صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۶۹۸۲۱
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۸ - ۲۵ تير ۱۳۹۱
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سيدصادق خرازي گفت: پايان جنگ سرد به منزله پايان رقابت‌ها، تنازع و مباحث اختلافي بين روسيه و آمريكا نيست. روسيه به آمريكا نياز دارد و روابط دو كشور هم‌چنان در سطح گسترده‌اي ادامه دارد.

مشاور رييس‌جمهور پيشين كشورمان كه در نشست "روسيه جديد، روسيه پوتين" در موسسه ديپلماسي ايراني سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: با اين كه روسيه صاحب تكنولوژي است اما 85 درصد ناوگان هوايي روسيه را پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، هواپيماهاي ايرباس و بويينگ تشكيل مي‌دهند. ضمن اين كه تكنولوژي روز و نياز مردم در روسيه به نوعي از طريق آمريكا تامين مي‌شود.

وي توضيح داد: نوعي نياز متقابل امروز در روسيه مشاهده مي‌شود و رو‌س‌ها با دوره گذشته خود بسيار متفاوت هستند.

خرازي با بيان اين كه روس‌ها در زمينه سياست خارجي دو هدف اصلي و ژئوپلتيك را دنبال مي‌كنند گفت: آن‌ها به دنبال تضمين نقش عمده براي خود در نظام بين‌الملل هستند و در عين حال مي‌خواهند قواعد هنجارهاي بين‌المللي به منظور مهار قدرت مهارنشده آمريكا به ويژه در دوران بوش ارتقا يابد. روسيه مناسباتش را به صورت گسترده با چين و هند براي كنترل آمريكا دنبال مي‌كند. اگر امروز از روس‌ها نظرسنجي شود كه آيا خود را آسيايي مي‌دانند يا اروپايي، 80 درصد آن‌ها مي‌گويند ما اروپايي هستيم. روس‌ها اصرار دارند بگويند كه ما اروپايي هستيم.

سفير پيشين ايران در فرانسه اضافه كرد: آرزوي روسيه اين است كه به ناتو بپيوندد. نبايد در مورد اين موضوع ترديد داشت اما براي خودشان به عنوان بازيگر قدرت جهاني جايگاه مهمي قائل هستند.

او با اشاره به مناسبات روسيه با ايران و دنياي عرب و نسبت اين كشور با بهار عربي گفت: نوعي بي‌اعتمادي ملي در نهاد ايراني‌ها نسبت به روسيه به دليل گذشته و رفتار متناقض دوگانه در مسير تاريخ وجود دارد. ضربه‌اي كه در مسير تاريخ از روس‌ها خورده‌ايم از آمريكايي‌ها نخورده‌ايم، اگرچه از آمريكايي‌ها بسيار دلخورتر هستيم. در بسياري از مسائل وارد درگيري‌هاي جدي‌تري با آمريكايي‌ها شده‌‌ايم اما ذات مناسبات ايران و روسيه اين گونه است كه به هيچ وجه ما هيچ زمينه‌اي براي اتحاد استراتژيك بين ايران و روسيه نخواهيم داشت. روسيه نه مي‌تواند چنين روابطي داشته باشد و نه مي‌خواهد.

خرازي تصريح كرد: دستگاه سياست خارجي ما بايد اين نكته را به خوبي درك كند اگر برخي دوستان تصور مي‌كنند مناسبات ايران و روسيه مي‌تواند مناسبات مبتني بر اتحاد استراتژيك باشد اصل اين تفكر سالب به انتفاع موضوع است. ما مي‌توانيم با روسيه همكاري استراتژيك داشته باشيم كه البته مفهوم آن با اتحاد استراتژيك متفاوت است و بايد آن را درك كنيم و بر آن دقت كنيم. نقاط اختلاف و افتراق ما بسيار زياد است.

سفير پيشين ايران در فرانسه تاكيد كرد:‌ در مورد موضوع هسته‌يي ايران، رفتار روس‌ها بسيار تلخ‌تر و حتي تندتر از رفتار آمريكايي‌هاست. حتي اگر روزي مناسبات ميان ما و آمريكايي‌ها از حالت فعلي خارج شود و به عادي‌سازي برسيم و ايران اتمي را با درصدي از غني‌سازي بپذيرند روس‌ها آن را نخواهند پذيرفت زيرا روس‌ها همسايه ايران هستند و در حريم ايران و منطقه واقع شده‌اند و اين‌ها نكاتي است كه روس‌ها اجازه نخواهند داد.

وي تاكيد كرد: روس‌ها پيش از هر كشوري در انعقاد و عقد قرارداد تحريم‌هاي بين‌المللي ايران نقش داشته‌اند، همان‌طور كه در بحث مربوط به تحريم موشك‌ها و مسائل مربوط به نيروگاه بوشهر و تكنولوژي‌هايي كه در مقاطعي به ايراني‌ها فروختند و بعد آن را انكار كردند. اين‌ها موضوعاتي است كه در حافظه تاريخي مناسبات دو كشور وجود دارد.

خرازي گفت: زماني تعريف مناسبات ميان ما و روسيه مي‌تواند درست باشد كه مناسبات ما با غرب و ايالات متحده آمريكا به درستي تعريف شود. همان‌طور كه روس‌ها از كارت ايران در برابر غرب و آمريكا استفاده مي‌كنند و با آن بازي مي‌كنند ما هم به عنوان كشوري كه داراي موقعيتي فراتر از مرزهاي جغرافياي سياسي هستيم و ايدئولوژي در سياست خارجي خود داريم و موقعيت ژئوپلتيك، ژئواستراتژيك و ژئواكونوميك داريم بايد بدانيم كه بخش عمده‌اي از بحث مناسبات ما با روسيه به مناسبات ما با غرب، دنياي اسلام و ايالات متحده آمريكا و نهضت‌هاي بيداري مربوط است.

سفير پيشين ايران در فرانسه توضيح داد: اگر بخواهيم از موقعيت خود به خوبي بهره‌برداري كنيم و از اين موقعيت ويژه استفاده كنيم بايد براي تنظيم مناسبات‌مان با روسيه، مناسبات‌مان را در بخش‌هاي ديگر تنظيم كنيم.