پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون وزیر بهداشت ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص آمار ۲۵ میلیون ابتلا به کرونا در کشور، گفت: مبنای ما برای اعلام آمار، مثبت بودن تست PCR است که در مورد آمار اعلام شده چنین چیزی نبوده و مطالعات سریاپیدمیولوژی و مدلسازی ریاضی صورت گرفته است.
دکتر علیرضا رئیسی با تاکید بر ناشناخته بودن ویروس کرونا، گفت: یکی از تصمیمات خوبی که سازمان بهداشت جهانی از ابتدای شیوع بیماری گرفت این بود که از هرگونه اطلاعات و تحقیق و پژوهش در حوزه اپیدمیولوژی ویروس کرونا استقبال کرد و اگر به ژورنالهای معتبر دنیا نگاه کنید متوجه میشوید برای چاپ مقالات در مورد کرونا اقداماتی انجام میشود. در کشور ما نیز مطالعات بسیار گستردهای در این مورد در سطح کشور صورت گرفته است. کمیته علمی کرونا در وزارت بهداشت هم به موضوعات درمانی و هم به موضوعات پژوهشی میپردازد.
وی با بیان اینکه مطالب ارائه شده در ستاد ملی مقابله با کرونا بسیار متنوع است، ادامه داد: پیش از جلسه ستاد، کمیتههای تخصصی برگزار میشود و مطالب در حضور اعضای موثر عنوان میشود؛ اعلام مواردی همچون وضعیت بیماری در ایران و جهان، آخرین مطالعات صورت گرفته در مورد ویروس و... مطرح میشود. در ستاد ملی در مورد کلیت موضوع کرونا مباحث مطرح میشود.
وی درباره ارائه آمار ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به کرونا تا کنون، اظهار کرد: یکی از مطالعاتی که انجام شده است همین تحقیق بود که توسط معاونت تحقیقات وزارت بهداشت انجام شد. در سطح دنیا فعلا تنها تست مورد تایید که نشان دهد فردی به ویروس مبتلاست یا خیر، تست pcr است. تست دیگر با نام تست سرولوژی شناخته میشود که به هیچ عنوان تستی برای تشخیص بیماری نیست و برای تشخیص بیماری توصیه نمیشود. اگر قرار باشد فردی کرونا مثبت تلقی شود باید پاسخ تست pcr در او مثبت شود.
وی افزود: بنابر توصیه سازمان بهداشت جهانی، تست سرولوژی تنها برای سریاپیدمیولوژی کاربرد دارد که با آن بتوانیم تخمین بزنیم وضعیت بروز بیماری در یک منطقه به چه صورت است. در سطح جهان تاکنون ۱۴.۵ میلیون مورد مثبت مبتلا به کرونا گزارش شده است، زیرا پایه اعلام این عدد تست pcr است. اگر بر این اساس قرار باشد بگوییم تعداد مبتلایان در کشورمان ۲۵ میلیون نفر است پس باید بگوییم میزان ابتلای جهانی به کرونا حدود یک میلیارد نفر است. مدلسازیها بر اساس ریاضیات صورت میگیرد و اگر قرار باشد در کشوری با جمعیت ایران ۲۵ میلیون نفر به مرونا مبتلا شده باشند با تعمیم آن به سراسر جهان یعنی حدود ۳۰درصد جمعیت جهان به کرونا مبتلا شدند که چنین نیست. مبنای عدد اعلام شده ۲۵ میلیون نفر مبتلا در ایران ربطی به تست pcr ندارد.
رئیسی ادامه داد: بر اساس همان پژوهش عنوان شد از هر هزار نفر مبتلا به ویروس، ۵۰۰ نفر فاقد علامت، ۳۵۰ نفر علایم خفیف، ۱۵۰ نفر هم بستری میشوند. با فرض درست بودن اعداد اعلام شده، ۱۵۰ نفر بستری به ازای هر هزار نفر یعنی باید ۳ میلیون نفر تاکنون در بیمارستانها بستری میشدند. این یعنی ماهیانه ۶۰۰ هزار بیمار که اگر کل تختهای کشور را حدود ۱۲۰ هزار نفر در نظر بگیریم این عدد اعلام شده بیانگر آن است که تعداد زیادی باید در این میان پشت درب بیمارستانها مانده باشند که چنین نیست. آن پژوهش در حد یک مطالعه قابل احترام است همانگونه که اعداد مختلف اینچنینی در سراسر جهان مطرح بوده است.
وی افزود: فرض کنید در کشوری ۸۰ میلیون نفری، ۲۰ میلیون بدون آنکه اطلاع داشته باشند به ویروس مبتلا شده باشند، تکلیف افرادی که از ابتلا یا عدم ابتلایشان مطلع نیستند چیست؟ ما باید سرنوشت و سلامت خود را به اصول علمی و توصیههای بهداشتی پیوند بزنیم، واقعیتها مهم است. بیماری درمان قطعی ندارد و واکسن هم هنوز در درسترس نیست. واکسن تا یک سال دیگر هم در دسترس نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه ایران نیز در مراحل انجام پروسه تولید واکسن است، تصریح کرد: در این زمینه پیشرفتهای خیلی خوبی هم داشتیم البته تولید واکسن مراحلی دارد که نمیتوان به آن سرعت داد و خود به خود زمان بر است، خود ما هم در خوشبینانه ترین حالت یک سال دیگر طول میکشد تا به واکسن دست پیدا کنیم در این مدت باید یاد بگیریم سبک زندگی با کرونا و زندگی مسالمت آمیز با آن چگونه است. به همین دلیل به جای اینکه بپردازیم به اعداد و ارقام، باید نگاه کنیم وضعیت فعلی چگونه است.
وی افزود: تاکنون ما در استانها ندیدهایم که بیمار در خیابان بخوابد و تخت به اندازه کافی نباشد و ما داریم کار خود را انجام میدهیم. در آینده هم باز مطالعاتی از این دست وجود دارد که در مورد آینده ویروس صحبت کند که باید بدانیم بر اساس مطالعات ریاضی بوده است. موضوع مهم این است که باید پروتکلهای بهداشتی به خوبی رعایت شود.