صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۳ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۶۰۹۳۹۰
تاریخ انتشار: ۴۹ : ۱۵ - ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
پس از چهار سال روابط پر فراز و نشیب میان آمریکا با متحدان اروپایی‌اش در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اکنون سران كشورهای اتحاديه اروپا فرصتی را برای بازسازی و تثبیت اتحاد با آمريكا در پیش روی خود دارند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یورونیوز: رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار است در نشستی که روز پنجشنبه ۲۵ مارس (۵ فروردین) به صورت ویدیوکنفرانسی برگزار می‌شود، درباره ارائه واکسن و وضعیت همه‌گیری کرونا، روابط خارجی و راهبردهای تجارت دیجیتال در اتحادیه بحث کنند.

مانند بسیاری از نشست‌های پیشین رهبران اروپایی، روابط فرا-آتلانتیک در این نشست نیز از موضوعات مورد بحث خواهد بود، با این تفاوت که این بار جو بایدن، رئيس جمهوری آمریکا نیز به صورت ویدیویی در جلسه حضور پیدا خواهد کرد.

به این ترتیب پس از چهار سال روابط پر فراز و نشیب میان آمریکا با متحدان اروپایی‌اش در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اکنون سران كشورهای اتحاديه اروپا فرصتی را برای بازسازی و تثبیت اتحاد با آمريكا در پیش روی خود دارند.

در روزهای اخیر هر دو طرف برای رسیدن به این دیدار و تجدید پیمان تلاش زیادی کرده‌اند و از جمله در همین هفته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو در مقر این سازمان در بروکسل و نیز با مقامات عالی اتحادیه اروپا دیدار کرد.

به هر روی، سران اتحادیه اروپا در نشست روز پنجشنبه خود بر چهار نکته کلیدی متمرکز خواهند بود.

کرونا و واکسن
روند بسیار کند واکسیناسیون کرونا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مقایسه با سایر کشورهای غربی مانند بریتانیا و ایالات متحده، انتقادات شدیدی را برانگیخته است. بنابراین چگونگی تسریع واکسیناسیون به ویژه در شرایطی که برخی کشورهای اروپایی در معرض موج سوم شیوع گسترده کووید۱۹ قرار گرفته‌اند، مطمئناً یکی از اصلی‌ترین موضوعات گفتگو در این نشست خواهد بود.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا قرار است گزارش آخرین تلاش‌های اتحادیه برای افزایش تولید و تأمین واکسن را به اطلاع اعضا برساند، اما احتمالاً بحث در این زمینه به موضوع محدودیت صدور مجوز صادرات واکسن‌های تولید اروپا نیز کشیده خواهد شد.

اتحادیه اروپا در روزهای اخیر به منظور حمایت از توزیع بیشتر واکسن در میان کشورهای عضو، صادرات واکسن اروپایی آسترازنکا به کشورهای دیگر را محدود کرده است. اگر اتحادیه اروپا تصمیم به گسترش این گونه محدودیت‌ها بگیرد، کشورهایی مانند بریتانیا که کمیسیون می‌گوید هیچ واکسنی به اروپا صادر نمی‌کنند، هیچ واکسنی نیز از اروپا دریافت نخواهند کرد.

تهدید اتحادیه اروپا علیه آسترازنکا: مانع از صدور واکسن‌های کرونا خواهیم شد
فن در لاین گفت: «ما باید از تحویل به موقع و كافی واكسن به شهروندان اتحادیه اروپا اطمینان حاصل كنیم. اتحادیه اروپا افتخار دارد كه خانه تولیدكنندگان واكسن است كه آنها را نه تنها به دست شهروندان خود می‌رساند، بلكه به سراسر جهان نیز صادر می‌كند.» و افزود: «اما در راه‌های باز، تردد باید دوطرفه باشد.»

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز سه شنبه گفت که اتحادیه اروپا برای تصمیم‌گیری در مورد «ممنوعیت صادرات» واکسن باید بسیار محتاط باشد و تأکید کرد که با وجود اختلاف نظر در میان نمایندگان ۲۷ کشور عضو اتحادیه، بحث درباره این مسئله دشوار خواهد بود.

ایران و افغانستان
بن بست بر سر مذاکرات دوباره بر سر برنامه هسته‌ای ایران و توافق برجام از موضوعاتی است که به احتمال زیاد در این نشست پیرامونش بحث خواهد شد. تهران و واشنگتن توپ را به زمین دیگری میاندازند؛ تهران خواهان برداشته شدن تحریم‌ها قبل از وارد شدن به هر مذاکره دوباره‌ای پیرامون برجام است و می گوید توافق صورت گرفته است و نیازی به مذاکره مجدد بر سر آن نیست. واشنگتن و بروکسل اما می‌گویند تهران باید به تعهدات هسته ای که از آن عدول کرده بازگردد. اتحادیه اروپا همزمان نقش میانجی را ایفا می کند و امیدوار به حفظ برجام است.

توافق آمریکا با طالبان و صلح در افغانستان نیز احتمالا از دیگر محورهای این نشست خواهد بود. بر اساس توافق آمریکا و طالبان در دوحه قطر، نظامیان آمریکایی و خارجی باید تا اول ماه مه از افغانستان خارج شوند. واشنگتن و بروکسل پس از بر سر کار آمدن جو بایدن، خروج ناتو از افغانستان را منوط به پیشرفت در کاهش خشونت‌ها و آتش‌بس در افغانستان کرده‌اند.

روسیه، چین و میانمار
در اوایل سال جاری، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه برخی مقامات روسی که در زندانی کردن آلکسی ناوالنی، منتقد کرملین دخیل بودند اعمال کرد و روابط خود با روسیه را به پایین‌ترین سطح رساند.

اتحادیه اروپا همچنین در این هفته اعلام کرد تحریم‌های جدیدی را علیه برخی مقام‌های چین و میانمار به دلیل نقض حقوق بشر اعمال می‌کند. این تصمیم منجر به اعلام همبستگی پکن و مسکو در برابر غرب شد و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین به همراه همتای روسی‌اش سرگئی لاوروف، در یک نشست مطبوعاتی مشترک در روز سه شنبه تحریم‌های اروپا علیه کشور متبوع خود را «دخالت در امور داخلی» چین و روسیه نامیده و آن را محکوم کردند.

رهبران اروپا پس از این رویدادها، قرار است در این زمینه نیز گفتگو کنند.

ترکیه
اوضاع در شرق مدیترانه و نقش ترکیه در این منطقه نیز یکی از موضوعات اساسی نشست پنجشنبه خواهد بود، اما رهبران اروپایی بر خلاف روند تشدید تنش با روسیه، احتمالا در جهت اجتناب از تحریم‌ ترکیه و عادی‌سازی روابط با این کشور بحث خواهند کرد.

انتظار می‌رود پیش از آغاز نشست، کمیسیون اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گزارشی در مورد روابط این اتحادیه با ترکیه ارائه دهند. این گزارش حاوی پیشنهادی برای برقراری مجدد پیوندها با دولت اردوغان است که شامل اصلاح پیمان مهاجرتی اروپا با ترکیه در ازای کمک مالی اروپا خواهد بود.

با این حال همین گزارش، حاوی راهکارهایی برای جلوگیری از ادامه آن دسته از اقدامات دولت آنکاراست که اتحادیه اروپا آن را «تحریک‌آمیز» خوانده است.

کمیسیون اروپا در اوایل ماه جاری میلادی، راهبرد کلان خود در زمینه دیجیتال برای دهه آینده را ارائه داد. این راهبرد شامل پیشنهادهایی برای اطمینان از دسترسی همه شهروندان اروپایی به اینترنت پرسرعت خانگی یا اوتی‌جی تا سال ۲۰۳۰ و نیز آموزش مهارت‌های اساسی دیجیتال دست کم ۸۰ درصد از بزرگسالان تا پایان دهه جاری خواهد بود.

رهبران اروپا قرار است این پیشنهادها و برنامه‌ها را بررسی کنند. آنها درباره موضوع مالیات بر تجارت دیجیتال به ویژه درباره شرکت‌هایی مانند اپل و گوگل گفتگو خواهند کرد. اتحادیه اروپا مایل است سیاست‌های خود در برابر این غول‌های اینترنتی را در سطح بین‌المللی و از جمله با هماهنگی آمریکا عملی کند.