پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بن کاسپیت در المانیتور نوشت: چند روز پس از آنکه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که ایران میتواند طی چند هفته به اورانیوم غنی شده لازم برای ساخت بمب هستهای برسد، ارزیابی اطلاعاتی سالانه اسرائیل حکایت از تحلیلی کاملا متفاوت داشت. براساس گزارشی که توسط اداره اطلاعات نظامی جمع آوری شده، ایران حداقل دو سال با توانایی لازم برای ساخت بمب اتمی فاصله دارد. سرلشکر تامیر هایمن رئیس اطلاعات ارتش در تاریخ ۹ فوریه به خبرنگاران گفت: از لحظه تصمیم گیری برای غنی سازی اورانیوم تا سطح ۹۰ درصد، ایران برای رسیدن به یک بمب به دو سال زمان نیاز دارد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آماده است: به نظر میرسد ارزیابی او پاسخی مستقیمی به اظهارات بلینکن در دور دیگری از دوئل اطلاعاتی-دیپلماسی آمریکا و اسرائیل است که در هفتههای اخیر عمدتا در پشت صحنه برگزار شده است. اظهارات بلینکن نگرانیهای اسرائیل را به سختی برطرف کرد. برعکس، این اظهارات به عنوان تلاشی برای بازگشت احتمالی رئیس جمهور جو بایدن به توافق هستهای با ایران تعبیر شد.
یک منبع ارشد نظامی اسرائیلی به شرط آنکه نامش فاش نشود به المانیتور گفت: اظهارات بلینکن درست، اما ناقص بود. آنچه وی گفت فقط مربوط به مواد شکاف پذیر بودند، اما برای ساخت یک بمب به توانایی هستهای عملیاتی بیشتری نیاز است. این منبع از جمله به این واقعیت اشاره داشت که حتی پس از غنی سازی کامل، اورانیوم باید به کلاهک هستهای تبدیل شود، که باز هم برای نصب صحیح آن بر روی موشک به تواناییهای فنی مناسبی نیاز است. ایران هنوز به چنین ظرفیتی نرسیده است. در سالهای اخیر ضربه سختی به برنامه هستهای تهران وارد شد، در این بین ترور اخیر محسن فخری زاده، دانشمند هستهای در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰، ضربه نهایی بود که برنامه هستهای این کشور را برای چند سال عقب انداخت. این منبع نظامی افزود: توصیف شرایط به گونهای که گویی ایران همین حالا در آستانه دستیابی به بمب هستهای است نادرست به نظر میرسد.
منظور اسرائیل از این اظهارات ساده است، آنها میخواهند بگویند که نیازی به بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ نیست. اگرچه نتانیاهو برجام را توافقی نامناسب میداند که بر اساس بند موسوم به غروب ایران را تبدیل به کشوری هستهای میکند، اما از نظر خود وی نیز دستیابی ایران به بمب به این سادگی و سرعت میسر نیست. همانطور که قبلاً گزارش شده بود، اسرائیل فشار زیادی را به دولت بایدن وارد میکند تا از لغو تحریمهای ایران خودداری کرده و در عوض از ضعف کنونی ایران برای تحمیل توافق نامه ۲۵ ساله جدید و بهبود یافته استفاده کند. اسرائیلیها در حقیقت به دنبال آن هستند تا توانایی موشکی ایران و حمایتاش از گروههای نیابتی را محدود کنند.
یک منبع ارشد دفاعی اسرائیل به شرط ناشناس ماندن به المانیتور گفت که کشورش تمام اطلاعاتی را که این موضع را تایید میکند در اختیار آمریکاییها قرار خواهد داد. آمریکاییها به خوبی از این واقعیت آگاه هستند که بیشتر اطلاعات مربوط به ایران از اطلاعات اسرائیل نشات میگیرد. به گفته این منبع، ارتباطات در سطح حرفهای بین اسرائیل و دولت جدید از قبل آغاز شده است. این منبع همچنین افزود: روند تصمیمگیری هنوز به طور رسمی آغاز نشده است، اما آمریکاییها به ما قول دادهاند که قبل از تصمیم گیری در مورد موضوع ایران، گفتگوی عمیق و کاملی را با ما انجام دهند و ما معتقدیم که این چنین خواهد بود.
در همین حال، تنشها در جبهه اسرائیل و ایران ادامه دارد. در ۱۱ فوریه، جتهای جنگنده اسرائیلی در یک حمله نادر در روز اهداف ایران را در مرز عراق و سوریه بمباران کردند. سرلشکر آویو کوخاوی، رئیس ستاد نیروهای دفاع اسرائیل، ۲۶ ژانویه به تحولات مرزی عراق و سوریه اشاره کرد. او خطاب به انستیتوی مطالعات استراتژیک ملی گفت که نیروهای ایرانی در آن طرف مرز عراق سنگر گرفتند و منطقه را به یک زرادخانه خط مقدم برای حمل سلاح به غرب به سوریه و از آنجا به حزب الله لبنان تبدیل کردند.
حمله این هفته توسط رسانههای خارجی به اسرائیل نسبت داده شد، البته خود اسرائیل مسئولیت آن را بر عهده نگرفت. این فعالیت تقریباً به شکل مداوم علیه حضور مداوم ایران در سوریه انجام میگیرد. یک مقام ارشد امنیتی اسرائیل به المانیتور گفت: اسرائیل مصمم است که برای ایران روشن کند که ادامه حضور آن خسارات سنگینی خواهد داشت. این منبع افزود: طی دو سال گذشته حدود ۸۰۰ موشک ضدهوایی به سمت هواپیماهای نظامی اسرائیلی در صحنه سوریه شلیک شده است که بی سابقه است. این منبع گفت: بشار اسد، رئیس جمهور سوریه هزینه سنگینی را به صورت نقدی برای هر حمله پرداخت میکند.
در ۱۰ فوریه، یک روز قبل از حمله به مرز عراق و سوریه، ارتش اسرائیل یک مانور گسترده را در امتداد جبهه شمالی اسرائیل انجام داد. کوخاوی از جمله ناظران رزمایش با نام رمز "طوفان صاعقه" بود که برای بررسی آمادگی لشکر ۹۱ ارتش اسرائیل برای دفاع از جبهه شمالی در برابر حزب الله طراحی شده بود. ارتش اسرائیل گفت که بخشی از این تمرین شامل استفاده از درسهایی است که از حوادث عملیاتی اخیر در مرز لبنان گرفته شده است.
این تمرین همچنین ارزیابی ارتش اسرائیل را نشان میدهد که حسن نصرالله دبیرکل حزب الله هنوز در صدد انتقام از اسرائیل به خاطر ترور یکی از فرماندهان ارشد خود در حمله هوایی در نزدیکی دمشق در ماه اوت گذشته است، اما در عین حال علاقهای به درگیری منطقهای ندارد. یک منبع ارشد نظامی اسرائیلی که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: نصرالله در حال حاضر جنگیدن ندارد. او غرق در مشکلات داخلی لبنان است، هرچند که میخواهد قدرت بازدارندگی خود را در برابر اسرائیل حفظ کند. در صورت امکان، نصرالله میخواهد به یک سرباز اسرائیلی ضربه بزند.
ارتش اسرائیل ماهها است آمادگی عالی خودش را در امتداد مرز شمالی حفظ میکند، اما همزمان به دنبال پرهیز از وقوع درگیری است. یکی دیگر از منابع ارشد امنیتی اسرائیل به شرط ناشناس ماندن به المانیتور گفت: نصرالله طی دو سال گذشته ۱۰ نیروی خودش را در اثر اصطکاک با اسرائیل از دست داده است. چهار نفر لبنانی و بقیه شبه نظامیانی خارجی، اما وابسته به حزب الله بودند. نصرالله این موضوع را میداند، اما نمیخواهد منطقه را به آتش بکشد. او اکنون به جنگ احتیاج ندارد.
رزمایش ارتش اسرائیل شامل سناریوهای مختلف، پاسخهای احتمالی و هزینه بالقوه اسرائیل از حزب الله در صورت آسیب رساندن به سربازان خود است. ارتش اسرائیل ظاهراً در همان صفحه با نصرالله قرار دارد. به نظر میرسد که در حال حاضر هر دو طرف به دنبال جنگ نیستند. اسرائیل و حزب الله علی رغم خصومت متقابل، طی سالیان گذشته یکدیگر را به خوبی شناختهاند و یاد گرفتهاند که در محدوده یک معادله پیچیده حداقل اصطکاک را داشته باشند. یک منبع ارشد نظامی اسرائیلی گفت: نصرالله به قول خود عمل میکند، عمل گرایانه و سنجیده رفتار کرده و میداند با چه کسی سر و کار دارد. او علایق و ملاحظات خاص خود را دارد.