پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایرنا نوشت: «عمرو موسی» دبیرکل پیشین اتحادیه عرب در گفتوگو با شبکه خبری اسکای نیوز عربی گفت: ترکیه اکنون به بزرگترین تهدید برای جهان عرب بدل شدهاست.
به گزارش روز جمعه اسکای نیوز، موسی افزود: ترکیه طی روزهای گذشته در سه نقطه از جهان عرب، در شمال عراق با بمباران هوایی، در شمال سوریه با حضور نظامی و در لیبی با حضور هوایی، دریایی و شبهنظامیان و مزدورانش، تحرکات نظامی داشته است.
وی گفت: ما با یک تحول بسیار خطرناک در منطقه روبهرو هستیم و توانایی ترکیه برای حضور همزمان در چند منطقه [از جهان عرب]، از این تحولات خطرناک به شمار میآید.
وزیر خارجه پیشین مصر مدعی شد، ترکیه به دلیل توانمندیهای راهبردیاش از ایران برای جهان عرب خطرناکتر است، زیرا که این کشور عضو ناتو است و روابط راهبردی و گستردهای با آمریکا و روسیه دارد و همچنین دارای منافع متداخلی با اتحادیه اروپا است.
موسی با بیان اینکه ممکن نیست که اقداماتی که ترکیه در لیبی انجام داده و حضور نیروهای نظامی و شبه نظامیانش در آن جا بدون موافقت قدرتهای بزرگ انجام گرفته باشد، تاکید کرد که آنکارا نیز از این مساله سود میبرد.
وی با تایید اینکه قدرتهای بزرگ مانند، آمریکا، روسیه و کشورهای اروپایی در لیبی حضور دارند، گفت: ضروری نیست که منافع این قدرتها باهم هماهنگ باشد، اما اجماعی میان آنها بر قرار است برای اینکه شرایط در لیبی به همین منوال باقی بماند تا شرایط کنترل گردد.
دبیرکل پیشین اتحادیه عرب گفت: این قدرتها میخواهند که شرایط نه کاملا در اختیار فایز سراج باشد و نه خلیفه حفتر و هریک از آنها همه چیزها را نداشته باشند.
موسی افزود: شرایط کنونی نیازمند هماهنگی میان کشورهای همسایه عربی و آفریقایی لیبی است؛ چراکه تهدید موجود بر آنها نیز تاثیر میگذارد.
وی با اشاره به این که شرایط کنونی، بدترین وضعیتی است که جهان عرب در دوره معاصر به خود دیده، گفت: انشقاق میان عربها و تعارض در برخی منافع آنها باعث شده تا دیگر یک موضعگیری متحدی وجود نداشته باشد و دلیل اصلی آن موضعگیریهای ضعیف کشورهای عربی در لیبی، فلسطین و جاهای دیگر است.
لیبی از سال ۲۰۱۱ میلادی در پی خیزش مردمی و حمله نظامی نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با هدف برکناری معمر قذافی حاکم وقت این کشور، با تنشهای سیاسی و درگیریهای نظامی بسیار گستردهای روبهرو بوده است.
این کشور در نهایت به ۲ بخش شرقی و غربی تقسیم شد. در بخش غربی با مرکزیت طرابلس دولتی موسوم به دولت وفاق ملی به ریاست «فایز السراج» بر سر کار آمده که مورد تأیید و حمایت سازمان ملل متحد و برخی کشورها از جمله ترکیه، قطر و ایتالیاست و در بخش شرقی و جنوب نیز خلیفه حفتر ژنرال بازنشسته ارتش بر امور مسلط شده است که از سوی کشورهایی مانند عربستان، روسیه، فرانسه، مصر، امارات، یونان و قبرس حمایت میشود.