پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا: یک روانشناس گفت: ما معمولاً خستگی خود را به گردن زندگی شلوغ و پرکار میاندازیم، در بیشتر موارد حق با ماست، اما اگر همیشه خسته هستید بدون اینکه دلیل آن را بدانید، نباید این مسئله را پشت گوش بیندازید.
بهروز ادهمی با اشاره به اینکه اگر همیشه خسته هستید بدون اینکه دلیل آن را بدانید، نباید این مسئله را پشت گوش بیندازید، اظهار کرد: بهتر است طی یک دوره دو تا سه هفتهای سبک زندگی خود را تغییر دهید، سعی کنید بیشتر بخوابید، برنامههایتان را سبک کرده، غذاهای سالم بخورید، مولتیویتامین مصرف کنید و مصرف کافئین را کاهش دهید.
وی عنوان کرد: موارد مختلفی باعث بروز خستگی در افراد میشود که ازجمله مهمترین آنها میتوان به کمخونی، بیماری تیروئید، دیابت، افسردگی، رماتیسم فصلی، خستگی مزمن و آپنه خواب اشاره کرد.
ادهمی با اشاره به اینکه خستگی ناشی ازکمخونی به دلیل کمبود گلبولهای قرمز رخ میدهد، عنوان کرد: گلبولهای قرمز اکسیژن را از ریهها به سلولها و قسمتهای مختلف بدن میرسانند.
این روانشناس بیان کرد: کمخونی ممکن است با احساس ضعف و تنگی نفس همراه باشد، کمخونی به دلایل گوناگونی ازجمله کمبود آهن و ویتامین از دست دادن خون، خونریزی داخلی، یا بیماریهای مزمنی مانند روماتیسم مفصلی، سرطان و از کار افتادن کلیه رخ میدهد.
وی ادامه داد: طبق تحقیقات محققان علوم پزشکی زنان به ویژه در سن باروری به دلیل قاعدگی و نیاز افزونتر بدن به آهن در دوران بارداری و شیردهی، مستعد کمخونی ناشی از کمبود آهن هستند که ازجمله نشانههای آن احساس خستگی مداوم است.
ادهمی تصریح کرد: اگر ترشح هورمونهای تیروئید غیرطبیعی باشد، فعالیتهای عادی روزمره مانند کوه کندن میماند، غده تیروئید که در جلوی گلو و به اندازه یک گره است، هورمونهایی تولید میکند که سوختوساز بدن را تنظیم میکنند و ترشح بیشاز اندازه هورمون یا همان پُرکاری تیروئید، منجربه افزایش سوختوساز و کمبود ترشح هورمون یا کمکاری تیروئید، منجربه کاهش آن میشود.
این روانشناس افزود: طبق تحقیقات انجام شده پُرکاری تیروئید که با خستگی و ضعف ماهیچهها، خود را نشان میدهد، ورزشهایی مانند دوچرخهسواری و بالا رفتن از پلهها را دشوار میکند، نشانههای دیگر عبارتند از کاهش وزن بیدلیل، احساس گرمای مداوم، افزایش ضربان قلب، نامرتبتر و کوتاهتر شدن جریان قاعدگی و افزایش احساس تشنگی.
وی ادامه داد: کم کاری تیروئید باعث خستگی، مشکل در تمرکز و درد ماهیچه حتی با انجام فعالیتی سبک میشود.
ادهمی عنوان کرد: مبتلایان به دیابت نوع دو که دچار اختلال مصرف گلوکز و انباشت آن در خون هستند، در تأمین انرژی به مشکل بر میخورند و خستگی ناشی از کمبود انرژی برای فعالیتهای بدن، نخستین نشانه هشداردهنده در مبتلایان به این بیماری است.
این روانشناس ادامه اداد: علاوهبر خستگی مداوم، برخی نشانههای دیگر عبارتنداز تشنگی مفرط، تکرر ادرار، گرسنگی، کاهش وزن، زودرنجی، عفونتهای قارچی و تاری دید.
وی ادامه داد: افسردگی یکیاز بیماریهایی است که بر خورد و خواب و احساسی که نسبت به خودمان داریم تأثیر میگذارد، بدون درمانی مؤثر، افسردگی برای هفتهها، ماهها و حتی سالها ادامه مییابد.
ادهمی افزود: افسردگی در افراد مختلف به شکلهای متفاوتی بروز میکند اما نشانههای رایج آن، کاهش انرژی، تغییر عادات غذایی و الگوی خواب، اختلال حافظه، مشکل در تمرکز و احساس نومیدی، بیارزش بودن و منفیگرایی است.
این روانشناس ادامه داد: هیچ آزمایش خونی برای تشخیص افسردگی وجود ندارد، اما پزشک با پرسیدن مجموعهای از سؤالات میتواند آن را تشخیص دهد، نشانههایی از قبیل خستگی یا کمبود انرژی، خواب بسیار کم یا بسیار زیاد، احساس ناراحتی، اضطراب و پوچی مداوم، کاهش اشتها و وزن، افزایش اشتها و وزن، از دست دادن علاقه به انجام کارهایی که قبلاً برایتان لذتبخش بودند، حساسیت و زودرنجی، بیماریهای جسمی مزمن مانند سردرد، دردهای مزمن، یبوست و دیگر اختلالات گوارشی، مشکل در تمرکز، به یاد آوردن و تصمیم گرفتن، احساس گناه، نومیدی یا بیارزش بودن و افکار مربوط به خودکشی نشانههای رایج افسردگی هستند.
وی افزود: بنابراین اگر متوجه شدید دستکم پنج مورد از این نشانهها به مدت دو هفته یا بیشتر در شما مشاهده میشود، به پزشک، روانپزشک یا روانکاو مراجعه کنید.