پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : فیصل بن فرحان اعلام کرد تاکنون به نتیجه ملموسی در مذاکرات با ایران نرسیده ایم، اما پیشرفت کافی که به ما اجازه حرکت به جلو را بدهد، داشته ایم.
به گزارش «انتخاب»، فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر خارجه عربستان سعودی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ انگلیسی از دست نیافتن نتیجه ملموس در مذاکرات با ایران و تحولات لبنان و یمن سخن گفت.
بر اساس گزارش صداوسیما، وزیر خارجه عربستان گفت: مذاکرات تاکنون طبیعتی شفاف و صریح داشته، اما نتیجهای به همراه نداشته است. خود را متعهد به مذاکراتی جدی با ایران در حیطههایی که ما و دیگر کشورهای منطقه درباره آنها نگرانی دارند، میدانیم. این به ما اجازه میدهد تا به روابطی عادی با همسایه خود ایران برسیم.
او افزود: به نظرم نوعی توافق در منافع مشاهده میشود، اما این موضوع به برطرف کردن نگرانیهایی که ما داریم، بستگی دارد. تاکنون به نتیجه ملموسی در این مذاکرات نرسیده ایم، اما پیشرفت کافی که به ما اجازه حرکت به جلو را بدهد، داشته ایم.
مجری فرانس ۲۴ از وی پرسید که آیا این به معنای آن است که شاهد دور جدیدی از مذاکرات به زودی خواهیم بود که او پاسخ داد: امیدواریم، این موضوع برنامه ریزی نشده است، اما ما آماده برگزاری آن هستیم. در عراق یا جای دیگر، این موضوع بررسی نشده است.
فیصل بن فرحان در پاسخ به اینکه آیا بازگشایی کنسولگریهای دو کشور روی میز صلح قرار دارد، افزود: قطعا ما آماده ایم که تمامی پیشنهادها و مسائل را اگر جدی و در جهت نتیجه ملموس باشد بررسی کنیم. موضوع بازگشایی کنسولگریها میتواند روی دهد، اما هنوز هیچ تصمیمی در این رابطه گرفته نشده است.
وی درباره از سرگیری مذاکرات هستهای ایران و غرب گفت: ما شک و شبهههای زیادی در این خصوص داریم. سطح غنی سازی که شاهد آن هستیم بسیار بیشتر از سطح مورد نیاز برای یک برنامه اتمی صلح آمیز است. این کاملا نگران کننده است. ما امیدواریم که این گفتگوها برگزار شود و به روشی مثبت به جلو برود و امیدواریم که ایران به توافقی برسد که به ما و همسایگان آن این اطمینان را بدهد که برنامه اتمی آن تنها برای مقاصد غیرنظامی است، زیرا تهدید ناشی از یک برنامه اتمی تسلیحاتی موضوع مهمی برای ما در منطقه است. ما باید شاهد شفافیت درباره این برنامه اتمی همزمان با پیشرفت مذاکرات باشیم.
فیصل بن فرحان در پاسخ به سوال مجری فرانس ۲۴ درباره تحولات اخیر لبنان و فراخوانده شدن سفیر ریاض از بیروت گفت: در روابط عربستان و لبنان هیچ بحرانی وجود ندارد. بحران در لبنان وجود دارد که به طور ویژه به وسیله حزب الله ایجاد شده است. یک وضعیت بسیار بد است که عربستان سعودی همچنان درباره آن نگران است. به نظر ما طبقه سیاسی لبنان لازم است که گام را جلو بگذارند و اقدامات ضروری را برای حرکت به سوی آینده بهتر انجام دهند.
وزیر خارجه عربستان افزود: هیچ هدف مفیدی در همکاری با دولت لبنان در حال حاضر نمیبینیم. این موضوع به این وزیر مربوط نمیشود. این به خاطر آن است طبقه سیاسی لبنان از انجام هر کار جدی برای ایجاد اصلاحات در بخشهای اقتصادی و سیاسی خودداری کرده اند. یکی از نگرانیهای ما درباره لبنان فساد داخلی در این کشور است. به همین خاطر ما هیچ دلیلی برای ادامه حضور سفیر خود در حال حاضر در لبنان نمیبینیم. ما امیدواریم که وضعیت موجود در لبنان به گونهای تغییر کند که به ما این اجازه را بدهد تا به روشی مثبت با لبنان ارتباط برقرار کنیم.
وی در پاسخ به اظهارات وزیر اطلاع رسانی لبنان مبنی بر پوچ بودن جنگ در یمن، افزود: ما از جانب عربستان سعودی و ائتلاف تحت رهبری خود از دولت مشروع در یمن حمایت کرده ایم. ما خواهان یافتن راهی برای پایان دادن به این منازعه هستیم. ما در اواخر ماه مارس طرحی را برای آتش بس جامع و راه حلی سیاسی مطرح کردیم. ما خود را بسیار متعهد به پایان دادن به این منازعه میدانیم.
فیصل بن فرحان با اتهام زنی به یمنیها در نپذیرفتن آتش بس پیشنهادی ریاض، مدعی شد: پیشنهاد مذکور همچنان روی میز قرار دارد. به این پیشنهاد توجهی نشده است. حوثیها همچنان به شلیک موشکهای بالستیک و حملات پهپادی به عربستان ادامه میدهند. هیچ نشانهای برای گفتگو برای پایان دادن به منازعه نشان نمیدهند.
فیصل بن فرحان عقب نشینی نظامی عربستان از یمن را رد و بر حمایت از دولت فراری منصور هادی تاکید کرد.
وزیر خارجه عربستان محاصره چندین ساله مردم یمن و بستن بنادر و توقیف نفتکشها را تکذیب کرد و مدعی شد: هیچ محاصرهای وجود ندارد و تمامی بنادر در یمن و از جمله بندر الحدیده که تحت کنترل حوثیها قرار دارد باز هستند و سخت رسانی به این کشور ادامه دارد.
وزیر خارجه عربستان در پاسخ به اینکه به نظر میرسد جنگ یمن از نظر سیاسی و نظامی به نوعی بن بست رسیده مدعی شد که ما تنها میتوانیم راه آتش بس و گفتگوی سیاسی را دنبال کنیم. این موضوعی است که به ما امید میدهد. پیشنهادات جدی بر روی میز برای پایان دادن به درگیری قرار دارد. امیدواریم که حوثیها منافع یمن را بر منافع خود مقدم بدارند. ما امیدواریم که این موضوع عملی شود.