پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خبرگزاری رویترز چهارشنبه شب به موضوع تحریم در سیاست خارجی دولت بایدن پرداخت و گزارش داد که وی در برخی از حوزه ها تحریم را لغو و در برخی موارد تحریم های جدیدی اعمال خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، رویترز به نقل از یک منبع در تیم انتقالی بایدن گفت: رییس جمهوری منتخب آمریکا در تلاش است تا سیاست خارجی آمریکا را تغییر دهد و از جمله احتمالات اولیه که بایدن بعد از به قدرت رسیدن در ۲۰ ژانویه (۳۰دی) انجام می دهد، می تواند لغو تحریم هایی باشد که ترامپ در ماه سپتامبر (مهر) علیه مقامات دادگاه کیفری بین المللی اعمال کرد.
دولت ترامپ در ماه سپتامبر تحریم هایی علیه مقامات دادگاه کیفری بین المللی اعمال کرد که در صدد آن بودند که تحقیق درباره این که آیا ارتش آمریکا در افغانستان مرتکب جنایات جنگی شده است یا نه؟
به نوشته رویترز، بایدن همچنین می تواند هم نظر با انگلیس و اتحادیه اروپا تحریم هایی علیه روسیه به دلیل پرونده مسموم شدن الکسی ناوالنی اعمال کند.
مسکو تا کنون هرگونه اتهام در مورد دست داشتن در مسموم کردن ناوالنی را تکذب کرده است.
به دنبال انتشار گزارش رویترز، تا کنون هیچ اظهار نظری از طرف تیم بایدن در مورد این گزارش عنوان نشده است.
"هاجر چمالی" که به عنوان افسر تحریم در زمان اوباما فعالیت داشته است گفت: تحریم های یک گلوله نقره ای نیستند، آنها باید به عنوان بخشی از یک استراتژی گسترده تر به کار گرفته شوند و این همان چیزی است که اغلب در دولت ترامپ نادیده گرفته شد.
براساس این گزارش، انتظار میرود زمانیکه بایدن در ۲۰ ژانویه (۳۰ دی) اختیارات ریاست جمهوری را برعهده بگیرد، وی به سرعت به بررسی رویکرد سیاستهای ترامپ بپردازد اما ایجاد هرگونه تغییر عمده با اهداف اصلی تحریمهای اعمال شده علیه ایران و چین زمان بر خواهد بود.
به نوشته رویترز، چالش اصلی بایدن این خواهد بود که کدام تحریمها را حفظ، کدام را لغو کند و کدام را گسترش دهد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه و غیرقانونی کشورش را از برجام خارج کرده و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند.
کشورهای اروپایی طرف برجام که تلاششان برای متقاعد کردن ترامپ برای باقی ماندن در برجام شکست خورده بود، ابتدا قانون مسدودساز اتحادیه اروپا را برای جلوگیری از خروج شرکتهای اروپایی از ایران فعال کردند که کارآیی چندانی نداشت.
آنها سپس اقدام به تأسیس سازوکاری برای انجام تبادلات مالی میان ایران و شرکتهای اروپایی بدون نیاز به نظام مالی آمریکا ایجاد کردند که در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ با تأسیس شرکت «اینستکس» عملی شد، اما چندان با استقبال شرکت های تجاری مواجه نشده است.
تهران نیز تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان، حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
«جو بایدن» پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وعده داده بود که در صورت شکست ترامپ به برجام باز خواهد گشت.