پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گروهی از پژوهشگران دانشگاه کمبریج دریافته اند که اگرچه کاهش وزن میتواند به کنترل دیابت کمک کند، اما کاهش وزن شدید و ناگهانی میتواند خطراتی جدی برای مبتلایان دیابت نوع ۲ ایجاد کند.
به گزارش سرویس خواندنیهای انتخاب، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ اغلب به کاهش وزن ترغیب میشوند، زیرا این امر میتواند قند خون آنها را به سطح طبیعی برگرداند. اما مطالعات جدید در مورد چگونگی تاثیر کاهش وزن بر سلامتی طولانی مدت این بیماران متمرکز شده اند و نشان میدهند افزایش وزن سریع و شدید خطرناک خواهد بود.
نتایج پژوهش دانشگاه کمبریج نشان داد که کاهش وزن زیاد (بیش از ۱۰ ٪ از وزن بدن) در طی دوره پنج ساله پس از تشخیص دیابت نوع ۲ با افزایش دو برابری خطر مرگ زودرس ناشی از علل جانبی همراه است. مطالعه مذکور شامل ۲۷۳۰ بزرگسال مبتلا دیابت نوع ۲ از انگلستان، دانمارک و هلند بود. سنین آنها از ۴۰ تا ۶۹ سال بود و ۴۲ ٪ آنها زن بودند. هدف اصلی این بود که پژوهشگران بررسی کنند آیا کاهش وزن پس از تشخیص دیابت با خطر بیماری قلبی و مرگ و میر ارتباط دارد و اینکه آیا کاهش وزن کوتاه مدت و طولانی مدت اثرات متفاوتی دارد یا خیر.
در این پژوهش ابتدا وزن شرکت کنندگان در زمان تشخیص دیابت اندازه گیری شد و سپس دوباره یک سال و پنج سال بعد بررسی مجدد انجام شد. در طول این پژوهش، اطلاعات مربوط به تشخیص بیماریهای قلبی و مرگ و میر شرکت کنندگان از سوابق بیمارستان آنان پیگیری شد.
طی یک دوره پنج ساله، کاهش وزن ثابت و متوسط هیچ تاثیری بر بیماری قلبی یا مرگ و میر نشان نداد. ولی کاهش وزن زیاد باعث افزایش خطر مرگ در افرادی که چاقی مزمن داشتند میشد. افزون بر این ها، افرادی که چاقی شدید نداشتند و بیش از ۱۰ ٪ از وزن بدن خود را از دست داده اند بیش از سه برابر با خطر مرگ رو به رو میشوند.
هنوز به شکل دقیق مشخص نیست که چرا کاهش وزن، خطر مرگ را افزایش میدهد. ممکن است علاوه بر BMI فاکتورهای دیگری از جمله شدت دیابت یا سایر بیماریهای مزمن سلامتی مانند سرطان نیز مهم باشد، زیرا همه اینها بر خطر مرگ فرد تأثیر میگذارد. به طور کلی توصیه میشود کاهش وزن اصولی و با کمک یک رژیم متعادل در کنار ورزش انجام شود.