پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: توافقات هستهای نباید روی کاغذ باشد بلکه بر اساس برجام باید تحریمها لغو شده و ایران انتفاع اقتصادی داشته باشد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز (دوشنبه، ۱۹ مهر ماه) با «آنداراس اییبی»، رئیس مجلس شورای ملی سوئیس دیدار و گفتگو کرد.
وی در این دیدار با اشاره به حضور برخی شرکتهای سوئیسی در ایران که فعالیتشان به دلیل تحریمها کاهش پیدا کرده است، یادآور شد: مطمئن هستیم ارتباطات پارلمانی میان مجالس دو کشور و گروههای دوستی پارلمانی میتواند به افزایش سطح همکاریها به خصوص در حوزه اقتصادی و کشاورزی که شما نیز به آن علاقمند هستید منجر شود ضمن اینکه بخش خصوصی دو کشور نیز باید فعال شوند.
رئیس مجلس شورای اسلامی به نقش سوئیس در حوزه حافظ منافع آمریکا، کانادا و عربستان سعودی اشاره کرد و گفت: برجام یک توافق بین المللی میان ایران و سایر کشورها است که به تأیید شورای امنیت و سازمان ملل رسید اما آمریکاییها در دوره ترامپ از این توافق خارج شدند و این مایه تعجب بود که دنیا عکس العمل خوبی مقابل این اقدام آمریکا نشان نداد و واشنگتن پس از خروج یکجانبه از برجام فشار حداکثری و غیرقانونی را به مردم ایران وارد کرد.
قالیباف افزود: در مقابل خروج آمریکا از برجام برخی کشورها ادعایشان این بود که ترامپ این تصمیم را گرفته اما این حرف برای ما و افکار عمومی ایران پذیرفته شده نبود و دیدیدم که که در دولت دموکرات آمریکا باز هم همان سیاست ترامپ، صرفاً با ادبیات متفاوت دنبال شد یعنی در عمل هیچ اتفاقی نیفتاد.
وی در ادامه با اشاره به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، گفت: طبق این قانون ایران باید اطمینان داشته باشد که آمریکا فشار حداکثری به مردم ایران در تحریمها را منتفی میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: طبیعتاً وقتی آمریکا از برجام خارج شده، باید گام اول را هم او بردارد و پایبندی باید در برابر پایبندی باشد و نمیشود صرفاً آنها از ایران توقعات برجامی داشته باشند اما خودشان آن را اجرا نکنند، ضمن اینکه نباید توافقات صرفاً روی کاغذ باشد بلکه بر اساس برجام باید تحریمها لغو شده و ایران انتفاع اقتصادی داشته باشد.
قالیباف با اشاره به تحرکات ضد ایرانی رژیم صهیونیستی در منطقه، یادآور شد: معتقدیم فعالیتهای این رژیم با همکاری و همراهی آمریکاییها انجام میشود و چراغ سبز آنها را دارند که این اقدامات تأثیرات خود را بر برجام خواهد داشت.
وی همچنین با ابراز امیدواری از اینکه ارتباطات فنی و اقتصادی بین دو کشور در حوزههای آب، کشاورزی و دامپروری در جریان این سفر افزایش یابد، بیان کرد: ایران در سطح بین المللی آمادگی همکاری و کار کارشناسی را دارد که در این خصوص رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز امور مربوط به این بخش را در روابط بین پارلمانی پیگیری میکند. درباره موضوع گردشگری نیز ما بسیار علاقمند به فعالیت و ارتقای همکاریها هستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه همزیستی مسالمت آمیز مذاهب و ادیان مختلف را در ایران میتوانید ببینید، تصریح کرد: یهودیان، مسیحیان و زرتشیتان در مجلس نماینده دارند و اهل سنت و تشیع در کنار یکدیگر زندگی میکنند و نظر همگی آنها مورد توجه قرار میگیرد که امیدواریم شما در این سفر این موضوع را از نزدیک لمس کنید.
قالیباف با اشاره به شرایط کشور افغانستان، گفت: چند میلیون نفر اتباع افغانستانی به دلیل مسائل امنیتی، غذایی، بهداشتی و درمانی به ایران مهاجرت کردند و در کشور ما اسکان داده شدند و به همه آنها خدمات رسانی میشود.
وی اضافه کرد: ایران با وجود همه فشارهای اقتصادی و تحریمهای غیرقانونی آمریکا میزبان مهاجران افغانستانی بوده و هست و در حالی که خدمات رسانی به حدود ۳ میلیون تبعه افغانستانی که به اندازه نیمی از جمعیت سوئیس هستند، سالی چند میلیارد دلار برای ما هزینه دارد، اما سازمانهای حقوق بشری و کمیساریای عالی سازمان ملل هیچ کمکی به ایران برای حمایت از مردم مظلوم افغانستان نکرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: اگر به موضوع افغانستان توجه نشود در آینده نزدیک شاهد یک فاجعه انسانی خواهیم بود که حتماً آثار آن تا اعماق اروپا و آمریکای شمالی خواهد رفت ولی متأسفانه هیچ توجهی به آنها نمیشود، از این رو تصور میکنم سوئیس با توجه به سابقهای که در حوزه بشردوستانه دارد نباید لحظهای از کمک دریغ کند. ما نیز با توجه به ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان تا جایی که بتوانیم به آنها کمک خواهیم کرد.
قالیباف اظهار داشت: معتقدیم شکل گیری دولت آینده افغانستان باید با حضور همه قومیتهای این کشور باشد در غیر این صورت نمیتواند امنیت و توسعه را برای آن متصور شد و همه کشورهای همسایه و اروپایی نیز باید با همین دیدگاه حرکت کنند و اراده سیاسی دنیا در منطقه باید این باشد که همه قومیتهای افغانستان در دولت سهیم باشند تا امنیت برقرار شود ضمن آنکه دخالت نظامی نیز بی نتیجه است.
وی همچنین با اشاره به ادامه دار بودن فعالیتهای ایران در حوزه سفارت و کنسولگری در افغانستان، گفت: مرزهای کشور ما با افغانستان باز بوده و کمکهای غذایی، بهداشتی، دارویی و سوختی ادامه دارد تا مانع یک فاجعه انسانی شویم.
تاکید رئیس مجلس سوئیس به ظرفیت بالای دو کشور برای همکاریهای کشاورزی و گردشگری
«آنداراس اییبی» نیز در این دیدار با اشاره به نقش میانجیگر سوئیس میان آمریکا و ایران از سال ۱۹۸۰، گفت: با مطالعاتی که درباره ایران داشتم می دانم تاریخ غنی، مردمی باهوش و فرهنگی والایی دارید که زمینه را برای توسعه روابط فراهم میکند.
وی با بیان اینکه ترامپ در برجام تصمیم غلطی گرفت که باید راهکاری برای آن یافت، عنوان کرد: رفاه مردم و توسعه روابط اقتصادی دوجانبه و بین المللی بسیار حائز اهمیت است و معتقدم کشورهای ما ظرفیتهای زیادی در حوزههای مختلف برای توسعه همکاریها دارند که میتوان آن را از کشاورزی و حل بحران آب آغاز کرد به خصوص که کشور ما آب فراوانی دارد.
رئیس مجلس شورای ملی سوئیس در ادامه با اشاره به فعالیت خود در حوزه کشاورزی بیان داشت: امنیت غذایی برای کشور ما به عنوان یک مسأله مهم است که با همکاری میتوان این مسائل را برطرف کرد.
اییبی به فعالیت خود در حوزه کشاورزی و دامپروری اشاره کرد و افزود: من یک شرکت توریستی نیز دارم و می دانم بسیاری از افراد علاقمند سفر به ایران هستند که این موضوع دوجانبه بوده و به نفع دو کشور است.
وی در ادامه با بیان اینکه نمیدانستم چند قوم، مذهب و زبان مختلف در ایران در کنار یکدیگر زندگی میکنند، اظهار داشت: از اینکه شما به پناهندگان امکان حضور در ایران دادهاید و آنها در امنیت به سر میبرند از شما سپاسگزارم.
رئیس مجلس شورای ملی سوئیس در ادامه با اشاره به صنعت گردشگری بیان کرد: البته در شرایط کرونا قرار داریم اما مردم زیادی علاقه مند به سفر به ایران هستند لذا درخواست دارم برای سال ۲۰۲۳ یک گروه ۵۰ نفره از علاقمندان به حوزه کشاورزی و فرهنگی را به سوئیس اعزام کنید و سفارت تهران در برن نیز با ما ارتباط بیشتری داشته باشد.
در این دیدار، علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس و رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و سوئیس، دشتی اردکانی رئیس فراکسیون گردشگری و عباس گلرو رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز حضور داشتند.