پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مینو محرز عضو کمیته بیماریهای عفونی وزارت بهداشت در گفتوگو با «ایلنا» در ارتباط با تاثیر مصرف ویتامین چرب D برای مقابله با ویروس کووید ۱۹، گفت: به طور کلی ما در ایران، به صورت ژنیتیکی کمبود ویتامین D داریم. براین مبنا، ویتامین D میتواند برای مقابله با این بیماری مفید باشد، اما توجه به این نکته مهم است که مصرف بیش از حد این ویتامین میتواند کشنده باشد.
محرز به این پرسش که چه مقدار از مصرف این ویتامین قاعدهمند است، پاسخ داد: پنجاههزار واحد در ماه مصرف ویتامین D (شکل تجویزی این ویتامین بصورت قرص ویتامین دی با مقدار ۵۰۰۰۰ واحد تعریف میشود) برای شرایط عادی است، حتی اگر کسی کمبود این ویتامین را دارد، این مقدار کم هم محسوب میشود. بنابراین لازم است افراد دارای کمبود ۵۰ هزار واحد را یکی دو هفته مصرف کنند و پس از آن ماهانه همین مقدار را ادامه دهند.
وی در ادامه گفت: در واقع همانطور که ید را به نمک اضافه کردند، باید ویتامین D هم به لبنیات اضافه میشد، ولی به دلیل هزینه بالای این ویتامین، دولت توان مالی اجرای آن را نداشت.
محرز در رابطه با خطراتی که مصرف افراطی ویتامین D میتواند داشته باشد، گفت: متاسفانه بدبختیهای ما بیش از این است. در این شرایط هر کسی هر موضوع اشتباهی را در تلویزیون اعلام میکند. این موضوع را میتوانیم به بیماران در بیمارستانها بگوییم. اما به محض اینکه در رسانهای مثل صدا و سیما مطرح شود، احتکار میشود و بیش از حد میخرند. اینقدر مصرف میکنند تا مسمومیت همین ویتامین عامل مرگشان میشود.
وی در پایان گفت: ماهی یک دانه قرص ۵۰ هزار واحدی کافی است. این ویتامین ارتباط مستقیمی در مقابله با کووید ۱۹ ندارد اما مصرف آن بیفایده نیست. با این توجیه که اگر ویروس وارد قلب و ریه شود و به آنزیمهای آنژیوتنسین حمله کند، کمبود ویتامین D فعالیت آن را تسهیل میکند. شاید یکی از عواملی که ما مرگ و میر جوان هم در کشور داریم، همین کمبود ویتامین D باشد؛ البته با قطعیت نمیتوان گفت.