پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : هر سال با شروع فصل سرما یافتن مقصر برای آلودگی هوا آغاز میشود؛ موضوعی که هر سال متهم جدیدی دارد و امسال نیز پس از عبور از کیفیت بنزین، خودروهای فرسوده و موتورسیکلتها، نوبت به نیروگاهها، صنایع و مازوتسوزی آنها رسیده است.
یافتن راهحل و چاره برای حل مشکل آلودگی هوا بیشک یکی از مهمترین وظایف دولت است اما هرسال پیداکردن مقصر آنقدر زمان میبرد که دیگر مجالی برای چارهاندیشی نمیماند و از آنجایی که فصل سرما چندان طولانی نیست، تنها غبار سیاه آلودگی در پایان فصل نصیب مردم می شود.علیرغم اینکه در سالهای پیش بنزین متهم اصلی آلودگی هوا بود اما آنطور که مسوولان اعلام کردند افزایش کیفیت بنزین، این فرآورده نفتی را از گردونه خارج کرده اما همچنان احتراق بد خودروهای فرسوده و موتورسیکلتها مورد اتهام است اما بیش از آن ، آنچه که امسال مورد توجه قرار گرفته مازوتسوزی صنایع و نیروگاههاست.
روز گذشته معاون فنی و عملیاتی مرکز اورژانس تهران از افزایش ۱۰درصدی تماسها با اورژانس در پی آلوده شدن هوای شهر خبر داد. دکتر سیدرضا معتمدی، در این باره اظهار کرد: با توجه به افزایش میزان آلایندگی هوا، میزان تماسهای اورژانس ۱۰درصد و انتقال بیماران قلبی و تنفسی نیز هفت درصد افزایش یافته است.
باید بسوزد
با اینکه شرایط آلودگی هوا روزبهروز بدتر میشود و تهران 10روز پی در پی هوای آلوده را تجربه میکند، رییس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: اگر گاز از سوی خانوادهها بیرویه مصرف شود استفاده از مازوت در صنایع و نیروگاهها بهعنوان سوخت اجتنابناپذیر است.عیسی کلانتری افزود: با سرد شدن هوا مصرف گاز در میان خانوادهها افزایش یافته که این مسأله موجب شده تا گاز مورد نیاز صنایع و نیروگاهها بهعنوان سوخت کم شود.
وی اظهارکرد: از سوی دیگر صنایع و نیروگاهها هم که نمیتوانند بدون سوخت بمانند چون باید برق مورد نیاز کشور تولید شود بنابراین ناچارند از مازوت بهعنوان سوخت استفاده کنند. معاون رییسجمهوری با تاکید بر اینکه سازمان محیطزیست موافق سوخت مازوت نیست، گفت: برخی نیروگاهها مشکل سوخت دارند بنابراین مجبورند برای تولید برق از مازوت استفاده کنند در غیر اینصورت مجبوریم قطعی برق را تحمل کنیم.
وی گفت: البته مصرف مازوت استثنا نیز دارد بهطوری که ستاد ملی کرونا تصویب کرده که مازوت در کلانشهرهایی مانند تهران، کرج و اصفهان استفاده نشود اما شهرهای دیگر مجبورند مازوت بسوزانند چون به علت مصرف بالا، گاز کم داریم.کلانتری تاکید کرد: ملت یا باید نبود برق را بپذیرند یا اینکه ناچاریم برای مدت کوتاهی مازوت سوخته شود، وزیر نفت هم اعلام کرد که به علت مصرف زیاد گاز توسط خانوادهها کمبود گاز وجود دارد بنابراین یا باید برق تولید نشود یا اگر بخواهد تولید شود بخشی باید با مازوت باشد.وی با بیان اینکه چون اکنون گاز به اندازه کافی نیست پس جایگزین آن مازوت است، گفت:یا مردم باید رعایت کنند گاز کمتری مصرف شود یا اینکه مازوت سوخته شود چون اگر گاز همچنان بیرویه استفاده شود مصرف مازوت اجتنابناپذیر است.بیژن زنگنه، چند روز پیش گفته بود:« مایل نیستیم مازوت مصرف شود اما چارهای جز تحویل مازوت به نیروگاهها نداریم، گازوئیل هم در حداکثر میزان ممکن تحویل میشود و بیشتر از این امکانش وجود ندارد».
وی تاکید کرد: یکی از علل افزایش مصرف گاز خانگی باز کردن پنجرهها با این تصور است که کرونا خارج میشود در صورتی که باید مردم هم دما را پایین بیاورند و هم از اتلاف انرژی خودداری کنند، مشکلاتی داریم و نمیتوانیم همه استانها را در بحث مصرف مازوت مستثنا کنیم.
روزهای آلوده در دوران کرونا افزایش یافت
محمد درویش، فعال محیط زیست، هم با اشاره به آمار روزهای آلوده و پاک در سالهای اخیر آغاز کرد، از ابتدای سال درگیر پاندمی کرونا بودیم و به همین دلیل تمامی مراکز پرتردد همچون سینماها، پاساژها و گالریها یا تعطیل بودند یا میزان کمی تردد داشتند. از طرف دیگر مدارس، دانشگاهها و مهدکودکها هم تعطیل بودند؛ همچنین اغلب رستورانها و مراکز فرهنگی و حتی هتلها. در واقع کمترین میزان تردد ممکن امسال در تمام دنیا اتفاق افتاد. به همین دلیل هم تعداد روزهای هوای پاک امسال نسبت به سالهای گذشته در تمامی کشورهای جهان افزایش پیدا کرد. اما تنها استثنا در جهان ایران بود.
در گزارشی که روز شنبه ۱۳دیماه توسط پیروز حناچی، شهردار تهران منتشر شد مشخص کرد که تعداد روزهای هوای پاک تهران تا ابتدای دیماه تنها ۱۵روز بوده است. در حالی که این رقم در سال قبل۲۵ و در سال۹۷ هم ۲۸روز بوده است؛ یعنی به جای اینکه در شرایط همهگیری کرونا، تعطیلیها و کاهش ترددها اوضاع بهتر شود، بدتر هم شد. از سوی دیگر اگر به تعداد روزهای هوای ناسالم تهران هم نگاه کنیم، باز آمار گویای خبر بدی است. در سال۹۷، ۵۹روز هوای ناسالم داشتیم و در سال گذشته هم ۶۱روز. اما این رقم هم امسال با افزایش عجیب به ۸۴روز رسید.
در فضای مجازی چه خبر ؟
مصرف مازوت در نیروگاهها و کارخانجات باعث آلودگی هوای کلانشهرها بهویژه تهران شده است.حالا کاربران توییتری با ترند کردن هشتگ های مختلف علیه مصرف مازوت، خواستار عدم استفاده از این سوخت شدند.مردم با جملاتی همچون لطفا این مازوت رو نسوزونید ما نفس بتونیم بکشیم»، «مرگومیر و عوارض آلودگی هوا از کرونا بیشتر است»، «اکسیژن هم نداریم تا ما زنده در آلودگی و دود مازوت دفن بشیم»، «هم مازوت نسوزونید»،«کرونا چیه؟! ما مزه گوگرد را در دهانمان متوجه می شیم و هنوز هم زندهایم»، «وضع جوریه که نفس میکشی گوگرد بدنت تأمین می شه»، «حال تهرانمان خوب نیست. نفسش گرفته. مازوت نسوزونید»، «سهشنبههای بدون خودرو رو به سهشنبههای بدون مازوت تغییر بدید»، «مشکل آلودگی هوا با تعطیلی حل نمی شه فقط چند روز فروکش می کنه»، مازوت نسوزونید، داریم خفه می شیم»، «سه، چهار روزه نتونستم در و پنجرههای خونه رو باز کنم، هوای بیرون خیلی آلوده است»، «تا به سرطان ریه دچار نشدیم یک کمپین مازوت نسوزونید راه بیندازیم»، «بوی زجرآور در هوای تهران به شدت موجب آزار ریههای مردم شده و احتمالا مبتلاکننده به بیماریهای خطرناک است»، «برای اینکه مازوت نسوزونید چقدر پول نیاز دارید؟ بگید ما گلریزون کنیم بدیم بهتون، داریم خفه میشیم»، «از کرونا هم جون سالم به در ببریم، مازوت ما رو میکشه»، اعتراض خود را نشان دادهاند.
روزنامه صبح نو