صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۷۲۰۹۵
تاریخ انتشار: ۰۸ : ۱۲ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۹
برخی اطلاعات حاکی از آن است که «ولید البخاری» سفیر عربستان در بیروت چند روز قبل به سعد حریری پیغام داده بود که موضع وی در خصوص انتخاب مصطفی ادیب برای نخست‌وزیری لبنان٬ مورد تایید و موافقت ریاض نیست و سعودی‌ها «نواف سلام» را ترجیح می‌دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

بعد از انتخاب مصطفی ادیب به عنوان مامور تشکیل کابینه جدید لبنان٬ منابع سعودی اعلام کردند که ریاض٬ این دولت را نسخه اصلاح شده دولت دیاب دانسته و موافق آن نیست.

به گزارش تسنیم٬ روزنامه الاخبار لبنان پس از انتخاب مامور تشکیل کابینه این کشور در رایزنی‌های روز گذشته در گزارشی درباره موضع عربستان سعودی در قبال انتخاب «مصطفی ادیب» نوشت که برخلاف سایر فرهنگ‌ها٬ در فرهنگ عربستان سکوت علامت رضایت نیست. در واقع سکوت استراتژی سعودی‌ها برای ابراز نارضایتیشان است و درباره دولت لبنان به این معناست که با بهانه‌هایی مانند اینکه ریاض کاری به لبنان ندارد و اتفاقات این کشور به آن مربوط نیست٬ سکوت خود را توجیه می‌کنند.

این مسئله زمانی روشن می‌شود که به زمان تشکیل دولت «حسان دیاب» (نخست وزیر در دولت پیشبرد امور لبنان) بازگردیم. در آن زمان سفارت عربستان در بیروت به سرعت با صدور بیانیه‌ای اظهارات «فهد الرکف» روزنامه‌نگار سعودی را مبنی بر اینکه ریاض از روند انتخاب حسان دیاب راضی نیست٬ تکذیب کرد. در آن زمان فهد الرکف موضع واقعی مسئولان سعودی را که با دوستان لبنانیشان پشت درهای بسته اعلام می‌کردند٬ منعکس کرده بود.

در حال حاضر نیز موضع سعودی‌ها نسبت به دولت دیاب٬ درباره «مصطفی ادیب» که روز گذشته مامور به تشکیل کابینه در لبنان شد تکرار شده است. عربستان هیچگونه موضع منفی یا مثبتی دباره انتخاب مصطفی ادیب اتخاذ نکرده؛ جز اینکه اطلاعات نشان می‌دهد موضع «سعد حریری» نخست‌وزیر سابق لبنان برای این سازش و انتخاب ادیب مورد رضایت عربستان نبوده است.

در واقع ریاض٬ ادیب را نسخه اصلاح شده حسان دیاب و انتخاب وی را به معنای سیطره حزب‌الله و «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان بر اهرم‌های دولت این کشور می داند؛ موضوعی که هیچ تناسبی با سیاست‌های عربستان ندارد.

حتی برخی اطلاعات حاکی از آن است که «ولید البخاری» سفیر عربستان در بیروت چند روز قبل به سعد حریری پیغام داده بود که موضع وی در خصوص انتخاب مصطفی ادیب برای نخست‌وزیری لبنان٬ مورد تایید و موافقت ریاض نیست و سعودی‌ها «نواف سلام» را ترجیح می‌دهند.

نظر مثبت ریاض در خصوص انتخاب نواف سلام از زبان نمایندگان حزب نیروهای لبنانی در رایزنی‌های پارلمانی دیروز روشن شد؛ همانطور که کاملا بارز است آنها منعکس‌کننده رسمی سیاست‌های عربستان در لبنان هستند.

اما در اینجا سوال مهمی که مطرح می‌شود درباره موضع «فواد سنیوره» که یکی از بارزترین نزدیکان ریاض در لبنان به شمار می‌آید است؛ اینکه چرا سنیوره پذیرفت همراه با حریری و «نجیب میقاتی» و «تمام سلام» نخست وزیران اسبق لبنان٬ مصطفی ادیب را برای نخست وزیری آینده معرفی کند؟

منابع نزدیک به سنیوره و سفارت عربستان در این زمینه پاسخ می‌دهند که فواد سنیوره عضو گروه نخست‌وزیران اسبق لبنان بوده و مجبور شد در برابر خواست آنها برای انتخاب ادیب تسلیم شود.

بدون شک معرفی ادیب نتیجه یک توافق داخلی با نظارت فرانسه است؛ توافقی که ریاض معتقد است از طریق آن حریری فرصت خود را برای بازگشت دوباره به قدرت از دست داد و خودش اصرار به این ضرر و زیان داشت. سعودی‌ها معتقدند حریری سلاح‌های زیادی برای استفاده علیه حزب‌الله و میشل عون داشت٬ از دادگاه بین‌المللی ترور رفیق حریری تا انفجار بندر بیروت؛ اما از هیچکدام استفاده نکرد.

حتی موضع ریاض مقابل حریری به جایی رسیده که برحی مسئولان سعودی می‌گویند که او هم‌پیمان حزب‌الله است. منابع نزدیک به عربستان در لبنان گفتند که ریاض به همان روشی که با دولت دیاب برخورد کرد٬ با دولت ادیب نیز رفتار می‌کند. درست است که ادیب با حمایت و نظارت فرانسه انتخاب شد؛ اما عربستان پایبند و معتقد به سیاست فرانسه و حتی گاهی آمریکا در لبنان نیست و از نظر آن نمی توان بار دیگر به سازش ریاست‌جمهوری لبنان بازگشت؛ زیرا این ایده شکست خورده است.

عربستان سعودی از ابتدا هم بحث سازش ریاست جمهوری لبنان را رد می کرد؛ اما حریری به آن وعده داده بود که می‌توان میشل عون را از حزب‌الله دور کرد؛ اما ریاض دید که این اتفاق نیفتاد.

منابع نزدیک به عربستان در ادامه اظهار داشتند که ریاض مداخله‌ای درباره تشکیل دولت لبنان نمی‌کند؛ اما هرگز در آن به روی دولت ادیب باز نخواهد بود و با همان روش فاصله گرفتن از لبنان عمل می‌کند. این منابع همچنین تاکید کردند که عربستان به کسانی که تصمیم گرفتند به روند سازش مجدد با عون و حزب‌الله بازگردانند گفته که خودشان مسئول انتخاب‌هایشان هستند و نیز احتمال صدور بیانیه تندی در این زمینه از سوی ریاض وجود دارد.