صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۱ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۴۴۹۲۷
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۶ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
 چند روز پیش دکتر داود سوری  نموداری را ارائه کرده است که قیمت دلار تعادلی  متناسب با اقتصاد کشور را در مقابل نمودار قیمت دلار در بازار آزاد نشان می دهد. این نمودار مورد توجه فضای مجازی به‌خصوص طرفدارن همیشگی افزایش نرخ ارز که البته گاها ذینفع نیز بوده و همچنین تعدادی از اساتید هم فکر با ایشان قرار گرفته است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

هیوا رحیمی‌نیا: چند روز پیش دکتر داود سوری  نموداری را ارائه کرده است که قیمت دلار تعادلی  متناسب با اقتصاد کشور را در مقابل نمودار قیمت دلار در بازار آزاد نشان می دهد. این نمودار مورد توجه فضای مجازی به‌خصوص طرفدارن همیشگی افزایش نرخ ارز که البته گاها ذینفع نیز بوده و همچنین تعدادی از اساتید هم فکر با ایشان قرار گرفته است.

حتی یکی از اساتید اقتصاد عنوان کرده است خیلی وقت بود که اساتید واقعی اقتصاد نمی نوشتند و فضا در اختیار عده‌ای به ظاهر اقتصاددان قرار گرفته بود.

این در حالیست که نمودار ارائه شده هیچ توضیحی در مورد مبنای محاسبه قیمت دلار متناسب با اقتصاد کشور ارائه نداده است. خصوصا در بازه زمانی 93 تا 1397 که تورم داخلی در ثبات نسبی قرار گرفت، فروش نفت ایران افزایش یافته و پس از برجام بسیاری از منابع ارزی مسدود شده در خارج آزاد شد.

در سال 1397 نیز عملا تا شش ماه پس از خروج ترامپ از برجام تغییر خاصی در درآمدهای ارزی ایران اتفاق نیافتاده و متغیرهای واقعی اقتصاد نیز تغییر خاصی نداشتند و حتی برخی کشورها تا قبل از زمان مهلت آمریکا به آنها برای قطع خرید نفت از ایران, خرید نفت خود را افزایش دادند.

بحث انتظارات عاملین اقتصادی و خروج ترامپ از برجام نیز از اواخر پاییز سال 97 شروع شده و حتی تا سخنرانی ترامپ در مورد خروج از برجام, مشاوران ترامپ نیز نمی‌دانستند موضع ترامپ چقدر سخت خواهد بود. این در حالیست که نمودار ارائه شده نشان می دهد که قیمت تعادلی دلار متناسب با اقتصاد ایران به قول جناب دکتر سوری از سال 92 تا 97 به نزدیک 12 هزار تومان رسیده و اختلاف 8 هزار تومانی با بازار آزاد پیدا کرده است.

 تا جایی که حافظه یاری می‌کند این ادعای لزوم جهش قیمت در این بازه زمانی و با این شدت توسط هیچ فرد دیگری ارائه نشده است. آنچه که از این نمودار قابل فهم بوده، این است که قیمت دلار بازار آزاد در طول زمان ضربدر ضریب های متفاوتی شده و قیمت دلار تعادلی بدست آمده است. در حالی که مبنای این ضریب مشخص نیست و این صرفا یک ادعا بوده و امیدوارم این ضریب از نسبت قیمت های داخلی و خارجی بدست نیامده باشد.

 به دلیل همین ابهامات از جناب دکتر سوری تقاضا دارم در یادداشتی ادعای خود و شاخص های محاسبه شده را ارائه کرده تا زمینه یک بحث علمی در مورد این متغیر چالش برانگیز در فضای اقتصاد ایران باز شود.

ادعای دلار تعادلی متناسب 23 هزار تومانی با اقتصاد ایران تاثیر فراوانی بر متغیرهای واقعی اقتصاد داشته و جای بحث های فراوانی دارد و اساتید بایستی مبنای کار خود را مشخص نمایند.

این مهم در شرایط تحریمی ایران ـ که یکی از محورهای مهم آن جنگ ارزی و محدود سازی درآمدهای ارزی و به تبع کاهش ارزش پول ملی ایران و بحث تاثیرات مارپیچی نرخ ارز-تورم می‌باشد ـ اهمیتی دو چندان می‌یابد. به نوعی در زمان‌های خاصی (مانند اوایل سال 96) این گونه تحلیل ها زیاد شده و رسانه های متفاوتی در خدمت افزایش نرخ ارز قرار گرفته و با وقفه های زمانی تاثیرات آن در جامعه نمود پیدا می کند.

قطعا بیشترین فشارهای افزایش نرخ ارز نیز به سمت طبقه کم درآمد و فاقد دارایی و ثروت است که در چند سال گذشته بیشترین ضربه های اقتصادی را از ناحیه ای شک های مختلف درونی و بیرونی اقتصاد متحمل شده اند.

البته نظر نگارنده دور از مباحث غیر علمی و حاشیه ای بوده و بیشتر تاکید بر ارائه مبنای علمی این تحلیل‌ها است. لذا شفاف‌سازی و ارائه دلیل در زمینه مطرح کردن نظراتی این چنینی می تواند زمینه را برای ادامه بحث در چارچوبی آکادمیک آماده کند.

هیوا رحیمی‌نیا: کارشناس مسائل اقتصادی

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۲۴
غیر قابل انتشار: ۰
صالح
|
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
این نمودار در صورت صحت دیتا دو مساله مهم را نشان می‌دهد، یکی اینکه نرخ دلار به طور مصنوعی توسط دولت به هر دلیلی در طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ پایین نگه داشته شده است، و مساله بعدی چاپ پول بدون پشتوانه در طی سالهای مذکور است
ناشناس
|
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
می بینید که کارگر جماعت هنوز حقوق افزایش یافته را نگرفته اند و آقایان نقشه به گند کشیدن درآمد کارگر و کارمند را کشیده اند. خوب پدر من اگر نمی توانید بروید، کلاً بروید.
ناشناس
|
۱۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
تا زمانی که پول پاشی و پرداختهای نقدی دولت به مردم، تحت عناوین یارانه و کمک معیشتی و سود سهام عدالت و غیره ادامه داشته باشد دلار به تعادل نخواهد رسید.
ناشناس
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
بابا اینها حرف مفته و اصلا مبنای اقتصادی نداره
یکی دیگه هم پارسال می گفت قیمت واقعی پراید 60 میلیونه ولی رو چه مبنایی ؟؟؟؟ هیچی الکی و دیدیم که فقط یک حرف مفت بود
تازه امسال هم دوباره یکی دیگه گفته تا اخر سال ماشینی زیر 100 میلیون نداریم خب رو چه حساب ؟رو چه مبنای اقتصادی ؟
احتمالا این هم مثل اون یکی پارسالیه فقط یک حرفی زده
الان هم ببینید بعضی ها می گن سهام بورسها میره بالا خوب رو چه حساب ؟ بر چه مبنای اقتصادی ؟ تولید خوبی داریم که سهام میره بالا ؟ وضع اقتصادی خوبی داریم که سهام بره بالا ؟ امنیت شغلی و اقتصادی و سرمایه گذاری خوبی داریم که سهام بره بالا ؟
....... اصلا هیچ مبنایی وجود نداره برای رشد بورس پس ما متوجه میشیم طرف فقط حرف مفت میزنه
در مورد قیمت دلار هم هیچ مبنای اقتصادی وجود نداره دقیقا مثل بقیه چیزها
به شتر گفتن شتر جان چرا دهنت کجه ؟؟ یه نگاه عاقل اندر سفیه انداخت به طرف گفت عزیزم کجام راسته ؟
ناشناس
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
آینده همه چیز را مشخص می کند
ناشناس
|
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
خاک بر سرتون با این تیترتون یه بار قیمت روانی داشتیم حالا اومدید رو تعادلی بعدشم میشه ....
شیخ
|
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
از وزارت اطلاعات واقعا خواستار رسیدگی به این خذولات دکتر سوری را دارم زیرا این حرکت دقیقا بر هم زننده ای امنیت ملی است و همچنین رسانه ای که این مطلب بی اساس را پخش ونشر داد
احمد
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
به نظر بنده این دکترها خودشان در این قضیه ذینفع می باشند چرا که ارائه این نظریه باعث صعود قیمت دلار می شود بدلیل اینکه در ایران اقتصاد مافیای و دست دلالان می باشد و دولتی ها خودشان هم در این قضیه هم منفعت شخصی و هم دولتی دارند چرا که بودجه را بر اساس دلار می نویسند و هزینه ها را بر اساس ریال محاسبه می کنند خواهشا جامعه خبری ایچنبن مصاحبه ها را منتشر نکند
علی
|
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
اقتصاد سیاسی متغیرهای فراوانی دارد و این امر برای کشور ایران جنبه مضاعف دارد. همانطور که ایشان قیمت تعادلی را در وضعیت فعلی رقم 23 هزار تومان به جهت ساختار اقتصاد کشور برآورد کرده، به نظر بنده با همین ساختار مسئله دار، با حکمرانی مطلوب در همه حوزه ها از جمله حوزه بین الملل و سیاسی به رقم زیر 6 هزار تومان می رسیم. ساختار اقتصاد کشور یکی از متغیرها است اما تعیین کننده نیست. در دنیا سیاست از اقتصاد پیروی می کند. در کشور ما متاسفانه این روند معکوس است. لذا تغییر در حوزه سیاست موجب تغییردر حوزه ساختار می شود.
ایرج
|
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
در خاطر همه هست که زمانیکه دلار. در محدوده ی 3700 ت بود برخی اقتصاد دان ها دلار 20 ت رو پیش بینی کردند و باز این خبرگزاری یک سو یه انتخاب شروع ب تکذیب کرد الان هم اسکرین شات بگیرید و ببینید که در سه ماه اینده دلار 23 که هیچ راحت 25 رو خواهد دید
siya
|
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
اونزمونم یه استادی گفت دیگه دوره ملک سر اومده و دلار پیشتازه ما گفتیم غلط میکنی ملک طلاس ولی الانم که الانه ملک باس دو و نیم برابر شه تا تازه برسه به دلار و ماشین رسما ورشکست شدیم الانم همون قضیس زندگیم دست خودم بود سی درصد مالمو میکردم دلار
ناشناس
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
اشکال از دلار نیست! اشکال فعلی، قدیمی و همیشگی در همان ساختار اقتصاد کشور!! است که امثال دکتر داوود سوری نیز جرات،شهامت،توان و انگیزه طرح انتقادات حتی سازنده!! از آن را هم نداشته و ندارند!! وانگهی قرار هم نبوده و نیست که انتقاد کنند؟! که چه شود؟! وظیفه امثال این دکترهای عزیز برادر هشداردهنده؟! و تعیین کننده نقاط تعادل؟ اقتصاد و دلار است!! و لشکر مهندس های گوش بزنگ منافع نهانی در فرصت های پسا هشدارهای آنان! که فقط حاوی آگاهی و پیش بینی های سازنده و نوید بخش به ابر ثروتمندان سیر نشدنی و تکاثر طلب جامعه است!! تا عمق جیب و طرحهای تکاثر طلبی های متعاقب و بی پایان خود را روزآمدتر؟! کنندو نیز امثال وزیر محترم اقتصاد و جناب مستطاب و مقام همیشه کاهنده منافع ملت به نفع کسری های تمام نشدنی و بی پایان حسابهای دولت و سایر عزیزان! یعنی ریاست محترم بانک مرکزی و سرانجام جناب بزرگ کلیدداران! که بدانند تا کجا می شود شیره کشی کرد و توان مالی باقیمانده ملت در حال نزع و ارتحال را به نفع طرفداران همیشگی عشق و حال های تمام نشدنی جمعی همیشه چپاولگر ، کاسبان و اختلاس گران عزیز و همواره در پناه حمایت های آشکار و پنهان و انواع ارفاق و تسهیل سازی های تخصصی از جیب و جانب مردم کشید؟! قاطبه ملت ایران که صبر و انتظار چندین ساله ایوب را هم پشت سر گذاشته است! عجب صبری خدا دارد؟!! ...
ناشناس
|
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
یک دلیل ساده اش کاهش 30 درصدی فروش پتروشیمی هاست
وگرنه نفت که صدهراز بشکه هم نیست

جناب کارشناس مسائل اقتصادی! لابد میدونید که پتروشیمی ها حدود 50 درصد ارز دولتی رو تامین میکنن!
ناشناس
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
گر ملک این است و فلک بخت یار؟! // زین ده ویران دهمت صد هزار!! ...