پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رویا پاک سرشت/سرویس خواندنیهای انتخاب: فرقی نمیکند که هوس کیک کرده باشید یا دلتان برای یک کوکو سبزی خوش طعم تنگ شده باشد، در هر حال همیشه پای یک یا چند تخم مرغ در میان است. تخم مرغ را میتوان یک خوراکی محبوب و کاملا بین المللی دانست، اغلب مردم جهان در وعدههای صبحانه، ناهار یا شام و حتی میان وعده از تخم مرغ استفاده میکنند و امروز، روز جهانی تخم مرغ است.
اگرچه همه ما با طعم و کاربردهای تخم مرغ آشنا هستیم، اما برای آشنایی بیشتر با خواص تخم مرغ از انسیه تبرایی کارشناس ارشد تغذیه در این باره پرسیدیم، به گفته او تخم مرغ دارای پروتئین با کیفیت بالا و مقادیر قابل توجهی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری است. ارزش غذایی پروتئین تخم مرغ تا حدی بالا است که از آن به عنوان استانداردی برای مقایسه با سایر پروتئینها استفاده میکنند.
تخم مرغ در ایجاد حس سیری نیز نقش دارد و در برخی رژیمهای لاغری روی مصرف تخم مرغ در وعده صبحانه تاکید شده است. هر تخم مرغ به طور متوسط ۷۰ کالری دارد.
تبرایی در بخش دیگری از سخنان خود به خواص ویژه تخم مرغ برای گروههایی خاص از جامعه پرداخت و گفت:" تخم مرغ برای زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم بسیار مفید است و برای بیمارانی که ضعیف شده اند نیز بسیار مفید است. "
جالب است بدانید که تخم مرغ حاوی ویتامینهای B۱۲، B۶، A، D، E، اسید فولیک، ریبوفلاوین و بویژه کولین است و به لحاظ ویتامینهای مختلف، منبع غذایی مغذی و مناسبی برای تامین نیازهای بدن است.
بر اساس گفتههای تبرایی بالا بودن خواص موجود در تخم مرغ، این ماده غذایی را در هرم غذایی، در گروه گوشت، حبوبات و مغزها قرار داده است؛ و ارزش غذایی آن معادل است با ۳۰ گرم انواع گوشت (قرمز، مرغ و ماهی) نصف لیوان حبوبات پخته، یک چهارم لیوان حبوبات خام است. در ضمن تخم مرغ عضله ساز نیز محسوب میشود.
تبرایی درباره مسئله کلسترول و تخم مرغ میگوید:" بسیاری از مردم بر این باورند که با خوردن تخم مرغ کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماری قلبی عروقی و خطر حمله قلبی افزایش پیدا میکند. اما در واقع آنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است، نه کلسترولهای غذایی و در تخم مرغ تنها یک سوم اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن تولید میشود از نوع HDL (کلسترول خوب) و LDL کم آتروژنیک است. "
تبرایی در پایان خاطر نشان کرد که عدم مصرف تخم مرغ میتواند کمبود ترکیبات ضروری را به همراه داشته باشد لذا نباید مصرف تخم مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود حتی در بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون بالا و بیماریهای قلبی- عروقی تا حدود ۳ عدد در هفته پیشنهاد میشود.