پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا با بیان اینکه خشونت سایبری عرصهای نو در پرخاشگری و سلامت روان کودکان و نوجوانان محسوب میشود، گفت: خشونت سایبری در محیطهای مجازی پیامدهای روانی و عاطفی جبرانناپذیری را بهسلامت روان کودکان و نوجوانان وارد میکند.
سرهنگ دوم "علیمحمد رجبی" در چهارمین روز از "پویش مردمی کودکان سایبری" با عنوان "کودکان سایبری، خشونت سایبری اظهار داشت: کودکان درک درستی از خشونت سایبری ندارند، خشونت سایبری علیه کودکان در زمره جدیترین خشونتهایی است که کودکان نسل جدید در معرض آن قرار دارند و تا حدود زیادی مشابه نمونههای زورگیری و قلدری در زندگی واقعی است.
وی با بیان اینکه متأسفانه خشونتهای سایبری بهطور فزایندهای در بین کاربران اینترنت در حال رشد است، خشونت سایبری را هر نوع ایجاد ترس، تهدید و آزاری عنوان کرد که میتواند به شکلهای مختلف در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی اتفاق بیفتد، گفت: با توسعه فضای مجازی و رواج شبکههای اجتماعی، دیگر خشونت علیه کودکان فقط محدود به درهای بسته یک اتاق یا قلدری در مدرسه نیست، خشونت و آزارهای سایبری خشونتهای رایجی هستند که کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت تجربه میکنند، موضوعی که شاید برای والدین غیرقابل درک باشد.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا یادآور شد: همانگونه که خشونت در فضای حقیقی تعریف گستردهای دارد و هر عملی که حاصلش "بدرفتاری" از هر نوع باشد، در گروه خشونت جا میگیرد، در فضای مجازی نیز این امر صادق است.
سرهنگ رجبی بابیان اینکه خشونت سایبری علیه کودکان و نوجوانان زنگ خطر به صدا درآمدهای برای همه والدین است که فرزندانشان بهراحتی به اینترنت دسترسی دارند، بیان داشت: کودکانی که مورد خشونت سایبری قرار میگیرند قربانیانی هستند که هیچ جایی برای پنهان شدن و مخفی شدن از اراذل و اوباش سایبری ندارند، از اینرو اضطراب و استرسی که به آنها وارد میشود بسیار بیشتر از حد تحمل کودک است.
این مقام انتظامی یادآور شد: یکی از علل اصلی گرفتار شدن کودکان و نوجوانان در دام اوباش سایبری، ولگردی آنها در صفحات و گروه هایی است که افراد ترویجدهنده خشونت در آنها حضور دارند و با پیش کشیدن بحثهای نامربوط یا توهینآمیز و فحاشی به دنبال مطرح کردن خود و متشنج کردن فضای سایبری هستند.
وی ادامه داد: اوباش سایبری با خشونت و تهدید کودکان و نوجوانان در فضای مجازی به دنبال باجگیریهای متفاوت از آنها هستند.
بنابر اعلام سایت پلیس، سرهنگ رجبی در خصوص اقداماتی که والدین برای مقابله با خشونت سایبری علیه کودکان و نوجوانان باید بدانند، خاطرنشان کرد: ضرورت دارد تا والدین با انواع آزارها و خشونتهای سایبری آشنایی داشته باشند و مصادیق آن را به فرزندان خود آموزش دهند.
وی افزود: به فرزندانتان بیاموزید که آزار، تهدید و شوخی با هویت دیگران خندهدار نیست و میتواند تبعات جدی به دنبال داشته باشد و بهنوعی خشونت سایبری است.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا تأکید کرد: والدین باید به فرزندان حضور هدفمند در فضای مجازی را یادآوری کنند و آنها را از پرسه زدنهای کنجکاوانه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نهی کنند.
این مقام مسئول بابیان اینکه والدین هرگز نمیتوانند نظارت همه جانبهای بر زندگی سایبری فرزندانشان داشته باشند، از والدین خواست که با نرمافزارها و شبکههای اجتماعی که فرزندنشان با آن کار میکنند آشنا شوند تا بتوانند ارتباط بهتری با فرزند خود ایجاد کنند.
این مقام ارشد سایبری راهکار مقابله با این گونه خشونت ها را در رفتار خود کاربران دانست و بیان داشت: با توجه به اینکه فضای مجازی هیچ حدومرزی ندارد کاربران با رفتارشان میتوانند برای آن حدومرز مشخص کنند و مانع انتشار ناهنجاریها در این فضا شوند.
سرهنگ رجبی افزود: اگر نمیخواهیم فرزندانمان گرفتار خشونت سایبری شوند نباید بهعنوان یک ترویجدهنده خشونت سایبری فعالیت کنیم.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا گفت: اگر فرزندتان یک خشونت و آزار سایبری را تجربه کرد، در این شرایط او بسیار وحشتزده، نگران و افسرده است.این وظیفه والدین است که از فرزند خود در برابر عوارض خشونت سایبری حمایت کنند.
وی افزود: پیدا کردن مقصر در این شرایط کمکی به بهبود وضعیت نمیکند و بسیار آسیبزننده است. بدون قضاوت فقط سعی کنید به فرزندتان اطمینان خاطر بدهید که او در سایه امنیت شما قرار دارد و این شرایط تغییر خواهد کرد.
سرهنگ رجبی ادامه داد: اگر آزار سایبری یک خشونت جدی باشد که همه زندگی کودک را در معرض تهدید قرار داده باشد و کودک شما دچار ترس و اضطراب شدید و غیرقابلکنترل شده حتماً به روانشناس حاذق مراجعه کنید.
این مقام مسئول همچنین در خصوص روند قضائی رسیدگی به خشونت سایبری علیه کودکان و نوجوانان گفت: والدین باید در گام اول با حفظ ادله دیجیتال خشونت سایبری، به دادسرای جرایم رایانهای شکایت کرده و به همراه مرجوعه قضائی ادله دیجیتال خود را تحویل پلیس فتا دهند تا فرد خاطی که مرتکب این جرم شده شناسایی و دستگیر شود.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در پایان از کاربران درخواست کرد توصیههای پلیس فتا را جدی گرفته و آنها را به کار ببندند تا در معرض اینگونه موارد قرار نگیرند و در صورت مشاهده موارد مشکوک آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir بخش مرکز فوریتهای سایبری، درمیان بگذارید.
ایلنا