سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه درباره پیشنهاد مجلس برای تغییر نام وزارت خارجه به وزارت خارجه و تجارت بینالملل، گفت: ارگانهای متعددی مسئولیت تجارت خارجی را برعهده دارند و دسترسی و اختیارات حقوقی وزارت خارجه محدود است البته هر آنچه مجلس تصویب کند را اجرا خواهیم کرد.
به گزارش انتخاب به نقل از خانهملت، سعید خطیبزاده سخنگوی جدید وزارت امور خارجه امروز دوشنبه سوم شهریور ماه در نخستین نشست سخنگویی خود بعد از تصدی این سمت به تشریح تحولات سیاست خارجی پرداخت و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی ضمن تبریک هفته دولت، گفت: ما به برکت الطاف الهی شاهد ایران در حال برآمدن هستیم.
خطیب زاده با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به لبنان، افزود: آقای ظریف برای اعلام همبستگی با دولت و ملت لبنان به این کشور سفر کرد و ملاقاتهایی را با مقامات این کشور داشت. در این سفر در تماسهای تلفنی با دبیرکل جنبش جهاد اسلامی و رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و وزیر خارجه فلسطین گفتوگو کرد.
هشتمین شکست آمریکا با رد قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی
وی ادامه داد: امروز در ژنو نیز کمیته قانون اساسی سوریه برگزار میشود و هیات ایران در ژنو است و در حاشیه این نشست هیات ایرانی دیدارهایی را با دو کشور ضامن روند آستانه خواهد داشت. وزارت خارجه یک هفته بسیار شلوغ را داشت، هفتهای که ماهها برای آن تلاش کرده بود در ۲۴ مرداد هشتمین شکست آمریکا رخ داد و شورای امنیت به قطعنامه تمدید تسلیحاتی آمریکا رای منفی داد و شکست تاریخی بود و برای اولین بار آمریکا قطعنامهای را ارائه کرد، ولی تنها توانست رای دومینیکن را داشته باشد و این یک شکست تاریخی در طول تاریخ شورای امنیت به حساب میآید.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: آخر هفته گذشته دیپلماتهای ایرانی در نیویورک روزهای پر مشغلهای را داشتند و آمریکا یک اطلاعیه را پخش کرد، ولی ایران پیش دستی کرد و نامه ظریف قبل از نامه آمریکا در دبیرخانه شورای امنیت ثبت شد و دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان خواهان و دولت آمریکا به عنوان خوانده قرار گرفت. بعد از اطلاعیه آمریکا ۱۳ عضو شورای امنیت مخالفت خود را بیان کردند.
روابط ایران و ونزوئلا مربوط بر پایه هیچ کشور ثالثی نیست
وی در پاسخ به سوالی درباره گزارش منتشر شده از سوی سفارت ایران در ونزوئلا درباره تجارت ایران با ونزوئلا و اینکه گفته میشود نفت دادهایم و میوه گرفتهایم، عنوان کرد: روابط ایران و ونزوئلا مبتنی بر منافع و اصول سیاست خارجی ایران و منافع دوجانبه است.روابط دو کشور مربوط به هیچ کشور ثالثی نمیشود و در سالهای گذشته قوام یافته و البته به دلیل استقلال رای هر دو کشور مورد هجمه آمریکا قرار گرفته است. منافع ملت ایران قران قران حفظ میشود و چیزی نیست که در چارچوب منافع ملت ایران رخ میدهد.
خطیبزاده درباره ادعای آمریکا برای توقیف چهار کشتی حامل سوخت ایران ادامه داد: ادعاهای واهی آمریکا همزمان بود با زمانی که در شورای امنیت میخواستند قطعنامه تسلیحاتی را ارائه کنند و جنگ روانی و کازار ضد اطلاعاتی بود. یک دزدی دریایی بود و فارغ از اینکه چه کسی مالک کشتی و محموله بوده است. ایران نه مالک و نه مالک بنزینی بوده که فروخته است.
اسنب بک واژه جعلی است که آمریکاییها سعی کردند این را به زبانها بیندازند
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رافائل گروسی و ارتباط آن با مکانیزم ماشه یا اسنب بک، گفت: اسنپ بک واژه جعلی است که آمریکاییها سعی کردند این را به زبانها بیندازند. روابط ایران و آژانس همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است البته فراز و نشیبهایی در سالهای گذشته داشته است. به اذعان آژانس بیشترین بازدیدها و دسترسیها در طول تاریخ آژانس در ایران اتفاق افتاده است.
وی گفت: مدیرکل و معاونان و کارشناسان آژانس به تناوب به ایران سفر کردهاند. از پاییز گذشته که گروسی انتخاب شد منتظر این سفر بودیم ولی کرونا به تعویق انداخت. در چند ماه مشکلاتی بین ایران و آژانس رخ داد و مذاکرات فشردهای صورت گرفت که نتایج آن در این سفر مشخص میشود. مادامی که آژانس بیطرفانه و مستقل و به دور از فشارهای سیاسی و طرفهای سوم عمل کند در چارچوب فنی هیچ مشکلی بین ایران و آژانس بوده است.
جهان اسلام هیچ وقت خیانت امارات به قدس شریف را فراموش نخواهد کرد
سخنگوی دسنگاه دیپلماسی یادآور شد: منزویترین از آمریکا در طول تاریخ سراغ دارید که در شورای امنیت و در نیویورک خانه خود فقط یک کشور را همراه کند. نگران اجماع سازی آمریکا نباشید در درون خود نمیتواند اجماع علیه ملت غیور ایران ایجاد کند. سفر پامپئو به امارات و منطقه داستان جداگانهای است.
خطیبزاده بیان کرد: توافق امارات و رژیم صهیونیستی زخمی بر جهان اسلام است و امارات اشتباه بزرگی کرد و امیدواریم هر چه زودتر جبران کنند. جهان اسلام هیچ وقت خیانت به قدس شریف را فراموش نخواهد کرد.
اسرائیل در دکترین دفاعی و امنیتی ایران حوزه خلیج فارس تهدیدی به حساب نمیآید
وی گفت: در دکترین دفاعی و امنیتی ایران حوزه خلیج فارس حوزهای است که اسرائیل تهدید به حساب نمیآید و اسرائیل کوچکتر از آن است که تهدیدی برای ایران به حساب بیاید. ایران در حوزه امنیت و منافع ملی خود با کسی شوخی ندارد و کوتاه نمیآید. اگر تهدیدی در منطقه از سوی رژیم اشغالگر قدس متوجه منطقه شود مسئولیت آن با امارات است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اتفاق رخ داده برای لنج صیادی ایران گفت: کاردار امارات احضار و یادداشت رسمی عذرخواهی به ایران ارسال و مسئولیت توسط امارات پذیرفته شد. ما همچنان این مسیر را ادامه میدهیم تا مطمئن شویم تمام کسانی که در این قضیه خسارت دیدند خسارتشان جبران شود.
عراق جایگاه ویژهای برای ایران دارد
خطیبزاده درباره اعلام آمادگی فواد حسین برای برگزاری مذاکرات راهبردی با ایران و کشورهای منطقه گفت: همه در جریان روابط راهبردی ایران و عراق هستند. عراق جایگاه ویژهای برای ما دارند و در سفر ظریف موضوع سند راهبردی بین دو کشور در دستورکار بوده است و به محض نهایی شدن اطلاع رسانی میشود. ما از این اعلام استقبال میکنیم و امیدواریم در کوتاهترین مدت مذاکرات راهبردی را با عراق برگزار کنیم.
کسی نمیتواند با کاردار جمهوری اسلامی ایران تند صحبت کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا از این بعد در روابط با کشورهای عربی و اسلامی به خاطر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تغییری صورت خواهد گرفت؟ و اینکه گفته شده امارات در احضار کاردار ایران برخورد تندی با وی داشته است، بیان کرد: آنچه توسط مسیرهای غیررسمی اعلام میشود مسیری نیست که مورد تایید ما باشد.
وی گفت: مطمئن باشید کسی نمیتواند با کاردار ما تند صحبت کند. رژیم اشغالگر قدس در فروپاشی به سر میبرد در فضای اجتماعی و امنیتی خود در حضیض است و به هر اقدامی دست میزند که به تصور خود مشروعیت بخشی کند و چند سال را بیشتر بخرد.
خطیبزاده بیان کرد: ما براساس اصول و سیاست خارجی اصولگرای خود هیچگاه از این حق حقه کوتاه نخواهیم آمد. به کشورهای دیگر توصیه میکنیم نمیبینم کشورهایی باشند که به این سرعت این مسیر را بروند. اشتباه محاسباتی از سوی هر کشوری تبعات آن برای خودشان است. اسرائیل نشان داده امنیت خود را نمیتواند تضمین کند هیچ عهدی نبوده که نشکسته و هیچ تروری نبوده که از سوی آن صورت نگرفته باشد. اینها واقعیتهای جهان است و این واقعیتها تغییر نمیکند.
وی در پاسخ به سوالی درباره توافق صورت گرفته در لیبی بین طرفهای درگیر گفت:خوشحالیم لیبی کشور برادر و مسلمان روی آرامش ببیند و از توافق صورت گرفته استقبال میکنیم. هر چه سریعتر گفتوگوهای لیبی - لیبی برگزار شود به نفع صلح و ثبات در آفریقاست.
وزارت خارجه هنوز گزارش رسمی درباره حادثه نطنز دریافت نکرده است
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات کمالوندی درباره حادثه نطنز و اینکه خرابکاری بوده است، بیان کرد: منتظر گزارش رسمی هستیم و هنوز گزارش رسمی دریافت نکردیم که منشا داخلی یا خارجی بوده است. در صورتی که منشا خارجی بوده واکنش نشان خواهیم داد. مصالحه در باب امنیت و منافع ملت در دستورکار نبوده و نخواهد بود.
کره جنوبی همچنان نتوانسته به تعهدات قانونی خود در قبال ایران عمل کند
وی درباره کره جنوبی و بدهی آن به ایران بیان کرد: روابط کره جنوبی و ایران شاهد چالش بزرگی بوده است و سئول همچنان نتوانسته است به تعهدات قانونی خود عمل کند. البته جزییات فنی را باید از بانک مرکزی بپرسید. به کره جنوبی بارها منتقل شده است که جمهوری اسلامی ایران معتقد است هر لحظه تاخیر در بازپرداخت بدهیها اثرات بلندمدت خواهد داشت. مذاکراتی در جریان است و امیدواریم به نتیجه برسد و از اساس این موضوع حل شود. تحریمهای آمریکا به گونهای نیست که یک دولت مستقل از آن پیروی کند.
اختیارات وزارت خارجه برای تجارت بینالملل کم است/ با تغییر نام وزارت چیزی درست نمیشود
سخنگوی وزارت خارجه درباره پیشنهاد مجلس برای تغییر نام وزارت خارجه به وزارت خارجه و تجارت بینالملل گفت: اولین تغییرات در وزارت خارجه با احیا معاونت اقتصادی رقم خورد اما ارگانهای متعددی مسئولیت تجارت خارجی را برعهده دارند و دسترسی و اختیارات حقوقی ما کم است لذا با تغییر نام چیزی درست نخواهد شد. البته هر آنچه مجلس تصویب کند را اجرا خواهیم کرد.
خطیبزاده درباره اینکه اگر روند مکانیسم ماشه اجرایی شود تاکتیک حقوقی ایران در این زمینه چیست؟ آنچه آمریکا به آن استناد میکند مبنای حقوقی ندارد. آمریکا عضو برجام نیست که از آن استفاده کند. یک تفسیر بسیار کودکستانی را واشنگتن از سر استیصال بیان میکند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به مخالفتها با این اقدام آمریکا بیان کرد: پاسخگویی ایران به هرگونه نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی بر عهده شورای امنیت ملی است و پاسخ ایران قبلا گفته شده و به آنها کتبا اعلام شده و این پاسخ قاطع خواهد بود.
ترامپ میداند راه حل آمریکا بازگشت به برجام است
خطیب زاده در پاسخ سوال دیگری درباره اظهارات امروز ترامپ مبنی بر اینکه اگر در انتخابات پیروز شوم ظرف سه هفته با ایران توافق میکنم و ادعای آن مبنی بر اینکه ایران و چین خواهان شکست او در انتخابات و پیروزی جو بایدن هستند، گفت: هر چه به انتخابات آمریکا نزدیک شویم شاهد چنین اظهاراتی خواهمی بود. ترامپ میداند راهحل کجاست راهحل همان است که مقام معظم رهبری گفتند توبه کنند و به برجام برگردند و انشاءالله در چارچوب برجام میپذیریم در اتاق بنشینند و با آنها در چارچوب برجام خواهیم بود.
وی بیان کرد: فکر نمیکنم این اظهارات جز مصرف داخلی دلیل دیگری داشته باشد. سیاست ایران اصولی است و در چارچوب منویات مقام معظم رهبری است.
عراقچی برای حضور در نشست کمیسوین مشترک برجام به وین میرود
سخنگوی وزارت خارجه درباره برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین بیان کرد: این نشست براساس رویه باید فصلی برگزار میشد که از پیش تعیین شده بود و به خاطر کرونا چند روزی به تعویق افتاده بود. امیدواریم تمامی طرفهای برجام تلاش کنند ایران از برجام منتفع شود.
وی افزود: انتظار داریم صدای واحدی که در برجام بوده در کنار سرکشی و یکجانبهگرایی آمریکا شنیده شود. هیاتی به ریاست عراقچی برای شرکت در این نشست عازم خواهد بود.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی از چین و روسیه به خاطر سیاستهای اصولی آنها چه در برجام و چه در واکنش به اقدامات یکجانبه آمریکا و دیگر کشورهایی که سیاست اصولی داشتند قدردانی کرد و گفت:روابط ایران و روسیه وارد مرحله راهبردی شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری بیان کرد: آنچه در آمریکا رخ میدهد از سر استیصال است. وقتی در هشتم می ۲۰۱۸ ترامپ با غرور کامل در مقابل دوربینها امضای خروج از برجام را بالا گرفت تصور نمیکرد برجامی باقی بماند و برای همین بود که با تمام وقاحت و قوا اعلام کردند از برجام خارج میشوند. برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت است که یک عضو شورا بانی قطعنامه میشود و بعد بقیه کشورها را به خاطر اجرای قطعنامه تنبیه میکنند.
این دیپلمات ارشد بیان کرد: بهترین کار برای ترامپ این است که سیاست اصولی را در پیش بگیرد و به حقوق و قوانین بینالمللی و تعهدات آمریکا پایبند بماند.
ایران و چین به دنبال تدوین نقشه راه برای تنظیم روابط هستند
وی درباره سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین گفت: آنچه بین ایران و چین در جریان است یک نقشه راه برای برای تنظیم روابط مان در یک چارچوب کاملا پذیرفته شده از سوی دو طرف. در حال رایزنی با چین هستیم و به محض نهایی شدن جزییات اطلاع رسانی خواهد شد.
خطیبزاده بیان کرد: گفتوگوهای طولانی صورت میگیرد که به چارچوب همکاری برسیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره ابراز علاقهمندی رئیس جمهور ونزوئلا برای خرید موشک از ایران بیان کرد: درخواستی دریافت نکردیم.
توصیه خطیبزاده به همتای آمریکایی
وی در واکنش به اظهارات همتای آمریکایی گفت: اورتگاس فراموش کرده که سخنگوی وزیر خارجهای است که افتخارش این است و گفته که ما وقتی در سیا بودیم دروغ را یاد میگرفتیم تقلب میکردیم و می دزدیم. فراموش کرده سخنگوی کشوری است که سیاستهایش را با فشار بر گلوی ملتهای دیگر جلو میبرد. فراموش کرده چه اتفاقاتی امروز در بین رنگین پوستان آمریکا رخ میدهد. امروز شنیدم سیاهپوست دیگری در آمریکا کشته شد. این را به لیست کودتاها، تجاوزات و ... آمریکا در دنیا اضافه کنید.
خطیبزاده به سخنگوی وزارت خارجه آمریکا توصیه کرد به جای تمرکز وسواس گونه و بیمارگونه به ملت ایران تمرکز کند بر چیزهای بسیار بزرگی که در آمریکا رخ میدهد و معضلات و مشکلات بزرگی که در آمریکاست و اینها جز مصرف داخلی چیزی نیست.
وی گفت:دولت ترامپ نه در رفتار و نه گفتار دیپلماسی جایگاه درستی ندارد و خیلی ادبیات زننده این خانم را جدی نگیرید.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تاثیر اقدام اخیر امارات بر مناسبات تجاری ایران و امارات گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران سیاست حسن همسایگی است و یعنی تمامی کشورهایی که با آنها همسایه هستیم. ایران تولید کننده امنیت و ثبات در این منطقه و فضای آرام برای تبادلات است و ما مخالفت میکنیم با حضور هر مولفهای که به صورت مصنوعی این فضا را از بین ببرد. امیدواریم در این چارچوب شاهد حل و فصل برخی اختلافات باشیم.