پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
أشرف کمال در الخلیج آنلاین نوشت: اولین سفر وزیر خارجه آمریکا با تلاشها برای حل تعدادی از بحرانهای منطقهای که ایالات متحده یکی از طرفهای اصلی در آن است، همزمان است.
روابط آمریکا و کویت از سالها پیش به استحکام و قدرتی در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی معروف است، که قدمت آن به ۷۰ سال میرسد و حالا مهمترین پروندههای همکاری میان این دو کشور، مبارزه با تروریسم و توقف جنگ در یمن است.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: سفر بلینکن به کویت همزمان شده است با تلاشهای ایالات متحده برای توقف جنگ یمن و مذاکرات دست و پا شکسته با ایران برای احیای توافق هسته ای. علاوه بر اینکه درگیریهای داخلی در افغانستان پس از سیطره طالبان بر مساحتهای عظیمی از خاک این کشور، افزایش یافته و همین مساله واشنگتن را بر آن داشته است تا حملات هوایی علیه طالبان ترتیب دهد.
مسائل پیچیده
شرایط امنیتی نا پایدار در افغانستان، به دغدغهای برای دولت آمریکا تبدیل شده، بویژه آنکه ایران اخیرا حضور نظامی خود در مرزهای افغانستان را تقویت کرده است.
اسامه ابو رشید در گفتگو با الخلیج آنلاین گفت: مساله افغانستان در رأس مسائل مهمی است که در سفر بلینکن به کویت مورد بررسی قرار میگیرد، چرا که واشنگتن در صدد ایجاد یک دولت مستقر در افغانستان، پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است.
مساله پناه دادن به ۴ هزار افغانی که با ارتش آمریکا همکاری دارند، در یک کشور سوم، مساله مهمی برای دولت بایدن است، از این رو، واشنگتن سعی میکند کویت یا قطر را برای استقبال از این تعداد افغان قانع کند.
به اعتقاد ابو رشید، بلینکن در کویت و هند به مساله مقابله با توسعه نفوذ چین در تعدادی از مناطق تحت نفود واشنگتن میپردازد. این در حالی است که ائتلاف بین چین، روسیه و ایران در مقابله با ایالات متحده با قدرت و صلابت پیش میرود و وزیر خارجه چین در جریان سفر خود به خاورمیانه اشارههای واضحی داشت به اینکه کشورش به دنبال تغییراتی برای ایفای نقش محوری در مسائل خاورمیانه است. در این میان، جو بایدن از همکاری روز افزون بین چین و ایران نگران است.
خطر ایران
اسامه ابو رشید، تحلیلگر سیاسی معتقد است که بلینکن پرونده ایران و رفتارهای منطقهای آن را نیز مورد بحث قرار میدهد، بویژه آنکه مذاکرات دو کشور برای احیای توافق هستهای هنوز به نتیجهای نرسیده است. همانطور که صحبت از خروج نیروهای آمریکایی از عراق و فشار شبه نظامیان به آمریکا برای خارج کردن نیروهایش از عراق نیز واشنگتن را به سمت تلاش برای تقویت حضور در مکان دیگری سوق میدهد.
به گفته ابو رشید، کویت مکان نزدیکتری به عراق است که ایالات متحده میتواند در آن حضور نظامی خود را برای مقابله با سیاستهای ایران تقویت کند و به نظر میرسد آمریکا نگران نفوذ ایران در افغانستان است و همین امر، حفظ نیروهای مبارز در منطقه را برای ایالات متحده بسیار مهم کرده است.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، یک مسئول بلند پایه آمریکایی اعلام کرده است که واشنگتن قصد دارد تا پایان سال جاری نیروهای خود از عراق را خارج کند و البته به آموزش نیروهای عراقی ادامه میدهد.
براساس گزارشی از اندیشکده واشنگتن، ایران تجهیزاتی را به مرزهای افغانستان انتقال داده است.
ایران
براساس این تحلیل، ایران به نوعی به دنبال استفاده از اوضاع جدید در افغانستان است تا هدف بزرگ خود در مورد طرد نیروهای آمریکایی از منطقه را محقق کند.
در شرایطی که واشنگتن و تهران موفق به احیای توافق هستهای -که موجب نگرانی منطقه شده است- نگردیده اند، دولتهای شورای همکاری بارها خواستار حضور خود در این مذاکرات شده و خواستار پیوستن برنامههای موشکی تهران و شبه نظامیان آن در جریان مذاکرات شده اند تا به این ترتیب امنیت منطقه را تضمین کنند.
با وجود عدم حضور دولتهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) در مذاکرات وین، ایالات متحده بارها تاکید کرده که با متحدان خود در مورد توافق مذکور مشورت میکند، توافقی که ناگزیر باید گستردهتر بوده و نگرانیهای منطقه را در نظر داشته باشد.