پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا: روغن کانولا که در بریتانیا به روغن کلزا نیز معروف است، با یادگیری ضعیف، افزایش وزن و احتمالا بیماری آلزایمر مرتبط است.
به نقل از هلث، نتایج تحقیقات نشان میدهد که روغن کانولا، به عنوان یک روغن گیاهی پرمصرف، با مشکلات حافظه و احتمالا بیماری آلزایمر مرتبط است. این روغن یکی از پرمصرفترین روغنها در جهان است اما اطلاعات نسبتا کمی در مورد تاثیر آن بر سلامتی وجود دارد.
با این حال این مطالعه از دانشگاه تمپل ایالات متحده نشان داد که روغن کانولا با یادگیری ضعیف و افزایش وزن در موشها مرتبط بوده است. این یافتهها برخلاف روغن زیتون فوق بکر است که مطالعات نشان میدهد برای سلامت مغز مفید است.
پروفسور دومنیکو پراتیکو، مدیر دانشکده پزشکی لوئیس کاتز در دانشگاه تمپل، گفت: روغن کانولا برای افراد جذاب است زیرا نسبت به سایر روغنهای گیاهی قیمت ارزانتری دارد و به عنوان روغنی سالم تبلیغ میشود. با این حال مطالعات بسیار کمی این ادعا را به ویژه از نظر مغزی بررسی کردهاند.
روغن کانولا و آلزایمر
این مطالعه موشهایی که از رژیم غذایی معمولی استفاده میکردند با موشهایی که ۲ قاشق چایخوری در روز معادل انسان روغن دریافت میکردند را مورد مقایسه قرار داد.
پس از ۱۲ ماه موشهایی که با روغن کانولا تغذیه شده بودند، وزن بیشتر و مشکلات حافظه داشتند و بافت مغز آنها سطوح پایینتری از آمیلوئید بتا یک ۴۰ را نشان داد.
دکتر پراتیکو توضیح داد که سطوح پایین این پروتئین برای مغز مضر است؛ آمیلوئید بتا یک ۴۰ عملکرد آمیلوئید یک ۴۲ را خنثی میکند؛ به این معنا که کاهش یک ۴۰ مانند آنچه در مطالعه ما مشاهده شد، یک ۴۲ را کنترل نمیکند. در مدل ما این تغییر نسبت منجر به آسیب قابل توجه عصبی، کاهش تماسهای عصبی و اختلال حافظه شد.
وی ادامه داد: اگرچه روغن کانولا یک روغن گیاهی محسوب میشود، قبل از اینکه بگوییم سالم است، باید مراقب باشیم. بر اساس شواهد به دست آمده از این مطالعه، روغن کانولا را نباید معادل روغنهایی با فواید سلامت ثابتشده در نظر گرفت.
نتایج مطالعات مشابه قبلی نشان داد که روغن زیتون برای سلامت مغز مفید است. دکتر پراتیکو امیدوار است اثرات روغن کانولا را روی سایر بیماریهای عصبی آزمایش کند.
به گفته او دانشمندان همچنین علاقه دارند بدانند آیا اثرات منفی روغن کانولا خاص بیماری آلزایمر خاص است یا خیر.
این احتمال وجود دارد که مصرف روغن کانولا بر شروع و سیر سایر بیماریهای عصبی یا سایر اشکال زوال عقل نیز تاثیر بگذارد.