پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا با اشاره به توافق سال ۱۹۳۸ با آلمان نازی که نتوانست از وقوع جنگ دوم جهانی جلوگیری کند به نوعی بر محتمل بودن تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خبر داد.
وی با یادآوری مماشاتی که در آن وقت با توافق یاد شده با سران آلمان صورت گرفت گفت درباره اوکراین هم «بوی توافق مونیخ به مشام میرسد.»
آقای والاس که روز جمعه برای تلاش جهت کاهش تنش در بحران اوکراین به مسکو سفر کرده بود در گفتگو با نشریه ساندی تایمز هشدار داد که روسیه با ۱۳۰ هزار سربازی که در امتداد مرز خود با اوکراین مستقر کرده «هر لحظه که بخواهد میتواند حمله را آغاز کند.»
وی همچنین در این مصاحبه گفت: «پوتین ممکن است تانکهایش را از مرز بازگرداند و خیال همه ما راحت شود اما بوی توافق مونیخ از جانب برخی کشورهای غربی به مشام میرسد.»
توافق مونیخ که به آلمان اجازه داد «سودتنلند»، سرزمینی واقع در چکسلواکی سابق را ضمیمه خاک خود کند و از وقوع جنگ دوم جهانی جلوگیری نکرد در تاریخ به عنوان نماد تسلیم و شکست دیپلماتیک دموکراسیهای اروپایی در برابر آلمان شناخته میشود.
در ادبیات سیاسی، اصطلاح و توافقنامه مونیخ برابر با مماشات ناموفق و بیفایده با دولتهای توتالیترِ توسعه طلب به کار برده میشود.
در همین راستا براندون لوئیس، وزیر امور ایرلند شمالی در دولت بریتانیا در خصوص سخنان آقای بن والاس گفت که همکارش قصد داشته تلاشهای دیپلماتیک در آستانه جنگ دوم جهانی را با تلاشهای دپیلماتیک جاری که بریتانیا و دیگر کشورهای غربی با محور بحران اوکراین انجام میدهند، مقایسه کند.
براندون لوئیس روز یکشنبه به خبرنگار اسکای نیوز گفت: «پیش از جنگ دوم جهانی هم تلاشهای دپیلماتیک زیادی جریان داشت و مردم فکر میکردند پیشرفتهایی وجود دارد اما اینگونه نبود.»
وی همچنین با ابراز نگرانی نسبت به شرایط موجود گفت: «بریتانیا همچنان به نتایج تلاشهای دیپلماتیک امیدوار است اما در عین حال اتفاق بسیار غمانگیزی هم ممکن است روی دهد.»
مسکو که پیشتر در سال ۲۰۱۴ میلادی شبه جزیره کریمه اوکراین را ضمیمه خاک خود کرد، هرگونه طرح و برنامهای برای تهاجم نظامی به اوکراین را رد میکند.
روسیه در عین حال کاهش تنش را به یک سری الزامات، بویژه دریافت تضمینهای امنیتی از غرب و اطمینان از نپیوستن اوکراین به ناتو مشروط کرده است؛ شرطی که غربیها آن را غیرقابل قبول میدانند.
تلاشهای فشرده و مذاکرات میان واشنگتن و رهبران کشورهای اروپایی با مقامات روسیه نتوانسته است پیشرفتی در مسیر حل مسالمتآمیز تنش در مرز اوکراین ایجاد کند، تنشی که غربیها از آن به عنوان یکی از خطرناکترین بحرانهای اروپا یاد میکنند.