پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
صادق زیباکلام معتقد است که هر چند دولت به صورت مداوم توصیههایی را به مردم میکند اما چون بیاعتمادی بزرگی میان مردم و مسئولین وجود دارد، شهروندان خواسته آنان را جدی نمیگیرند. مدتها است که مسئولین کشورمان در میان بخشی از مردم چندان مورد اعتماد نیستند.
صادق زیباکلام، تحلیلگر مسائل سیاسی و نویسنده کتاب هایی پیرامون تحولات سیاسی - اجتماعی ایران، در ارتباط با وضعیت سیاسی و اجتماعی کشورمان در شرایط کنونی و متعاقبا در وضعیت پس از عبور از بیماری کرونا، به خبرنگار «انتخاب» گفت: «قبل از هر پیشبینی و آیندهنگری در خصوص ایران پس از کرونا، بایستی توجه داشته باشیم که چقدر این ماجرا به طول خواهد انجامید. ممکن است این وضعیت تا خرداد ماه یا حتی بعد از خرداد طول بکشد، بنابراین هر آیندهنگری مستلزم این است که این بحران تا چه اندازه به طول خواهد انجامید. هر اندازه بحران کرونا بیشتر به طول بیانجامد، هم تلفات نیروی انسانی آن بیشتر خواهد بود و هم آسیب دیدن بسیاری از اقشار و لایه جامعه را در پی خواهد داشت.»
وی افزود: «هر چند قشر وسیعی از کم درآمدها، کارمندان دولتی و حقوقبگیران شرکتی هستند اما هر مقدار که وضعیت اقتصادی کشور رو به افول برود، آنها حداقل حقوق خود را دریافت خواهند کرد اما باید به یاد داشته باشیم که میلیونها نفر در کشور مقداری مابین 5 تا 10 میلیون نفر، کسانی هستند که حقوقبگیر نیستند برای نمونه در کارهای خدماتی، آژانسهای اینترنتی، کارگر ساختمانی و بازار یا کسبه این جمعیت را تشکیل میدهند که در وضعیت شیوع کرونا هیچ درآمدی ندارند. این افراد عملا درآمدشان را از دست خواهند داد و در زمانی کوتاه پسانداز خود را نیز هزینه میکنند. اگر تداوم بحران کرونا بیشتر شود به بسیاری از لایههای مستقل جامعه آسیب جدی وارد خواهد شد. متاسفانه در کشور ما نیز نظامی حمایتی وجود ندارد که بتواند کسری درآمد این افراد را جیران کند. نهایتا دولت میتواند کسری درآمد حقوقبگیران خود را جبران کند.»
این استاد بازنشسته علوم سیاسی داشنگاه تهران، در بخشی دیگر از گفتههای خود تاکید کرد: «در بُعد سیاسی و اجتماعی به نظر میرسد شاهد ضعیفتر شدن اقتدار دولت خواهیم بود. به طور طبیعی در هر جامعهای در وضعیت بحران چشم و گوش مردم به سمت عملکرد دولت معطوف میشود؛ این شرایط خاص ایران نیست، بلکه در تمام کشورهای جهان این روند حاکم است. مردم دائما این مساله را رصد میکنند که مسئولین دولتی چه اقداماتی را انجام خواهند داد. با توجه به ضعف و ناتوانی مسئولین سیاسی کشورمان در مواجهه با بحران کرونا، به نظر میرسد بیاعتمادی به عملکرد دولت بیشتر میشود. تداوم وضعیت کرونا در آینده، عدم اعتماد بیشتر خواهد شد.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی در ارتباط با بدفرهنگیهای چند وقت اخیر در شرایط فراگیر شدن کرونا همانند انجام مسافرت عید و ... بر این باور است که در این زمینه هم مردم و هم دولت مقصر هستند. به گفته او، هر چند دولت به صورت مداوم توصیههایی را به مردم میکند اما چون بیاعتمادی بزرگی میان مردم و مسئولین وجود دارد، شهروندان خواسته آنان را جدی نمیگیرند. مدتها است که مسئولین کشورمان در میان بخشی از مردم چندان مورد اعتماد نیستند. این مشکل در کشورهای دیگر وجود ندارد؛ برای نمونه در کشورهایی همانند هند، آلمان، آمریکا، استرالیا، فرانسه، انگلستان، کره جنوبی و... زمانی که دولت دستوری را در وضعیت بحران صادر میکند، حتی اپوزیسیون دولت نیز قواعد را رعایت میکنند.
زیباکلام در ادامه تصریح کرد: «متاسفانه در کشورمان چون عملکرد دولت اعتباری ندارد، شهروندان نیز توصیههای مسئولین را جدی نمیگیرند. در این میان واقعا مردم نیز مسئول هستند و برخی بدفرهنگیها از سوی آنها صورت میگیرد. کم نیستند کسانی که واقعا میتوانستند کرونا نگیرند اما روی بیمبالاتی به این بیماری ویروسی مبتلا شدهاند. در واقع، مردمی که به روایتی 3 تا 5 میلیون نفر به سفر رفتهاند، مقصرند و دولت نیز مسئول است.»
وی در بخشی دیگر از اظهارات خود در ارتباط با نوع مواجهه دولت با کمکهای بینالمللی یا خارجی تاکید کرد: «عملکرد دولت در مواجهه با درخواست همیاری جامعه جهانی در کنترل کرونا، نمره زیر صفر میگیرد. ما با همه دعوا داریم، به همه مظنونیم و همه را جاسوس و نوکر آمریکا میدانیم اما از طرف دیگر گله داریم که چرا کمکی از سوی جامعه جهانی نمیشود. بههرحال سازمان پزشکان بدون مرز، سازمانی متشکل از پزشکان مستقل است و اعتباری جهانی دارد. به جای آنکه از آنها استقبال کنیم که در اصفهان یا در هر نقطه دیگری از کشورمان بیمارستان صحرایی ایجاد کنند یا تجربیات خود را در اختیار ما قرار دهند، با نگاهی مبتنی بر تئوری توطئه با درخواست آنها رفتار میکنیم.»
اگر این پیام می فرستم بدلیل مهم بودن تو یا مطالب بالا نیست . فقط خواستم به شما بگم سکوت، این اتفاق هم به نفع شماست هم تسکینی است برای اعصاب در به داغون مردم .
لطفا لطفا حرف نزن .
نرن سر کار شب چی بخورن؟
برای یکبار هم شده با غیرت شوند و مثل مردم عادی شوند وبه کمک کادر پزشکی دربیمارستانها بروند یا درتهیه امکانات موردنیاز بیماران ومردم کمک کنندویا با بسیجیان ونیروهای مسلح در ضد عفونی معابر واماکن حاضر شوند. یا مانند طلاب در غسل وکفن اموات و...کمک کنند .ای...چرا دائم بدنبال مطرح کردن خود با بزک غربیها وامریکایها وفتنه گران هستند. واگر توان وهمت کمک ندارید ساکت شوید وبگذارید مردم کارشان رابکنند و سوهان روح نشوید.
اگر حادثه منا را در عربستان به یاد داشته باشید که بخاطر ناهماهنگی چقدر از مردم ایران کشته دادند!
هر فردی به فکر نجات خودش بود و بدون داشتن اطلاعات کلان سعی میکرد فقط به افراد جلوی خود فشار وارد کند، بی خبر از آنکه با این کار شانس زنده ماندن خودشان را از دست می دادند!
ولی وقتی اطلاعات کلان و رهبری کلان در بین باشه چون از اطلاعات جامع و کلان برخوردار است و از وضعیت جلو و عقب جمعیت با خبر است، لذا می تواند جمعیت را طوری هدایت کند که قطره ای خون از دماغ هیچ فردی نریزد ولی موضوع مهمتر همراهی مردم و اعتماد مردم است!
دیدید که بخاطر هماهنگ نبودن و همراهی نکردن حجاج ایرانی چه بلایی سرشان آمد.
باید بپذیریم ما جماعت ایرانی برخلاف بسیاری از جوامع با اینهمه پیشینه فرهنگی جماعت هماهنگی نیسیتیم و هر فردی فقط و فقط خودش را در نظر میگیرد و به هیچ عنوان منافع ملی را در نظر نمی گیریم!
و این یعنی مردم درخصوص منافع ملی عقل ندارند، ولی در خصوص منافع فردی از عقل بسیار خوبی برخوردارند!
برخی از مردم سودجوی ایرانی خوب می دانستند وقتی کرونا در چین ظاهر شد، از الان باید در ایران به فکر احتکار ماسک ، دستکش، محلول ضدعفوتی، سیر و پیاز و لیموترش و ...باشند!
باید واقعیت خودمان را قبول کنیم.
مردم ایران هم اگر از سطح فرهنگ و شعور اجتماعی بالایی برخوردار بودند حال و روزشون بهتر از حالا بود
بله که وجود ندارد!!!
اپوزیسون دارند، اما اونها آلبانی نشین یا سلطنت یا هر کوفت و... ندارند که حتی خواهان بمباران و نابودی کشورشون باشند... آمریکا بخش خاصی برای جنگ با اونها را تشکیل نداده. ملت شون تحت شدیدترین تحریم های ظالمانه قرار ندارن. پول هاشون در کشورها و بانکهای دیگه بلوکه نشده تا نتونند هزینه های درمان و قرنطینه را بدهند و....
آقای زیبا کلام یک طرف را خوب اومدی، اما یک چشم بودن آدمو از دیدن برخی واقعیات نابینا می کنه!!!
«لا حول ولا قوة الا بالله العلی العظیم»
سلتم تورو بهه خدا بس کنید . نمی دانم تاریخ شناسی ، جامعه شناسی ، روانشناسی ، هواشناسی . سر هر موضوعی طوری نظر می دهی که انگار فیلسوف زمانی .
امثال شما به جای اینکه راهکار بدهند و مردم را تشویق به همکادی با مسئولین بکنند باز برای خودنمایی از فرصت استفاده کرده و این بار کرونا را بهانه حرف زدن خود قرار می دهد . تو که یکرور از روحانی دفاع می کنی و روز دیگر با کلمات قلمبه سلمبه ایشان را تخطئه می کنی
آقای زیباکلام، حمایت امثال شماها باعث شد روحانی بیاد بالا. والا همچین شخصیتی در حد معاون وزیر هم نیست. حیف این مردم.
امثال احمدی نژاد هرچقدر که بد هم باشه ، مرد بود و با مردم رو راست.
پزشکان بدون مرز اولا امکاناتی نیاورده بودن حتی یک متخصص عفونی در میان آنها نبود و....
به جز حرف زدن و مرور خاطرات ۵۰سال پیش چی بلدی؟؟بلدی یه دونه کیت تشخیص بسازی؟ واکسن چطور؟
زور؟؟؟
شما غصة مردم و حاکمیت را نخور، پیر می شی .
ب ـ دراین شرایط تکرار ضعف چه پیامدی دارد، شما که از همراهی اپوزیسیون سخن می گویید، این گونه سخن گفتن دراین شرایط را با شاخص مذکور چگونه توجیه می کنید؟
ج ـ این که همه چیز را به بی اعتمادی مردم بازمی گردانید، جای این پرسش است که کدام مردم، آن اکثریت که رعایت می کنند یا آن اقلیت که خماره بیش از دیگران می خواهند و کم تر از دیگران هزینه می کنند؟
د ـ نقش شما و همانندهای شما در سست کردن اعتماد عمومی و کوچک کردن سرمایه ی اجتماعی چقدر است؟ من هرچه به ذهنم فشار می آوریم جایی را به یاد نمی آورم که شمایان نیمه ی پر لیوان (هراندازه که باشد) را پررنگ کرده باشید. آیا این برداشت نادرست است؟
ه ـ بااین همه، بی تردید دولت می توانست بهرتازاین هم عمل کند؟ لیکن نفی یک چیز که اثبات کننده ی چیز دیگر نمی تواندباشد.گر شما جای این دولت بودید بهتر عمل می کردید؟! گمان نمی کنم چرا که شما حتی در همین نقدهایتان هم جز برشمردان نکات منفی از برون گود چیزی ارائه نمی کنید، خوب است راهکارهایتان راهم بفرمایید تا اگر مقبولیت اجتماعی یافت مطالبه ی عمومی شود.
ه ـ در کشورهایی که نام بردید، آیا بیش از اعتماد به دولت، فرهنگ عمومی کشور اثر گذار نیست ؟
با سایر کشورها مقایسه کنید...
20درصدباقیمانده هم حزب باد هستن. نگاه میکنن ببینن کدوم طرف بیشتره، رفتارهای اون گروه رو انجام میدن!
1) عدم تمرین و آموزش کافی فرهنگ متعارف مدیریت کشور که چند دهه ادامه دارد
2) نا محرم فرض شدن مردم و افکار عمومی جامعه در اغلب مسایل خطیر در کشور
3) ددوگانگی در حرف و عمل مسوولین خصوصا آقایانی که در کسوت روحانی هستند.
4) جهل و کم دانشی بین افراد صاحب قدرت و نفوذ ( نمونه آن تشییع جنازه چند روز پیش سپاهیان)
5) اساسا بروکراسی کشور ما فاقد کارآیی لازم متعارف برای مواجهه با بحران است. نمونه آن را در زلزله ها و سیل ها و آتش سوزی پلاسکو دیده ایم..
به کی میگین؟
به دولت بی برنامه؟ بی هدف؟
اما اینکه چرا بعضیها رعایت نمیکنن، این یک تحلیل دیگه ای داره، و اون اینه که بالاخره جماعتی هستن که همه کارشون فقط و فقط برای تأمین منافع شخصی خودشونه، حالا اگه منفعت خودشون اقتضا کنه، با حکومت همراهی میکنن، اگه نکنه باهاش مخالفت میکنن ولو اینکه به دیگران و شهروندان عادی هم ضربه بخوره.
اینایی که میرن مسافرتهای تفریحی و غیرضرور و به حرف کسی هم توجه نمیکنن، حالا در هر جامعه ای که باشند، جزو قشر اوباش و اراذل و منفعت طلب اون جامعه هستند که هیچ ارزشی برای سلامتی و منفعت دیگران قائل نیستند؛ لطفا قیافه به ظاهر متمدن بعضیهاشون شما رو به اشتباه نندازه، اینها همون قشر انگلی اجتماع بشری هستند؛ این مؤدبانهترین تعبیری بود که میتونستم از این طیف داشته باشم.