده بود.

به گزارش انتخاب ، سهیل جهان بیگلری، مدیر عامل سازمان توسعه سینمایی سوره، به برخی موارد مطرح شده از سوی سید ضیا هاشمی، رییس شورای صنفی نمایش در برنامه جمعه شب هفت پرداخت. در این مصاحبه سعی شده برخی سوالاتی که درباره اتفاقات اخیر در اکران مطرح شده نیز پاسخ داده شود.

متن مصاحبه فارس با جهان بیگلری به شرح زیر است:

اجازه بدهید ابتدا از اینجا شروع کنیم که چرا در برنامه جمعه شب «هفت» نماینده ای از حوزه هنری حاضر نشد تا با سیدضیاء هاشمی رئیس شورای صنفی نمایش صحبت کند؟

درباره ماجرای دعوت از حوزه هنری برای حضور در برنامه «هفت» باید نکته‌ای را ذکر کنم. پنجشنبه شب مانند چند هفته گذشته دیروقت تماسی از سوی آقای گبرلو با من گرفته شد که بیشتر شکل مشورتی داشت. آقای گبرلو از حضور آقای سجادپور صحبت کرد و گفت شما هم می توانید باشید تا مواضع حوزه را توضیح دهید، اما من گفتم دوره میانداری گذشته است. به نظر من حضور در یک برنامه برای حل مشکلی که این روزها گریبان سینمای ایران را گرفته نیازمند حفظ شرایطی است. یعنی دو طرف باید معیارها و اصولی را محترم بدانند و به این معتقد باشند که همه نهادهای فرهنگی هنرى وظیفه حراست از ارزش ها و بنیان های خانواده را دارند، اما گویا آقایان دست کم به انداز حوزه هنرى به این موضوع اهمیت نمی دهند. در ماه های اخیر رفتارها و صحبت‌های اعضای شورای صنفی و اداره ارزشیابى و نظارت و وزارت ارشاد نشان می دهد با میانجیگری و گفتگو این مشکل حل نمی شود. حوزه هنری برای حفظ اصول از راههای قانونی استفاده کرده و فراتر از قانون حرکت نکرده، اما مدام محکوم به قانون شکنی می شود. این شورای صنفی، اداره نظارت و معاونت سینمایی هستند که در حال توبیخ، تهمت و کارشکنیهاى غیر اصولى و فراقانونى براى حوزه هنری و نهادهایی اند که معیارهایی متفاوت از این سازمان‌ دارند.

یعنی حوزه هنری به حل این بحران از راه میانجیگری اعتقاد ندارد؟

به نظر من دیگر زمان میانجیگری گذشته است. بهتر است آقایان در نهادها، سازمان‌ها، صدا و سیما و برنامه «هفت» مواضعشان را صریح روشن کنند. حوزه هنری بر اساس حق قانونی خود تصمیمی گرفته است و قرار است از آثار ارزشی، اخلاقی و خانوادگی حمایت کند، این حق حوزه هنری به عنوان یک نهاد فرهنگی و انقلابی است که چنین سیاست گذاری داشته باشد. اگر آقایان نسبت به این حق اعتراض و انتقاد دارند و معتقدند حوزه هنری اشتباه کرده است، مواضعشان را روشن کنند، اگر حوزه هنری اشتباه کرده باید میانجیگری شود، اما تلاش برای احیای سینمای اخلاقی و خانوادگی اشتباه نیست و نیازی به میانجیگری وجود ندارد.

سازمان سینمایی، اداره کل نظارت و ارزشیابی و شورای صنفی نمایش با بحران سازی و آلوده کردن فضا ضعف های مدیریتی خود از بابت حمایت و صدور مجوز، نداشتن ارتباط مناسب بادست اندرکاران سینما و...  را پنهان می کنند. بیت المال و امکانات دولتی برای این هزینه می شود تا حوزه هنری تخریب و سینماگران تهدید شوند و فیلم های توقیفی از سوی سازمان سینمایی خریداری شوند تا مشخص نشود که مدیران سینمایی استراتژی جز تخریب سینما ندارند.

اما اینطور نشان داده می شود که مشکل اکران از حوزه هنری و شهرداری شروع شده است؟

نوروز امسال  پس از اکران فیلم ها مردم، ائمه جمعه و دفاتر سازمان تبلیغات در شهرهای مختلف به ما درباره نمایش دو فیلم اعتراض هاى شدیدى را مطرح می کردند. با اینکه از کل سینماهاى حوزه ١٣٪به آن دو فیلم اختصاص یافته بود ما با مذاکره امیدوار بودیم مشکل حل شود ولى اعتراضات شدیدتر شده و به تهران نیز منتقل شد. پیش از حوزه هنری مدیران ارشاد در بیرجند، بابل، اصفهان و بوشهر فیلم ها را از پرده  سینما ها پایین آوردند و بعد ما با انتشار بیانیه و توضیح شرایط به اکران فیلم ها پایان دادیم.

با این حال حوزه هنری طبق اختیاراتش عمل کرد و در این مدت نیز بارها در این باره صحبت کرده ایم که حوزه هنری پس از جشنواره سی ام فیلم فجر به این نتیجه رسید تا آثاری را که مخالف با موازین اخلاقی و شرعی و در تقابل با بنیان خانواده است، اکران نکند.

این انتقاد به مسئولان و مدیران سینمایی که پروانه ساخت این آثار را داده اند، وجود دارد. آنها بدون رصد کردن شرایط و فضا امکان تولید این آثار را داده اند. اکران نوروزی و حاشیه هایی که به دنبال داشت به دلیل همین بی تدبیری ها بود. اما رئیس شورای صنفی در برنامه می گوید که حوزه هنری فیلم توقیف می کند؟ این نه در محدوده وظایف ما است و نه علاقه ای به این کار داریم. ما با چراغ خاموش و بدون حاشیه حرکت کردیم و تنها از حق قانونی مان که همانا انتخاب است استفاده کردیم.

با این حساب چرا فهرست فیلم هایی که نمایش نمی دهید را اعلام نمی کنید؟

این موضوع مشکلی از سینما حل نمی کند. در برنامه دیشب عنوان شد آقای مؤمنی گفته اند فقط فیلم های ارزشی در سینماهای حوزه هنری اکران می شود، این هم دروغی دیگر است. ایشان گفته اند حوزه هنری فیلم های ضداخلاق و ضدخانواده را اکران نمی کند. فیلم های اکران عید فطر، هیچ مشکل اخلاقی نداشتند و ما متعهد بودیم و با تهیه کننده و پخش کننده قرارداد داشتیم آنها را اکران کنیم، با وجودی که پس از نوروز، شورای صنفی نمایش تمام امکاناتش را در اختیار گرفت تا به هر شکل به ما و کسانی که حامی ایدئولوژی حوزه هنری بودند حمله کند.  ما نکاتی که درباره فیلم ها داشتیم با تهیه کننده ها و پخش کننده ها مطرح کردیم و حتی توضیح دادیم که اگر آنها آثاری بسازند که مطابق اهداف حوزه هنری باشد، آنها را حمایت می کنیم و مشکلی با فرد نداریم. ما امکانی برای محدود کردن و فشار آوردن بر فیلمسازان نداریم و به دنبال چنین اقداماتی نیستیم.

فشار آوردن بر حوزه هنری برای بیان فهرست فیلم ها برای ایجاد حاشیه های جدید علیه این نهاد است. ما اگر انتخابی هم داشته ایم، نخواسته ایم با نفی دیگر فیلم ها فضای سینما را غبارآلود کرده و تهیه کنندگان و پخش کنندگان را دچار مشکلاتی بیشتر از آنچه با آن دست به گریبانند، بکنیم. 200 سینمای کشور تحت سیطره دولت هستند و ما نمی خواستیم فیلمسازانی که آثارشان در سینماهای حوزه اکران نمی شود فرصت اکران در این سینماها را از دست بدهند.

ضمن اینکه اگر ما بخواهیم فیلمی را نمایش ندهیم پخش کننده و تهیه کننده را فرا می خوانیم و دلایلمان را می گوییم و حتی عنوان می‌کنیم که اگر آنها قصد کاری را داشته باشند که به تحکیم خانواده و اخلاق در جامعه کمک کند از آن حمایت می کنیم.

این که حوزه هنری تمایل زیادی برای اکران «گشت ارشاد» در نوروز داشته چقدر صحت دارد؟

ما تمایلی برای نمایش «گشت ارشاد» نداشتیم، چینش اکران نوروز طوری بود که «گشت ارشاد» به سینما آفریقا رسیده بود، فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی» در این ترکیب در گروه سینمایی استقلال اکران می شد، من با آقای سجادپور تماس گرفتم و توضیح دادم این فیلم مناسب سینما استقلال نیست، آقای سجادپور هم پذیرفت. ما علاقمند بودیم «قلاده های طلا» را اکران کنیم و پخش آن به ما رسید. سازمان سینمایی و زیرمجموعه‌هایش در ماههای اخیر همه چیز را به شکلی دیگر اعلام کرده اند، دروغ گفتن برای آنها حلاوتی به اندازه گفتن واقعیت دارد. ماجرای دعوت از مدیران حوزه برای جلسه با معاونت سینمایی هم از آن دروغ‌هایی بود که در برخى رسانه ها و برنامه «هفت» به آن دامن زده شد.

فکر می کنید ادامه این اختلاف ها به نفع سینمای ایران است؟

وضعیت اکران این روزها نشان می دهد کدام نهاد و گروهی به منفعت سینمای ایران فکر می کند. محروم کردن سه فیلم سینمایی از سالن های حوزه هنری و پردیس های شهرداری حقوق مادی و معنوی صاحبان فیلم را تضییع می کند. همان هایی که رئیس شورای صنفی اصرار دارد، از حقوقشان دفاع  می کند. در این وضعیت که باید چراغ سینما روشن باشد، بخشی از سالن های کشور فیلم تازه برای اکران ندارند. آثاری که عید فطر روی پرده رفته اند، فیلم هایی خانوادگی و پرمخاطب هستند و حوزه هنرى با آنها قرارداد دارد و می توانستند به رونق سینماها کمک کنند به دلیل پافشاری شورای صنفی نمایش و اصرار بر این که فیلم هایی خاص در سینماهای حوزه اکران شوند، مخاطب و بدنه سینما لطمه دیده اند. سازمان سینمایی و زیرمجموعه هایش با تهدید کردن، اعمال فشار و وعده دادن به تهیه کننده ها و پخش کننده ها آنها را در وضعی قرار می دهد که خواسته هایش را بپذیرند، این نوع برخوردهای غیرقانونی سینمای ایران و سینماگرانش را در وضعیت بحرانی قرار می دهد.

رئیس شورای صنفی نمایش نکاتی را در برنامه «هفت» درباره حوزه هنری و اقدامات ماههای اخیر این نهاد مطرح کرد، پاسخ شما به این صحبت‌ها چیست؟

رئیس شورای صنفی نمایش به هیچ یک از ایرادهای قانونی که مجری برنامه درباره عملکرد شورا داشت پاسخ نداد. توضیح درباره مسائل بدون توجه به واقعیت، اتهام زنی، تخریب و بی اخلاقی نمی تواند راهگشای بحران مدیریت در سینمای ایران باشد. تلقی ایشان از آیین نامه و کار صنفی نادرست است و نتیجه این نوع نگاه را می توان در عملکرد ماههای اخیر این شورا و اظهارات رئیس و سخنگویش دید اما بعد از برنامه «هفت» سوالات بسیاری باقی ماند که رئیس شورای صنفی خود را موظف به پاسخ دادن درباره آنها ندانست.

البته این نکته را نباید فراموش کرد رئیس و سخنگو شوراى صنفى مشروعیت و دستور مستقیم از سازمان سینمایی میگیرند، پاسخگوى اصلى سوالات این آقایان هستند. سوالاتی که به آنها پاسخ داده نشده است: اینکه چرا شورای صنفی نوروز امسال به شکل غیرقانونی در چینش فیلم ها دخالت کرد؟

- چرا شورای صنفی اجازه تشکیل جلسه شورای عالی نظارت بر اکران را نمی دهد؟

- چرا شورا در تصمیم گیری برای اکران، به محتوای فیلم ها دخالت می کند؟

- نماینده کانون کارگردانان چرا از آغاز سال ٩٠در شورا حضور ندارد؟

چرا بر خلاف ایین نامه شورای صنفی بجز ثبت قرارداد پخش کننده و سینما و صدور حواله اکران به مسائل محتوایى نظارت و قضاوت میپردازد؟

-به چه دلیل بر خلاف آیین نامه شورای صنفی رئیس و سخنگو  از یک صنف در شورا حضور دارند؟

-چرا نقش دبیرخانه ای شورا بصورت غیرقانونی تغییر رویه داده است؟

-چرا بر خلاف آیین‌نامه شوراها تعداد اعضا شش نفر(زوج) هستند؟

-براساس کدام آیین نامه، شورای صنفی حق مجبور کردن سینماها برای اکران یا اکران نکردن فیلم ها را پیدا کرده است؟

-به چه دلیل شورا قوانین و آیین نامه ها را بر اساس امیال شخصى تغییر میدهد؟

-چرا دو ماه است قرارداد اکران «بوسیدن روی ماه»  به دلایل شخصی در شورای صنفی ثبت نشده است؟

-علت عملکرد غیرقانونى شورا براى  صدور حواله اکران فیلم کلاه قرمزی در سینما قدس با توجه به قرارداد تهیه کننده و پخش کننده حوزه بدون اجازه سینما استقلال چیست؟

- شورای صنفی نمی تواند بدون شکایت دفتر پخش، راسا سینمایی را تنبیه نماید، صرفنظر از عدم شرح وظایف شورا در رابطه با تنبیه سینمادار یا پخش کننده در خصوص کوچه پس کوچه های شمرون و یا همه چی آرومه هیچ دفتر پخشی از سینما آزادی شکایت نکرده و ورود شورا سلیقه ای است نه با استناد به آیین نامه.

- چرا رفتار سلیقه اى و غیر قانونى رئیس و سخنگوى شورا در دوره مدیریتى این دو سال بر خلاف سالهاى گذشته بسیار تشدید شده است؟

- رئیس شورای صنفی نمایش وقتی فیلم «شور شیرین» را فیلم غیر مردمی می خواند معلوم است که این شورا برخلاف ضوابط سلیقه شخصى رئیس شوراى صنفى با فیلم های دفاع مقدس است. مانند «بوسیدن روی ماه» که قربانی رفتار سلیقه ای او و شورا شده است.

- پرداخت پول و تهدید به بستن دفاتر پخش و توقیف پروانه نمایش فیلم های اکران عید فطر با مشاوره شورا به ارشاد به دفتر پخش و تهیه کنندگان فیلم ها آیا ادامه بی قانونی نیست؟

بعنوان سوال آخر درباره توافق حوزه هنری و وزارت ارشاد توضیح دهید.

اینکه گفته می شود حوزه هنری با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توافقی داشته، اگر چنین توافقی وجود دارد باید علنی شود. اصلا چنین چیزی وجود نداشته است. متاسفانه در برنامه «هفت» این فرصت فراهم نشد تا رئیس شورای صنفی درباره این شبهات و پرسش ها و دروغ پراکنى ها توضیح دهد.