صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۷۳۴۹۳۹
تاریخ انتشار: ۴۲ : ۱۴ - ۰۳ مرداد ۱۴۰۲
قطب نماها را می توان برای محاسبه انحراف، تفاوت بین شمال مغناطیسی و شمال واقعی تنظیم کرد. قطب نماها با نقشه ها و نمودارها کار می کنند تا با ارتباط موقعیت شما بین نقشه و زمین، امکان ناوبری دقیق را فراهم کنند. قطب‌نماها به عنوان یک ابزار ناوبری پشتیبان عمل می‌کنند که روش‌های پیشرفته‌تر مانند GPS شکست بخورند یا در دسترس نباشند. قطب‌نماها برای ناوبری و آگاهی موقعیتی هنگام پیاده‌روی یا کمپینگ در مسیر ضروری هستند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

کار اصلی یک قطب نما ناوبری و تعیین جهت است. سوزن قطب نما به سمت شمال مغناطیسی قرار می گیرد و به کاربر این امکان را می دهد که جهت گیری کند و یاتاقان را به سمت مقصد تنظیم کند. قطب نما را می توان برای اندازه گیری زاویه بین اشیاء یا نقاط روی نقشه استفاده کرد. این برای موقعیت مثلثی مفید است. قطب‌نماها به کاربران اجازه می‌دهند مسیری را بر روی زمین یا دریا ترسیم کنند و مسیری را دنبال کنند.

وقتی گم می‌شوید، قطب‌نما به شما کمک می‌کند مسیر خود را پیدا کنید و به شما می‌گوید به کدام جهت روبه‌رو هستید تا بتوانید مسیر را اصلاح کنید. خواندن منظم قطب نما به شما امکان می دهد مسیر حرکت خود را در طول زمان تغییر دهید و شما را در مسیر نگه می دارد.

قطب نماها را می توان برای محاسبه انحراف، تفاوت بین شمال مغناطیسی و شمال واقعی تنظیم کرد. قطب نماها با نقشه ها و نمودارها کار می کنند تا با ارتباط موقعیت شما بین نقشه و زمین، امکان ناوبری دقیق را فراهم کنند. قطب‌نماها به عنوان یک ابزار ناوبری پشتیبان عمل می‌کنند که روش‌های پیشرفته‌تر مانند GPS شکست بخورند یا در دسترس نباشند. قطب‌نماها برای ناوبری و آگاهی موقعیتی هنگام پیاده‌روی یا کمپینگ در مسیر ضروری هستند.

بنابراین به طور خلاصه، عملکرد اصلی یک قطب نما تعیین جهت است، اما ناوبری پیچیده، ردیابی موقعیت، اندازه گیری زاویه و هماهنگی مکان روی نقشه ها را نیز تسهیل می کند. این یکی از اساسی ترین ابزارهای ناوبری است.

قطب نمای انلاین

یک قطب نما آنلاین (online compass) یا دیجیتالی که از حسگرهای داخلی گوشی شما استفاده می کند، می تواند در شرایط خاص مزایایی نسبت به قطب نماهای مغناطیسی سنتی داشته باشد:

- دقت - قطب‌نماهای آنلاین می‌توانند داده‌های حسگر را برای محاسبه تداخل و خوانش دقیق‌تر کالیبره کنند. آنها تحت تأثیر میدان های مغناطیسی یا اجسام آهنی نیستند.

- راحتی - داشتن قطب نما آنلاین در تلفن به این معنی است که همیشه آن را همراه خود دارید و می توانید در هر زمان از آن استفاده کنید. نیازی به حمل قطب نما فیزیکی جداگانه نیست.

- قابلیت‌های اضافی - قطب‌نماهای آنلاین (compass online) می‌توانند با نقشه‌ها، برنامه‌های ناوبری، و سرویس‌های مکان در دستگاه‌های هوشمند برای عملکرد بیشتر یکپارچه شوند. برخی نیز سابقه عنوان را ثبت می کنند.

- وابسته به شرایط خارجی نیست - مانند روش های ناوبری آسمانی به نور یا پوشش ابری متکی نیست. تحت تأثیر آب و هوای سخت قرار نمی گیرد.

- انعطاف پذیری - می تواند هنگام نگه داشتن دستگاه در هر زاویه ای استفاده شود، در حالی که قطب نماهای مغناطیسی باید افقی باشند. هنگام حرکت در فضاهای تنگ مفید است.

با این حال، قطب نماهای سنتی هنوز مزایایی مانند عدم اتکا به باتری یا خدمات سلولی دارند. داشتن قطب نمای فیزیکی پشتیبان در صورت خرابی یا خرابی قطب نمای دیجیتال توصیه می شود. و در مقایسه با ناوبری GPS، قطب نما فقط داده های جهت را ارائه می دهد.

به‌طور خلاصه، قطب‌نماهای آنلاین همچون https://onlinecompass.net در بسیاری از موقعیت‌های روزمره مزایایی را ارائه می‌کنند، اما قطب‌نماهای سنتی هنوز نقش‌های کلیدی برای فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی در بیابان دارند که قابلیت اطمینان آن بسیار مهم است. استفاده از هر دو روش با هم می تواند مفید باشد. اما برای اکثر نیازهای رایج ناوبری، قطب نما دیجیتال دقیق، راحت و توانا است.

در چه شرایطی یک قطب نما سنتی از یک قطب نما آنلاین قابل اعتمادتر است؟

در اینجا چند موقعیت وجود دارد که در آن یک قطب نمای فیزیکی سنتی ممکن است قابل اعتمادتر از یک قطب نمای دیجیتال آنلاین باشد:

- پیاده روی یا کوله گردی در مناطق دور افتاده بدون GPS یا سیگنال تلفن همراه. قطب نما دیجیتال بر این اتصالات متکی است.

- شرایط آب و هوایی شدید مانند سرمای شدید، گرما یا طوفان. این عناصر می توانند روی باتری تلفن شما تأثیر بگذارند و با سنسورها تداخل داشته باشند.

- مناطق با تداخل مغناطیسی یا الکتریکی قوی. قطب نماهای سنتی نسبت به این نیروها حساسیت کمتری دارند.

- موقعیت های اضطراری که ممکن است گوشی شما گم شود، آسیب ببیند یا مرده باشد. قطب نما فیزیکی همیشه کار می کند.

- فعالیت هایی که نیاز به دقت جهت گیری دقیق دارند مانند نقشه برداری یا ژئوکچینگ. قطب نماهای سنتی برای دقت بسیار بهینه شده اند.

- ناوبری زیر آب سیگنال های سلولی در آب نفوذ نمی کنند بنابراین قطب نما دیجیتال کار نمی کند، در حالی که قطب نماهای کلاسیک پر از مایع این کار را انجام می دهند.

- استفاده از نقشه و قطب نما با هم برای مثلث بندی. قطب نما سنتی بهتر با نقشه آنالوگ ادغام می شود.

- هنگام صرفه جویی در عمر باتری تلفن برای استفاده های دیگر مانند ارتباطات. قطب نما معمولی نیازی به برق ندارد.

بنابراین به طور خلاصه، برای فعالیت‌های ناوبری حیاتی که قابلیت اطمینان بسیار مهم است، نگه داشتن یک قطب‌نمای سنتی پشتیبان به‌عنوان یک سیستم ایمن در هنگام خرابی می‌تواند ایده عاقلانه‌ای در صورت در دسترس نبودن نسخه دیجیتال یا نقص عملکرد باشد.

چند نکته برای استفاده موثر از قطب نما سنتی چیست؟

در اینجا چند نکته مفید برای استفاده از قطب نما مغناطیسی سنتی آورده شده است:

- آن را کالیبره کنید - هنگام استفاده از قطب نما برای اولین بار، آن را با صاف نگه داشتن آن و چرخش آهسته به صورت دایره ای تا زمانی که سوزن تثبیت شود، کالیبره کنید. این امر هر گونه تداخل مغناطیسی موضعی را به حساب می آورد.

- انحراف را بررسی کنید - تفاوت بین شمال واقعی و شمال مغناطیسی را برای مکان خود تعیین کنید. قرائت خود را بر این اساس تنظیم کنید.

- آن را در سطح نگه دارید - هنگام خواندن برای حداکثر دقت، قطب نما را تا حد امکان صاف و ثابت نگه دارید.

- مراقب تداخل باشید - از هر گونه اجسام فلزی بزرگ دور شوید زیرا می توانند بر سوزن مغناطیسی تأثیر بگذارند.

- چندین قرائت کنید - دو یا سه قرائت را در نقاط مختلف انجام دهید تا عنوان خود را دقیق تر مشخص کنید.

- بلبرینگ را با دقت دنبال کنید - نقطه عطفی را در خط دید خود انتخاب کنید که با یاتاقان هدف شما مطابقت داشته باشد و به سمت آن نقطه حرکت کنید.

- از نزدیکی فلزات نگهداری نکنید - برای جلوگیری از تداخل، قطب نما را در صورت عدم استفاده از کلید، چاقو، وسایل الکترونیکی و آهنربا دور نگه دارید.

- تنظیم شیب را بیاموزید - نحوه تنظیم شیب را در قطب نما و نقشه برای پیمایش بدانید.

- از نقشه استفاده کنید - قطب نما خود را با یک نقشه جفت کنید و از آنها برای ناوبری موثرتر استفاده کنید.

- یک صفحه پایه شفاف را در نظر بگیرید - قطب نماهایی با پایه شفاف، دیدن و تراز کردن نقشه زیر آن را آسان تر می کنند.

با رعایت این نکات می توانید از یک قطب نما سنتی نهایت استفاده را ببرید و حتی در غیاب وسایل کمک ناوبری مدرن با اطمینان از آن استفاده کنید. تمرین مداوم به توسعه مهارت کمک می کند.

آیا می توانید نقشه های خوبی را برای استفاده با قطب نما معرفی کنید؟

در اینجا برخی از گزینه های توصیه شده نقشه وجود دارد که می توانند به خوبی با قطب نما برای اهداف ناوبری جفت شوند:

- نقشه های توپوگرافی - این نقشه ها جزئیات زمین مانند ارتفاعات، شیب ها و ویژگی های جغرافیایی را نشان می دهند. عالی برای پیاده روی و ناوبری در بیابان.

- نقشه های توپوگرافی USGS - نقشه های توپوگرافی دقیق ایجاد شده توسط سازمان زمین شناسی ایالات متحده. برای خرید آنلاین یا دانلود رایگان موجود است.

- نقشه های BLM - نقشه های ایجاد شده توسط دفتر مدیریت زمین که زمین های عمومی را برجسته می کند. برای مناطق غربی ایالات متحده مفید است.

- نقشه های خدمات جنگل - نقشه هایی که جنگل ها و علفزارهای ملی را پوشش می دهند. ارائه جزئیات خوب برای مناطق طبیعی.

- نقشه‌های تصویربرداری هوایی - نقشه‌هایی که تصاویر هوایی یا ماهواره‌ای را به جای تصاویر نقشه‌کشی در خود جای داده‌اند. منظره را به وضوح نشان دهید.

- نمودارهای دریایی - نقشه هایی که به طور خاص برای ناوبری قایقرانی ساخته شده اند. شامل اعماق آب، خطرات آبی، کمک به ناوبری.

- نقشه های جهت یابی - نقشه های توپوگرافی تخصصی ساخته شده برای مسابقات جهت یابی. بر ویژگی های زمین و ناوبری تأکید کنید.

- نقشه های مسیرهای سفارشی - نقشه هایی که برای مسیرهای پیاده روی خاص طراحی شده اند که نقاط بین راه و توپوگرافی قابل توجه را نشان می دهد.

- نقشه های منطقه فتوکپی شده - برای پیاده روی های کوتاه، از نقشه های منطقه خاصی که در آن خواهید بود کپی تهیه کنید.

نقشه‌های ایده‌آل بادوام، ضدآب، با جزئیات کافی برای هدف شما خواهند بود و جغرافیایی را که در آن پیمایش خواهید کرد، پوشش می‌دهند. برای اثربخشی نهایی، با قطب‌نما جفت شوید!

آیا قطب نماهای دیجیتال دقیق تر از قطب نماهای فیزیکی هستند؟

در پاسخ به این سوال باید چند نکته را در نظر گرفت:

- قطب نماهای دیجیتال معمولاً از سنسورهایی مانند مگنتومتر، شتاب سنج و ژیروسکوپ برای تعیین جهت استفاده می‌کنند.

-قطب نماهای فیزیکی معمولاً شامل یک عقربه مغناطیسی هستند که به سمت قطب‌های مغناطیسی زمین جهت‌گیری می‌کند.

- قطب نماهای دیجیتال اگر درست کالیبره شوند می‌توانند دقت بسیار بالایی در حد چند درجه داشته باشند.

- قطب نماهای فیزیکی نیز اگر درست ساخته شده باشند، دقت قابل قبولی دارند اما نسبت به دیجیتال کمتر است.

- قطب نماهای دیجیتال مستعد اشتباه در اثر اختلالات مغناطیسی یا الکترونیکی هستند.

- قطب نماهای فیزیکی نیز در اثر میدان‌های مغناطیسی قوی ممکن است منحرف شوند.

به طور کلی، اگر شرایط استفاده مناسب باشد، قطب نماهای دیجیتال دقت بالاتری نسبت به فیزیکی دارند، اما هر دو نوع می‌توانند دقت قابل قبولی را فراهم کنند.

انواع مختلف قطب نما

انواع مختلف قطب نما عبارتند از:

- قطب نمای مغناطیسی: این نوع قطب نما که قدیمی‌ترین نوع است، از یک سوزن یا عقربه مغناطیسی استفاده می‌کند که به سمت قطب مغناطیسی زمین جهت می‌گیرد.

- قطب نمای مکانیکی/ژیروسکوپی: این قطب نما با استفاده از یک ژیروسکوپ برای تشخیص جهت عمل می‌کند.

- قطب نمای دیجیتال: این نوع قطب نما از سنسورهایی مثل شتاب‌سنج، مگنتومتر و ژیروسکوپ برای تعیین جهت استفاده می‌کند.

- قطب نمای ماهواره‌ای/GPS: این قطب نماها از اطلاعات ماهواره‌ای GPS برای محاسبه موقعیت مکانی و جهت‌یابی بهره می‌برند.

- قطب نمای تصویری: این قطب نما با استفاده از الگوریتم‌های پردازش تصویر و دوربین، جهت را تشخیص می‌دهد.

- قطب نمای نقشه‌خوان: این نوع بر روی نقشه تعبیه شده و با خطوط مغناطیسی نقشه کار می‌کند.

- قطب نمای ترکیبی: این قطب نما از ترکیب چند روش بالا برای دستیابی به دقت بالاتر استفاده می‌کند.

تاریخچه قطب نما

تاریخچه قطب نما به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد: کهن‌ترین قطب‌نما توسط چینی‌ها در سده 11 میلادی اختراع شد که از یک ظرف حاوی جیوه استفاده می‌کرد. در قرن 12 میلادی، قطب‌نماهای ساده مغناطیسی در اروپا و چین استفاده می‌شدند.  در سده 13 میلادی، قطب‌نمای شاخص‌دار اختراع شد که در دریانوردی کاربرد داشت.

در قرن 15 و 16 میلادی، قطب‌نماهای مغناطیسی پیشرفت کردند و به صورت گسترده‌ای مورد استفاده قرار گرفتند. در سده 18 میلادی، قطب‌نمای مایع اختراع شد که از یک ظرف شیشه‌ای پر از الکل استفاده می‌کرد. قطب‌نمای ژیروسکوپ در سده 19 میلادی اختراع شد و دقت قطب‌نما را افزایش داد. قطب‌نمای الکترونیکی و دیجیتال در سده 20 میلادی پدیدار شدند.  امروزه انواع مختلفی از قطب‌نماهای دیجیتال، ماهواره‌ای و ترکیبی وجود دارند. در مجموع، تاریخ قطب‌نما همزمان با پیشرفت بشر در دریانوردی و کاوش‌های جغرافیایی گسترش یافته است.