پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ایلنا: عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: دامنه تحریمها به کشورهای دوست ما از جمله چین، امارات و عراق هم کشیده شده است و آنها نیز از تحریمهای آمریکایی تبعیت میکنند و ارتباط خود را با ایران از نظر تجاری محدود کردهاند؛ بسیاری از شرکتها مستقیم با ایران ارتباط ندارند و با واسطه کار میکنند.
مهراد عباد با اشاره به احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران از سوی کشورهای اروپایی و تاثیر آن در اقتصاد کشور، گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا بیشترین تحریمها را علیه ایران وضع کرد و ایران از نظر تجاری ارتباط خود را با آمریکا از دست داد؛ اما کشورهای اروپا همچنان رابطه تجاری خود را با ما حفظ و در انتقال تکنولوژی و فناوری در این سالها به ما کمک کردند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر اروپاییان نیز به کشورهای تحریم کننده ایران اضافه شدند، تصریح کرد: دامنه تحریمها به کشورهای دوست ما از جمله چین، امارات و عراق هم کشیده شده است و آنها نیز از تحریمها آمریکایی حمایت و تبعیت میکنند و ارتباط خود را با ایران از نظر تجاری محدود کردهاند؛ بسیاری از شرکتها مستقیم با ایران ارتباط ندارند و با واسطه کار میکنند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به وابستگی ایران به اروپاییان در انتقال تکنولوژی و فناوری، تاکید کرد: سالها از دانش اروپاییان در صنایع مختلف استفاده کردیم اما در این سالها بهرهگیری ما از این دانشها کمتر شده است. قطع ارتباط تجاری اروپا با ایران در 2 حوزه صادرات و واردات تاثیر میگذارد؛ در حال حاضر آمار صادرات از ایران به اروپا به کمترین حد خود رسیده است و بیشترین حجم صادرات کالاهای ایرانی به اروپا (به خصوص شرق اروپا) با واسطه ترکیه انجام میشود.
عباد تصریح کرد: شرکتهای بزرگ اروپایی از تحریمهای آمریکایی علیه ایران حمایت و با ما سختگیرانه وارد ارتباط میشدند. اما شرکتهای کوچک و متوسط آلمان و ایتالیا با ایران به همکاری خود ادامه میدادند و امروز نیز این همکاری دنبال میشود، اما اگر این اتفاق رخ بدهد و سختگیریهای سختتری از سوی اروپا علیه ایران در نظر گرفته شود بدون تردید در تامین نیازهای خود بهویژه در حوزه تکنولوژی و فناوریهای روز در بخش نفت و گاز با چالش جدی مواجه خواهیم شد.
وی در پاسخ به این پرسش که این روزها شاهد نوسانهای نرخ دلار و تاثیر آن در صنعت و معیشت مردم هستیم این در حالیست که برخی از مسئولان تلاش دارند نقش دلار در اقتصاد ایران کمرنگ جلوه بدهند و به عبارت دیگر در سخنانی اظهار میکنند که خواهان حذف دلار در اقتصاد هستند آیا در عمل چنین امکانی وجود دارد؟ گفت: سالهاست که برای حذف دلار در اقتصاد ایران تلاش میکنند و در عمل نیز ثبت سفارش، واردات و صادرات با دلار صورت نمیگیرد و نقل و انتقالها با ارزهای دیگر انجام میپذیرد اما این تصور که بخواهیم دلار را از اقتصاد حذف کنیم کاری نشدنی است چراکه جزو قویترین ارزهای دنیاست.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه قیمت اولیه خرید با کشورهای طرف تجاری با دلار در نظر گرفته میشود؟ گفت: تصور این است که قیمت دلار بالا میرود و مشکل خود دلار است اما باید به این نکته توجه داشت بحث ارزش پول ملی است و باید قبول کنیم که کشورهای جهان عضو سازمان تجارت جهانی هستند و نسبت به قوانین بینالمللی آی سی سی ICC، شبکه حمل و نقل و شبکههای بینالمللی بانکی از خود تبعیت نشان میدهند؛ یکی از ارزهای رایج در دنیا دلار است و به نظر میرسد اینکه بخواهیم در آینده سیاستی در نظر بگیریم که در استفاده از این ارز خود را متمایز کنیم قضیه سختتر میشود.