پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پس از درگذشت ولید المعلم یک رسانه عرب زبان به بررسی گزینههای احتمالی جانشینی وی پرداخت و از بشار الجعفری، فیصل المقداد و بثینه شعبان به عنوان مهمترین گزینههای جانشینی المعلم نام برد.
به گزارش ایسنا، روزنامه رأی الیوم در یادداشتی درباره درگذشت ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه و گزینههای جایگزین وی در این پست نوشت: درگذشت وزیر خارجه و شیخ دیپلماسی سوریه در بامداد دوشنبه غافلگیر کننده بود؛ به ویژه اینکه وی علیرغم بیماری قلبیاش تا آخرین لحظات زندگیاش مشغول انجام وظایفش در وزارت خارجه بود.
درگذشت المعلم خلائی را در وزارت خارجه سوریه ایجاد کرد؛ چرا که وی تجربیات زیادی داشته و در مراحل حساس و پیچیده تاریخ سوریه ایفای نقش کرده بود.
وی در طول زندگی حرفهای خود به عنوان سفیر سوریه در تانزانیا، عربستان، اسپانیا، انگلیس و رومانی فعالیت داشت، سپس مدیریت اداره اسناد وزارت خارجه را برعهده داشت و در جریان مذاکرات صلح عربی اسرائیلی و کنفرانس مادرید سفیر سوریه در آمریکا بود و در این مذاکرات شرکت داشت. المعلم سپس به عنوان دستیار وزیر خارجه سوریه و در مرحله بعد معاون و بعد هم به عنوان وزیر خارجه مشغول فعالیت بود.
اما علیرغم ناراحتی حاکم بر دمشق به دلیل درگذشت المعلم، اکنون این سؤال مطرح است که چه کسی جانشین او در وزارت خارجه میشود و فردی که توسط بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه تعیین میشود تا زبان و صدای سوریه در خارج باشد، کیست؟
اسامی نامزدهای تصدی این سمت زیاد نیستند، اما ممکن است یکی از آنها مدیریت امور دیپلماتیک را طی مدت محدودی تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه پس از حدود هفت ماه عهده دار شود تا پس از انتخابات دولت جدیدی تشکیل شود.
در همین راستا، توجهها به طور خودکار به سمت فیصل المقداد، معاون المعلم در وزارت امور خارجه معطوف میشود؛ چراکه وی مأموریتها و وظایف زیادی را بر عهده داشته و امور این وزارتخانه را در دوره بیماری و غیبت ولید المعلم انجام میداد و بدون تردید وی دارای کلیه شرایط، تجربه و شرایط پیگیری دقیقترین جزئیات پروندههای حساس تحت نظارت وزارت امور خارجه؛ از جمله پرونده حملات شیمیایی، فعالیتهای سازمان منع سلاحهای شیمیایی، سازمانهای بینالمللی فعال در سوریه در طول جنگ، پرونده فلسطین و سایر پروندهها و وظایف است.
نامزد دیگر ممکن است مرد سخت کوش و باتجربه بشار الجعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل باشد. وی فردی با مهارت عالی و درک عمیق از وضعیت سوریه در نهادهای بینالمللی است، اما از آنجایی که او نقش درخشانی در سازمان ملل و شورای امنیت داشته و از کشور خود در برابر نیروهای متعدد دفاع میکند، ممکن است موضوع خلأ جعفری در این صحنه مهم بینالمللی مطرح شود. نبرد سرنوشت ساز سیاسی سوریه ممکن است که از فضای سازمان ملل دور شود اما کاملا از بین نخواهد رفت و به سمت موضع سوریه در جهان عرب و منطقه خاورمیانه پیش میرود. هر دیپلمات سوری حرفهای دیگری میتواند پرونده این کشور در سازمان ملل را بر عهده بگیرد و نماینده سوریه در این سازمان باشد و در مقابل الجعفری تجربیات و تواناییهای خود را به وزارت خارجه انتقال میدهد و بدون تردید قادر به انجام تغییرات خواهد بود.
بثینه شعبان، مشاور سیاسی و رسانهای بشار اسد نیز بدون تردید از جمله برجستهترین گزینههاست و میتواند نخستین زن سوری باشد که در این پست منصوب میشود.
دکتر شعبان یک "بایگانی سیار" است که از جزئیات غافل نمیشود و حادثه و یا موضعی را فراموش نمیکند و بدون تردید او عصاره و نتیجه مراحل جنگ و تجربیات دشواری است که سوریه از آن عبور کرده است.
مشاور سیاسی و رسانهای بشار اسد توانایی بالایی در پیگیری پروندههای مختلف دارد و کاملا با دقیقترین امور سیاسی آشناست. بثینه شعبان پیش از این وزیر مهاجران سوریه بوده و در دوره ریاست این وزارتخانه پلهای ارتباطی با جوامع سوریه در سراسر جهان ایجاد کرد، علاوه بر این او با اندیشه غربیها، نحوه تفکر و اسرار سیاستهای آنها آشنا است.
ممکن است که اسامی مذکور در فهرست نامزدهای تصدی پست وزارت خارجه سوریه باشند، اما این احتمال نیز وجود دارد که فردی به غیر از این اسامی و یا یک شخصیت غیر منتظره به عنوان وزیر خارجه سوریه تعیین شود؛ همه چیز در این باره به بشار اسد باز میگردد و اوست که اعضای تیمش در بخش سیاست خارجه سوریه را تعیین میکند.