پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایرنا: نمایندگان سازمان ملل در زمینه تغییرات اقلیمی روز دوشنبه خطاب به جامعه جهانی هشدار دادند که گرمایش زمین به طرز خطرناکی از کنترل خارج می شود و بی شک بشر را باید بابت این مساله مقصر و مسئول دانست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، گروهی از کارشناسان بین دولتی سازمان ملل تحت عنوان «هیات بین دولتی درمورد تغییرات اقلیمی» هشدار داد که سطح انتشار گازهای گلخانه ای در حال حاضر به حدی بالاست که اختلالات آب و هوایی را برای چند دهه، اگر نگوییم چند قرن تضمین می کند.
به عبارت دیگر، امواج گرمای مرگبار، طوفان های شدید و دیگر شرایط جوی که در حال حاضر اتفاق می افتد، شدیدتر خواهد شد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل این گزارش را علامتی هشداردهنده برای بشریت دانست و گفت: زنگ های هشدار، گوشخراش است.
وی افزود: این گزارش باید زنگ خطری برای انتشار سوخت های فسیلی و زغال سنگ باشد، قبل از آنکه سیاره ما را نابود کنند.
گزارش هیات بین دولتی درمورد تغییرات اقلیمی که مبتنی بر بیش از ۱۴ هزار مطالعات علمی است، تصویر جامع و مبسوطی از نحوه اخطار تغییرات اقلیمی به جهان طبیعی و آنچه می تواند در پیش باشد، ارائه می دهد.
طبق این گزارش، چنانچه اقدامی فوری و در مقیاسی وسیع برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در پیش گرفته نشود، متوسط دمای هوا در جهان طی ۲۰ سال احتمالا به ۱.۵ درجه سانتیگراد می رسد یا از آن عبور می کند.
وعده های داده شده در مورد کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای شروع کاهش سطح انتشار این گازها به اندازه کافی نیست.
دولت ها و کنشگران به این یافته ها با دیدی هشدارآمیز واکنش نشان داده اند. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس ابراز امیدواری کرد که این گزارش زنگ بیداری برای جهان جهت اقدام فوری را به صدا درآورد.
این گزارش می گوید که انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت های بشر، متوسط دمای جهانی را ۱.۱ درجه سانتیگراد نسبت به متوسط قبل از صنعتی شدن افزایش داده و این میزان را ۰.۵ درجه سانتیگراد دیگر افزایش می دهد بدون آنکه اثر آلودگی در جو تعدیل شود.
این بدان معناست که حتی اگر جوامع از سوخت های فسیلی فاصله بگیرند، دمای هوا به واسطه ذرات معلق موجود در هوا و انعکاس بخشی از گرمای خورشید، باز هم افزایش می یابد.
به طور کلی، افزایش ۱.۵ درجه سانتیگراد بیشتری چیزی است که بشریت می تواند بدون تحمل مشکلات اقتصادی و اجتماعی با آن کنار آید.
گرمای ۱.۱ درجه سانتیگراد برای به بار آوردن فاجعه کافی است. امسال گرمای هوا صدها نفر را در شمال غربی اقیانوس آرام به کام مرگ کشاند.
آتش سوزی های ناشی از گرما و خشکسالی مناطق وسیعی از غرب آمریکا را فرا گرفت، مقادیر زیادی دی اکسید کربن در جنگل های سیبری منتشر شد و یونانی ها نیز مجبور شدند از بیم آتش سوزی های جنگلی منازل خود را تخلیه کنند.
هشدارهای بیشتر می تواند به مثابه این باشد که در برخی مناطق، مردم ممکن است به واسطه بیرون رفتن از خانه جان خود را از دست دهند.
در این گزارش به برخی تغییرات اقلیمی اشاره شده که از جمله آن ذوب شدن یخ های گریلند و افزایش سطح آب دریاهاست.
«تمسین ادواردز» از مولفان این گزارش و دانشمند آب و هوایی کینگز کالج لندن گفت: ما اکنون مقید به برخی جنبه های تغییرات اقلیمی هستیم که برخی از آنها برای صدها هزار سال تغییرناپذیر است.
در این گزارش عنوان شده که حتی با وجود کند شدن تغییرات اقلیمی، جهان زمان برای جبران کم می آورد.
اگر انتشار گازهای گلخانه های در دهه آینده کاهش یابد، دمای متوسط تا سال ۲۰۴۰ تا ۱.۵ درجه سانتیگراد و احتمالا ۱.۶ درجه سانتیگراد تا سال ۲۰۶۰ قبل از تثبیت افزایش می یابد.
اگر جهان به مسیر فعلی ادامه دهد، این افزایش می تواند ۲ درجه سانتیگراد تا سال ۲۰۶۰ و ۲.۷ درجه سانتیگراد تا پایان قرن باشد.
این گزارش تنها راه جلوگیری از گرم شدن زمین را توقف انتشار گازهای گلخانه ای دانسته و انسان ها را عامل گرم شدن کره زمین عنوان کرده است.
این گزارش بیش از گزارش های قبلی اقلیمی، انتشار گازهای گلخانه ای حاصل دست بشر را عامل اصلی گرمایش زمین می داند.
این گزارش حاکی است که وابستگی جوامع به سوخت های فسیلی، دلیلی است بر این مساله که کره زمین قبلا ۱.۲ درجه سانتیگراد گرم شده است.
تاثیرات آب و هوایی همچون امواج گرما، خشکسالی، سیل، طوفان و افزایش سطح آب دریاها در هر منطقه از کره زمین شدید است و با هر درجه از گرم شدن شدت می یابد.