صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۷۲۷۹۴۰
تاریخ انتشار: ۱۸ : ۲۰ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۲
خشایار نادی، کارشناس اقتصاد در گفت‌وگو با «انتخاب»:
خشایار نادی، کارشناس اقتصادی درباره رکودزنی‌های تورمی در ماه‌های اخیر بخصوص در کالا‌های اساسی گفت: تورم سقفی ندارد و این یک خطاست که دنبال سقف تورمی باشیم. مدیریت داخلی حوزه اقتصاد در کنار تحریم‌های بین المللی وضعیتی را رقم زده اند که تورم بی حد و مرزی ایجاد شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پایگاه خبری «انتخاب»: افزایش نقدینگی در کنار تحریم‌ها باعث وضعیت بغرنج در حوزه تورم شده است و هر ماه شاهد رکودزنی‌های تورمی جدیدی در این حوزه هستیم تا جاییکه آمار‌های جدید گویای تورم نزدیک به هشتاد درصد در برخی کالا‌های غذایی هستند.

خشایار نادی، کارشناس اقتصادی درباره رکودزنی‌های تورمی در ماه‌های اخیر بخصوص در کالا‌های اساسی به «انتخاب» گفت: تورم سقفی ندارد و این یک خطاست که دنبال سقف تورمی باشیم. مدیریت داخلی حوزه اقتصاد در کنار تحریم‌های بین المللی وضعیتی را رقم زده اند که تورم بی حد و مرزی ایجاد شود.

او افزود: علت گرانی خوراکی‌ها چیست؟ چون ۷۰ درصد نهاده‌های ما وارداتی اند و هرچقدر هم بگوییم با دلار حساب نمی‌شود، اما در نهایت محاسبات خارجی با دلار است؛ وقتی هم که بازار ارز آشفته می‌شود مسلما شاهد افزایش قیمت در خوراکی‌ها و کالا‌های اساسی خواهیم بود. این وضعیت باعث شده است که منابع اولیه غذایی تا بیش از ۷۰ درصد تورم را تجربه کند و بخش زیادی از جامعه درگیر فقر غذایی شوند. دولت نیز ناچار است که یارانه دهد تا حداقل مقداری جلو این افزایش قیمت‌ها گرفته شود. الان در بخش کشاورزی نگاه کنید که تا چه حد کشاورزان مشکل دارند و برای تهیه کود و سموم که وارداتی هستند باید هزینه بالایی پرداخت کنند و اگر قرار باشد یارانه‌ای برای هزینه‌های دلاری کشاورزی ارائه نکنیم مواد خوراکی بیشتر هم گران می‌شود.

وی درباره تجربه پرداخت یارانه برای کنترل قیمت‌ها افزود: در تمام کشور‌ها این تجربه وجود دارد، در کشور‌های توسعه یافته نیز یارانه به بخش‌های مختلف نیاز‌های اساسی مردم پرداخت می‌شود. البته یارانه باید با منطق پرداخت شود و صرفا به پول پاشی ختم نشود. تورم امروز در ایران صرفا به مواد غذایی نیز ختم نمی‌شود و مردم در حوزه مسکن هم دچار چالش‌های جدی هستند، در کشور‌های توسعه یافته به مسکن یارانه و کمک‌های مردمی تعلق می‌گیرد تا مردم درگیر چالش مسکن نباشند. دولت باید راه علمی و تجربی را در حوزه اقتصاد طی کند و صرفا از یک دانشگاه مدیران خود را برای حل مشکل تورم انتخاب نکند. شما کشور‌های اروپایی را ببینید که چگونه مشکل مسکن را حل کرده اند، باید به تجربه جهانی اعتماد کرد.

نادی درباره زمینه‌های داخلی افزایش تورم گفت: مشخص است که افزایش نقدینگی به تورم دامن می‌زند و انگیزه‌های تورمی مشخص است؛ وقتی پول بی حساب در یک دولت چاپ شود و افزایش نقدینگی داشته باشیم این پول داغ در دامن زدن به تورم نقش اول را دارد. در این بین فضا برای سوداگران باز می‌شود تا در کنار افزایش نقدینگی به سوداگری در حوزه‌های مختلف از خودرو تا کالا‌های غذایی و مسکن بپردازند و هر روز شاهد افزایش بیشتر باشیم. وقتی نقدینگی کشور به سمت تولیدات اساسی نرود تورم باقی خواهد ماند. هرچند تحریم‌ها در این زمینه نقش اساسی دارند و همواره باید نقش تحریم‌ها در تورم را پررنگ ببینیم.