صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۶۹۷۳۰۸
تاریخ انتشار: ۱۰ : ۱۳ - ۱۱ مهر ۱۴۰۱
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیا تفاوت ارزش افزوده و معاملات فصلی را می‌دانید؟ متأسفانه امروزه بسیاری از مودیان مالیاتی به‌دلیل آگاهی نداشتن از این دو مفهوم مالیاتی بسیار مهم، با جریمه‌های سنگینی مواجه می‌شوند. مالیات بر ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی، دو مورد از اصطلاح‌های نسبتاً جدید مالیاتی هستند که تفاوت‌های متعددی با یکدیگر دارند. در این مقاله کوتاه، فرق میان گزارشات فصلی و ارزش افزوده را با جزئیات بیان می‌کنیم. با مطالعه این مطلب، می‌توانید از مواجه با جریمه‌های سنگین مالیاتی در پایان هر فصل جلوگیری کنید.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ یکی از انواع مالیات‌های غیر‌مستقیم

مالیات بر ارزش افزوده یکی از منابع درآمد دولت و از انواع مالیات‌های غیر‌مستقیم است. با عبور محصولات از مراحل مختلف تولید، ارزشی به آن‌ها اضافه می‌شود؛ به همین افزایش ارزش پولی یک محصول در هر مرحله از فرآیند تولید در اصطلاح ارزش افزوده می‌گویند. بر‌اساس ماده ۳ قانون مالیات کشوری، مالیات بر ارزش افزوده: «یک مالیات غیر‌مستقیم است که بر تفاوت میان ارزش خدمات و کالاهای عرضه‌شده با ارزش خدمات و کالاهای تحصیل‌شده در یک دوره معین وضع می‌شود.»

پرداخت این نوع از مالیات بر‌عهده خریدار و مصرف‌کننده نهایی خواهد بود. مالیات بر ارزش افزوده هر ۹۰ روز یک‌بار پرداخت می‌شود. مودیان مالیاتی مشمول،‌ باید فرم اظهارنامه مالیاتی را پر کرده و مبلغ آن را در زمان معین پرداخت کنند تا با جریمه مواجه نشوند. برای بررسی تفاوت ارزش افزوده و معاملات فصلی، باید با مفهوم اصطلاح گزارشات فصلی نیز آشنا شوید که در ادامه آن را بررسی می‌کنیم.

صورت معاملات فصلی چیست؟ گزارشی برای شفاف کردن امور مالیاتی

معاملات فصلی یکی از اصطلاحات جدید مالیاتی كشور است؛ بنابراین شاید هنوز برخی از مودیان ندانند که گزارشات فصلی چیست و چه کاربردی دارد. دریافت صورت‌حساب معاملات در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، یکی از روش‌های افزایش شفافیت و تسریع در روند ارزیابی مالیاتی مودیان است.  بر‌این‌اساس،‌ همه صاحبان کسب‌و‌کارها موظف‌اند تا فهرست خرید‌و‌فروش فصلی خود را در یک بازه زمانی معین از طریق سامانه معاملات فصلی برای اداره مالیات ارسال کنند.

مدت زمان ارسال این اطلاعات برای اداره مالیات سه ماه و از آغاز هر فصل خورشیدی است. مودیان در این زمان معین با استفاده از ابزارهایی مانند نرم افزار مدیریت انبار و سایر برنامه‌های حسابرسی، فهرست معاملات خود را آماده کرده و آن را در سامانه بارگذاری می‌کنند. اما نکته‌ای که ممکن است برخی از مودیان مالیاتی کشور دچار اشتباه شوند،‌ یکی بودن اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی است. این دو اصطلاح کاملاً با یکدیگر فرق دارند؛ در ادامه تفاوت ارزش افزوده و معاملات فصلی را بررسی می‌کنیم.

صورت معاملات فصلی چه تفاوتی با ارزش افزوده دارد؟

مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیر‌مستقیم است که مشمول آن باید علاوه‌بر پرداخت مالیات، صورت معاملات فصلی را نیز پر کند. اما گزارشات فصلی فقط به ارسال فهرست معاملات محدود است و برای شفاف‌تر شدن ارزیابی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه، تفاوت‌های معاملات فصلی و ارزش افزوده را تک‌به‌تک بررسی می‌کنیم:

 تفاوت در زمان ارسال: برای ارسال اظهارنامه ارزش افزوده فقط ۱۵ روز از زمان پایان فصل فرصت دارید؛ اما برای فرستادن گزارشات فصلی ۴۵ روز بعد از پایان هر فصل فرصت باقی است.

ماهیت صورت‌ها: اظهارنامه ارزش افزوده در‌واقع مالیات پرداختی به اداره مالیات است که بابت فروش انواع کالا و خدمات اخذ می‌شود؛ اما صورت معاملات فصلی فقط برای ارائه اطلاعات و شفاف‌سازی روند بررسی مالیاتی دریافت خواهد شد.

پرداخت مالیات: در معاملات فصلی، هیچ‌گونه پرداختی به هیچ سازمانی انجام نمی‌شود؛ اما پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی،‌ باید مبلغ مالیات را پرداخت کنید.

مراجع قانونی: در مالیات بر ارزش افزوده باید به قانون مالیات‌های غیر‌مستقیم رجوع کرد؛ اما در مورد معاملات فصلی به قانون مالیات‌های مستقیم مراجعه می‌شود.

سامانه‌ها و همچنین نحوه ارسال هر کدام از این صورت‌های مالی نیز با یکدیگر متفاوت‌اند. به‌یاد داشته باشید که برای تهیه صورت‌های مالی و شفاف‌سازی امور مالیاتی کسب‌و‌کارتان،‌ باید از برنامه‌هایی مانند نرم افزار اموال و دارایی ثابت، نرم‌افزار حسابداری شرکتی یا فروشگاهی و سایر برنامه‌های کاربردی مرتبط استفاده کنید. بدون‌شک با تهیه این نرم‌افزارها، دقت و صحت انجام امور حسابرسی شرکت‌ها یا فروشگاه‌ها دو‌چندان خواهد شد.

انجام امور حسابداری دقیق و سریع، با نرم‌فزارهای حسابداری سپیدار همکاران سیستم

در این مقاله کاربردی تفاوت ارزش افزوده و معاملات فصلی را به‌طور کامل بررسی کردیم. اکنون می‌دانیم که باید در پایان هر فصل صورت‌حساب‌های مربوطه را پر کرده و برای اداره مالیات ارسال کنیم. برای انجام دقیق و سریع امور حسابداری کسب‌و‌کار خود، می‌توانید روی نرم‌افزارهای جامع حسابداری سپیدار همکاران سیستم حساب ویژه‌ای باز کنید.

شرکت سپیدار سیستم با بیش از ۲۰ سال سابقه، کاربردی‌ترین نرم‌افزارهای حسابداری شرکتی و فروشگاهی را در ایران تولید و عرضه می‌کند. نرم افزار فروشگاهی دشت و برنامه حسابداری شرکتی سپیدار، به مدیریت بهینه امور مالی کسب‌و‌کارهای مختلف کمک فراوانی خواهند کرد. برای آشنایی کامل با محصولات و خدمات شرکت سپیدار سیستم، همین حالا وارد سایت این مجموعه معتبر به نشانی sepidarsystem.com شوید. همچنین، به‌منظور دریافت مشاوره رایگان درباره نرم‌فزارهای حسابداری سپیدار سیستم می‌توانید با شماره تلفن ۰۲۱۸۱۰۲۲۰۰۰ تماس بگیرید. همکاران ما در واحد فروش و پشتیبانی، مشتاقانه پاسخ‌گوی سؤال‌ها و نظرهای ارزشمند شما عزیزان خواهند بود.