پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
عبدالباری عطوان، تحلیلگر مشهور جهان عرب در رای الیوم نوشت: وزرای اقتصاد در اتحادیه اروپا نشستی را از طریق ویدئو کنفرانس ترتیب دادند تا تحریمهای مورد نظر علیه روسیه را مورد بررسی قرار دهند، که برجستهترین آنها، دور کردن کلی روسیه از نظام مالی «سوئیفت» و اعمال تحریمهایی علیه صادرات نفتی و گازی این کشور بود، اما گزارشهای اولیه حاکی از آن است که این تحریمهای به ظاهر شدید، نتایج منفی کمتری در طولانی مدت خواهد داشت، چرا که رهبری روسیه، اقدامات بازدارندهای برای کاهش آثار تحریمهای مذکور در نظر دارد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: هدف از هماهنگی گستردهای که در حال حاضر بین چین و روسیه، دولتهای سازمان شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود دارد، چشم پوشی کامل و سریع از دلار در معاملات تجاری و مالی است، علاوه بر اینکه چین تاکید میکند از تحریمهای غربی علیه مسکو حمایت نمیکند و شریک قدرتمند آن در معاملات تجاری باقی میماند. حتی چین اعلام کرده است که قصد دارد مبادلات تجاری با روسیه را در زمینههای انرژی و تکنولوژی افزایش دهد، این در شرایطی است که چین بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان است و بازارهای آن میتواند بخش بزرگی از تولیدات گاز و نفت روسیه را به خود اختصاص دهد.
رهبری چین، در این باره به اقناع رسیده است که کشورش به همراه روسیه، هدف اصلی تحریمهای آمریکایی غربی هستند، چرا که چین تهدید اقتصادی بزرگی برای غرب است، از این رو، آمریکا و متحدان غربی اش به دنبال به انزوا کشاندن روسیه و چین هستند، اما هماهنگی چین با روسیه میتواند باعث شود این تحریمهای تاثیر معکوس داشته و منجر به انروزای آمریکا و اروپا شود.
تا این لحظه، رهبری روسیه کارت های مهمی را برای مقابله با تحریمهای غربی رو نکرده است، اما گامهای ابتدایی را برداشته که برجستهترین آنها، جلوگیری از حوالههای مالی سرمایه گذاران داخلی روسیه به خارج آن، اجبار شرکتهای صادر کننده انرژی به تبدیل ۸۰ درصد درآمد خود از ارزهای خارجی به «روبل» روسیه و افزایش نرخ سود از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد برای توقف کاهش ارزش آن.
چین و روسیه از پنج سال قبل در تلاشند تا یک نظام مالی جایگزین را به موازات سوئیفت آمریکایی غربی راه اندازی کنند، که اساس آن، تکیه بر ارزهای ملی و چشم پوشی تدریجی از ارز آمریکاست، در همین راستا، پیشرفت چشم گیری هم داشته اند که پیش بینی میشود به لطف تحریمهای آمریکایی اروپایی علیه روسیه و چه بسا چین، این موفقیت افزایش یابد.
ارز داخلی چین «یوان طلایی» در حال حاضر ارز رایج در معاملات نفتی و گازی است و دولتهای متعددی از جمله ایران، هند و ونزوئلا و دولتهای دیگری در آمریکای جنوبی و آفریقا هم در این مسیر از روسیه و چین پیروی کرده اند.
فشارهای آمریکا تا کنون نتوانسته عربستان سعودی را در مورد خروج از توافق اپک پلاس با روسیه افزایش تولید نفت برای کاهش قیمتها و کم کردن خطرات برای اقتصادهای اروپا و آمریکا، قانع کند. گذشته از این، تحریمهای آمریکا علیه روسیه نتایجی کاملا معکوس داشته و موجب افزایش قیمت هر بشکه نفت تا ۱۰۷ دلار در بازارهای جهانی در روز سه شنبه شد. اما قیمتهای گاز تا حدود ۳۲ درصد افزایش داشت، که این رقمهای بی سابقه به نفع روسیهای است که رتبه نخست را در صادرات نفت و گاز دارد.
دلار آمریکا و سیطره ان بر اقتصادهای جهان و ارزهای ملی، احتمالا بزرگترین قربانی جنگ اوکراین خواهد بود، همانطور که نظام مالی سوئیفت آمریکا نیز در میان مدت ضربه بزرگی میبیند. به عقیده برخی کارشناسان، ارز آمریکا در حال از دست دادن قدرت خود طی پنج سال آینده خواهد بود و چه بسا آنچه قرار بود موجب شر شود، این بار خیر به بار آورَد..