پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دور دوم مذاکرات قرار است سه شنبه ۱۶ جدی/دی برگزار شود. آقای منصور که در انستیتیوت مطالعات استراتژیک افغانستان صحبت میکرد، گفت که در این نشست "قصه شاید مستقیم به این برسد که در حکومت آینده چه جاهای داده شود و یا گرفته شود."
این عضو هیأت مذاکره کننده معتقد است که در صد سال اخیر این چهارمین مورد است که افغانستان با چنین مرحله تاریخی مواجه میشود. او گفت که امان الله خان، پادشاهی که استقلال این کشور را از انگلیس گرفت، نجیب الله، رئیس جمهور چپگرای افغانستان، برهان الدین ربانی، رئیس جمهور دولت مجاهدین و محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری کنونی این کشور با این وضعیت مواجه شدهاند.
او هشدار داد که خطر وجود دارد که جنگها تشدید شود، چون به گفته او در زمان آغاز مذاکرات صلح، طالبان سعی میکنند که قضیه را به نفع خود با جنگ یکسره کنند.
آقای منصور افراد طالبان را که جنگ را به نفع نمیدانند، یک گروه اقلیت خواند و گفت که "آنان تعیین کننده و عددی نیستند. توان اظهار نظر را ندارند."
دیدگاه منصور درباره طالبان
او درباره برداشتش از طالبان در دوران مذاکرات صلح افغانستان گفت: "از دید من طالبان یک حرکت دینی نیستند، فقط تظاهر به دین میکنند. شوق حکمروایی دارند ولی برنامه برای حکومت داری ندارند. در سالهای اخیر رسانههای غربی پرغلط از طالبان تبلیغ کردند و دروغ گفتند که طالبان تغییر کرده و طالبان سابق نیستند. ذهنیت طالبان تغییر نکرده و حتی سرمست تر و مغرور تر شدهاند."
آقای منصور گفت که طالبان هرکسی را که در کابل زندگی میکنند همه را نوکر آمریکا میدانند. همه آنان یکسان مقصر هستند. زنان و بچههای که درس میخوانند همه مجرم هستند. به گفته او بدنه طالب و اکثریت سرانش روحیه نظامیگری دارند و به دنبال گرفتن قدرت از راه زور هستند
اجماع در روند صلح افغانستان
در روزهای گذشته هم مقامهای دولتی افغانستان و هم بعضی از حامیان روند صلح افغانستان اعلام کرده که در روند صلح افغانستان اجماع داخلی و بینالمللی وجود دارد. آقای منصور معتقد است که در درون و بیرون اجماع وجود ندارد. شماری از کشورهایی که در ۱۹ سال اخیر در کنار مردم و در حمایت از دولت افغانستان بوده طرفدار به نتیجه رسیدن این گفتگو هستند و علاقمند آوردن یک حکومت موقت هستند.
به گفته او بیشتر کشورهای منطقه حکومت موقت را یک برنامه آمریکایی میدانند و با ایده حکومت موقت چندان راضی نیستند. اینکه چگونه عمل خواهند کرد در عمل باید
او درباره اجماع در داخل افغانستان نیز گفت که عامه مردم این گفتگو را یک فرصت برای قطع جنگ میدانند. شماری از گروههای سیاسی هم آنرا یک فرصت نیک میدانند تا در اوضاع افغانستان و نوع حکومتداری یک تحول مثبت ایجاد کند.
به گفته او کسانی هستند که با شدت با آمدن حکومت موقت موافقت نشان نمیدهند. این دو دستگی وجود دارد. کسانی که در راس دولت افغانستان هستند خواستار معامله شبیه با گلبدین حکمتیار با طالبان هم هستند. اکثریت قاطع به گفته او طرفدار حفظ نظام جمهوری هستند و اگر شخصی برود و کسی دیگر بیاید صلح این ارزش را دارد.
پیش از این رئیس جمهوری افغانستان و شماری از مقامهای ارشد حکومت با ایجاد اداره موقت مخالفت کرده و تاکید کرده بودند که این طرح برگشت به گذشته است.
بر اساس موافقنامه میان آمریکا و طالبان تا اول مه سال ۲۰۲۱ باید تمام نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شود، آقای منصور میگوید که آمریکا و متحدانش تلاش میکنند تا هیأتهای مذاکراه کننده تا آن زمان به یک توافق برسند. آمریکا تلاش میکند که هر تعامل قبل از خروج کامل نیروهایش در افغانستان انجام شود.
محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در واکنش سخنان آقای منصور را رد کرده و گفته که آنان آماده از سرگیری مرحله دوم مذاکرات صلح هستند.
منبع: bbc