پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی بی سی: در سومین روز نشست اسلو درباره وضعیت افغانستان امروز قرار است تام وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، هنریک تون، معاون وزیر خارجه نروژ/ناروی و نمایندگان سازمانهای امدادرسان با هیات طالبان دیدار کنند تا درخواستهای جامعه جهانی را در پیوند با وضعیت بحرانی افغانستان و مسایل حقوق بشر با آنها در میان بگذارند.
به قول رسانههای نروژی، هنریک تون قرار است امروز "درخواستهای قاطع جامعه جهانی را از دولت طالبان" به مقامهای آن ارائه کند.
وزیر خارجه نروژ، بعد از ظهر دوشنبه (۴ بهمن/دلو) با نمایندگان جامعه مدنی افغانستان ملاقات داشت و در مورد خواستههای آنها که باید در آخرین روز نشست، با هیات طالبان مطرح شود، نظرات آنها را دریافت کرده است.
آقای تون به رسانهها گفته است که ما نیازمندیهای "راستیآزمایانه" را به طالبان ارائه خواهیم کرد که میتوانیم آنها را پیگیری کنیم و ببینیم که آیا آنها (طالبان) این خواستهها را در عمل انجام میدهند یا خیر.
او گفته است که "چند موضوع حیاتی در رابطه با حقوق اقلیتها و زنان وجود دارد. ما در مورد مدارس/مکاتب، صحبتهای زیادی داشتهایم، اما، آزادی رفتوآمد و سفر، دسترسی به خدمات بهداشتی و حق کار برای زنان هم برای بسیاری از اعضای جامعه مدنی افغانستان، که درنشست اسلو شرکت کردهاند، حیاتی است".
در همین حال قرار است نمایندگان سازمانهای بشردوستانه نروژی نیز امروز با هیات طالبان در هتل سوریا موریا در اسلو، دیدار کنند.
در سومین روز نشست اسلو، طالبان با توماس وست، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا، دیدار دوجانبه خواهند داشت.
در دو روز گذشته نیز، امیرخان متقی، سرپرست وزیر خارجه طالبان و هیات همراه او با دیپلماتهای غربی دیدار و گفتوگو کردهاند.
هیات طالبان در گفتوگو با نمایندگان کشورهای غربی خواستار دسترسی به میلیاردها دلار دارایی افغانستان شده که در بانکهای آمریکایی مسدود شده است. اما علاوه بر تمرکز روی بهبود وضعیت اقتصادی و تضمین دسترسی به کمک های بشردوستانه، موضوع حقوق بشر همچنین در دستور کار نشستهای طالبان در اسلو قرار دارد که نتیجهگیریها در این مورد، تا پایان امروز مشخص خواهد شد.
داوود قاریزاده، خبرنگار بیبیسی فارسی که به اسلو، پایتخت نروژ رفته است میگوید هر دو طرف امیدوارند که این نشستها آنها را به اهدافشان نزدیکتر کند.
در این گفتوگوها نمایندگان کشورهای غربی بر اهمیت تشکیل یک دولت فراگیر هم تأکید کردهاند.
جلسات هیات طالبان با نمایندگان کشورهای خارجی در پشت درهای بسته برگزار شده است. امیرخان متقی پیشتر این مذاکرات را "سازنده" توصیف کرده است.
بر اساس گزارشها تا هنوز نمایندگان جامعه جهانی و هیات طالبان به توافق محکمی در رابطه به شرایط دو طرف دست نیافتهاند. یکی از موارد مورد اختلاف تن دادن طالبان به ایجاد دولت فراگیر است که در نشست اسلو از نمایندگان طالبان مجددا در خواست شده است.
امیرخان متقی، رئیس هیات طالبان، اما، در مورد معنای ایجاد دولت فراگیر گفته است که اگر قرار این باشد که همه قومها در حکومت طالبان باشند افرادی از همه سمتها و ولایتها در حکومتشان حضور دارند.
منتقدان و کارشناسان میگویند همه اعضای کابینه و مقامهای طالبان، مرد و اکثر شان مردان میانسال روحانی مذهبی و متعلق به یک قوم هستند.
آقای متقی، اما، در این نشست بار دیگر وعده سپرده است که این وضعیت را "کافی نمیدانیم و کوشش میکنیم که حکومت همهشمولتر شود."
همزمان شماری از اعتراضات به این نشست در کشورهای مختلف اروپا برگزار شده و منتقدان میگویند که طالبان نباید با این ملاقاتها پاداش بگیرند.
آنیکن هویتفلد، وزیر امور خارجه نروژ، تاکید کرده است که این نشستها به "معنای مشروعیت طالبان یا به رسمیت شناختن آنها نیست".
در نشست اسلو شماری از زنان هم با هیات طالبان جلسه رودرو برگزار کردند و خواستار حق آزادی، کار و رهایی فعالان زن شدند، کسانی که گفته میشود در بازداشت طالبان هستند.