صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۶۳۰۶۷۲
تاریخ انتشار: ۲۸ : ۱۷ - ۰۹ مرداد ۱۴۰۰
بحرین و قطر سالها است در مورد حاکمیت بر چند جزایر کوچک در خلیج فارس با یکدیگر اختلاف دارند و ادامه ادعاهای آنها در این خصوص موجب شده تا به رغم اعلام آشتی بین چهار کشور عربستان، بحرین، امارات و مصر با قطر پس از نشست «العُلا»، تنش بین منامه و دوحه همچنان پابرجا باشد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایرنا: بحرین و قطر دهها سال است که بر سر مزرهای آبی از جمله حاکمیت بر جزایر «حوار»، «الزبارة»، «جنان»، «فشت الدیبل » و منطقة «جرادة» در حاشیه جنوبی خلیج فارس با یکدیگر اختلاف دارند.  

دو کشور در سال ۲۰۰۱ با حکم نهایی دیوان بین المللی دادگستری برای پایان دادن به اختلاف‌ها قانع شدند، زیرا این دیوان به حاکمیت منامه بر جزایر «حوار» و منطقه «جراده» و حاکمیت دوحه بر جزایر «الزبارة»، «جنان» و «فشت الدیبل» رای داد.    

اما تقریباً پس از گذشت ۲۰ سال از آن حکم، اختلاف‌های دو کشور بر سر جزایر و مناطق یاد شده از سرگرفته شده است و منامه، دوحه را به طرح ادعاهای جدید درباره حق حاکمیت بر جزایر «حوار» متهم کرده است. 

پایگاه اطلاع رسانی «ارم نیوز» امارات امروز (شنبه) در این باره نوشت که «خالد بن احمد آل خلیفه» مشاور شاه بحرین به ادعاهای قطر درباره حق حاکمیت بر جزایر حوار پاسخ داده است.  

این سیاستمدار و دیپلمات بحرینی در توئیتی نوشت که هرکس امروز آمده، دیروز نبود، [جزیره ] «حوار» و «الزبره» برای مردم بحرین است و مردم ما حقوقی در آن‌ها دارند که از دست نخواهد رفت. 

وی که در گذشته حدود ۱۵ سال در مقام وزیر خارجه بحرین بود، در توئیت خود افزود: ما ۸۳ سند جعلی داریم که شما می‌خواهید [ با آن‌ها ] ادعا کنید، اما دادگاه بین‌المللی دادگستری حکم به بحرینی بودن «حوار» داد و [ بر اساس این حکم ] «الزباره» برای مردم آن که بحرینی هستند، باقی ماند و حقوق آن‌ها هر چقدر هم که طول بکشد ضایع نخواهد شد.  

این دیپلمات بحرینی از طریق این توییت به کمپین مشابهی پاسخ داد که در آن بسیاری از قطری‌ها با نوشتن «هشتگ # گفت و گوی قطری»  خواستار سلب حق حاکمیت بحرین بر جزیره «حوار» و پذیرفتن سیطره کشورشان بر این جزیره شده‌اند. 

قطری‌های شرکت کننده در این کمپین از جمله اعضای خانواده «آل ثانی» حاکم قطر، خواستار این بودند که جزیره «حوار» تحت حاکمیت کشورشان باشد و در همین حال، پاسخ «شیخ خالد بن احمد» مشاور شاه بحرین دارای ظرفیت رسمی است و در آن خواهان حقوق بحرین در جزیره «الزباره»  (تحت حاکمیت قطر) شد. 

در این پیوند اظهارات «شاهین السلیطی» سرتیپ بازنشسته اطلاعات قطر در کمپین مطالبه حاکمیت کشورش بر جزیره حوار قابل توجه بود. وی گفت: «حوار» قطر دیر یا زود باز می‌گردد... با خوبی یا به زور.  

مریم «آل ثانی» از خانواده حاکم قطر و «حسن حمود» نویسنده قطری نیز در این کمپین شرکت کردند و آرزو کردند که یکی از اهداف مجلس شورای آینده، بازگشت «حوار» به قطر باشد. 

از سوی دیگر، بسیاری از بحرینی‌ها به این اتهامات پاسخ دادند و با هشتگ «# حوار _ بحرینی»  تصاویری از اسناد و مدارک سازمان ملل متحد که از حق حاکمیت کشورشان بر جزیره یاد شده حمایت می‌کند را منتشر کردند. آنها اسناد قطر را جعلی می‌خوانند.  

بحرین یکی از چهار کشوری بود که همراه با عربستان، امارات و مصر از ۱۵ خرداد ماه سال ۱۳۹۶ روابط خود را با قطر قطع کرد.  

این چهار کشور عربی از همان زمان با وارد کردن اتهامات فراوان به دوحه روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع و این کشور را به صورت زمینی، دریایی و هوایی تحت محاصره قرار دادند. دوحه نیز با رد اتهامات وارده از سوی همسایگان عرب خود و مصر، آن‌ها را به تلاش برای دست‌اندازی به حاکمیت قطر و تسلط بر منابع آن متهم کرد.  

چهل و یکمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در دی سال ۱۳۹۹ در شهر «العُلا» عربستان با هدف آشتی بین قطر و چهار کشور عربستان، بحرین، امارات و مصر برگزار شد و پس از آن، کشورهای یاد شده با صدور اعلامیه‌ای اختلاف با دوحه را پایان یافته دانستند و روابط خود با قطر را از سر گرفتند. 

ناظران سیاسی منطقه در همان زمان اظهارنظر کردند که هرچند توافق‌نامه رفع تحریم‌های قطر میان چهار کشور تحریم کننده این کشور یعنی عربستان، امارات، بحرین و مصر امضا شد، اما سایه درگیری‌ها و اختلافات میان طرف‌ها همچنان پابرجا است