صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۳ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۳۷۰۴۷
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۴ - ۲۸ اسفند ۱۳۹۸
این روزها در حالی دنیا تحت تاثیر شیوع ویروس مرگبار کرونا قرار گرفته که سازمان جهانی بهداشت و متخصصان پزشکی از سراسر جهان تنها راه مقابله و پیشگیری از این بیماری را شست‌و‌شوی مرتب دست‌ها و قرنطینه خانگی می‌دانند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

این روزها در حالی دنیا تحت تاثیر شیوع ویروس مرگبار کرونا قرار گرفته که سازمان جهانی بهداشت و متخصصان پزشکی از سراسر جهان تنها راه مقابله و پیشگیری از این بیماری را شست‌و‌شوی مرتب دست‌ها و قرنطینه خانگی می‌دانند.

در حالی علم پزشکی دنیا در مقابل این ویروس جدید کرونا راهکاری برای ارائه ندارد که طی قرن‌های گذشته طب سنتی ایرانیان توانسته بیماری‌های مشابه عفونی و خطرناک‌تری را همچون وبا درمان کند. در این بین دکتر حسین خیراندیش، پدر طب سنتی ایران، رعایت بهداشت عمومی و تقویت سیستم ایمنی بدن با داروهای گیاهی را از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا عنوان می‌کند و معتقد است که این بیماری در افرادی که مزاج سرد دارند بیشتر خود را نشان می‌دهد.

اگر می‌خواهید بدانید که چطور می‌توان با روش‌های ساده به مقابله با کرونا بروید در ادامه متن گفت‌وگوی «آرمان ملی» را با حکیم حسین خیر اندیش را بخوانید.به تعبير شما، دلايل همه‌گير شدن و رشد سريع کرونا در کشورما چيست، با توجه به اينکه در دنياي مدرن امروز يک ويروس به راحتي مي‌تواند تهديد جهاني به حساب بيايد و مردم در برابر آن ناتوان هستند؟‌
آسيب‌پذيري مردم دنيا و ايرانيان در مقابل کروناويروس که از خانواده آنفلوآنزاهاست، از تغيير سبک زندگي و معماري سرچشمه مي‌گيرد. سبک زندگي مردم در پنج دهه اخير به گونه‌اي تغيير کرده که ضريب پذيرش و استعداد پرورش انواع ويروس و باکتري را در بدن انسان افزايش مي‌دهد و همين امر موجب شده بدن انسان در برابر ويروس‌هاي طبيعي، صنعتي و مصنوعي به شدت آسيب‌پذير باشد و ويروس با سرعت در ميان آنها نشر پيدا کند و اپيدمي ‌شود.

امروزه مردم در زندگي‌شان از طبيعت فاصله گرفته‌‌اند و در فصول سال از سرما و گرماي صنعتي استفاده مي‌‌کنند، به عنوان مثال اکثر مردم ايران در زمستان از گرم‌کننده‌هاي خيلي شديد و در تابستان از کولر‌هاي گازي بهره مي‌برند و همين امر موجب ضعف شديد ريه‌ها شده است. يک فرد 50 ساله به طور طبيعي 50 زمستان را تجربه مي‌کند و بدن انسان نيازمند است که در اين مدت هواي سرد تنفس کند، ولي بر اساس زندگي امروزي، يک فرد در زمستان هميشه هواي گرم تنفس مي‌کند و منازل و محل کارشان را بيش از اندازه گرم نگه مي‌دارند، وقتي هواي گرم در زمستان تنفس مي‌کنيد، ريه‌‌ها ضعيف مي‌شود.

ضعف در ريه‌ها و به تبع آن تضعيف قلب، سيستم گوارش و... باعث ورود آسان و ماندگاري ضعيف‌ترين ويروس‌ها به ريه‌ها مي‌شود و اختلالات ريوي حاصل اين اتفاق است و بعد در گردش خون در عروق و کاهش کارايي قلب تاثيرگذار خواهد بود. بدون ترديد امروزه ريه‌هاي اکثر مردم ايران ضعيف شده است و کرونا نيز مستقيم روي ريه و دستگاه تنفسي اثر مي‌گذارد.

از سوي ديگر تغيير نوع سبک زندگي باعث شده که مردم کمتر در زمستان هوس خوردن غذاهاي گرم مزاج داشته باشند، آنها چون هواي گرم تنفس مي‌کنند، در زمستان کاهو، خيار و سالادهاي سرد مصرف مي‌کنند، تا اشتهاي خوردن غذا پيدا کنند. عدم‌تمايل بدن به خوردن غذاي گرم در فصل زمستان، باعث ضعف بدن و پذيرش بيماري‌ها از طريق عفونت، ميکروب‌ها و ويروس‌ها مي‌شود. نکته بعدي در بي‌توجهي ما به گندزداهاي حاکم بر نظام طبيعت است که از آنها بهره نمي‌گيريم. خورشيد مي‌تواند تمام عفونت‌ها را پاک کند، ولي ما از اين نعمت خدادادي غافل هستيم.

ما در تابستان در معرض نور مستقيم خورشيد قرار نمي‌گيريم و معماري و خانه‌هاي ما به‌گونه‌اي طراحي شده که اصلا آفتاب‌‌گير نيستند و گردش هوا در آن جريان ندارد. نوع معماري خانه‌هاي ما، زمينه‌ساز رشد و پرورش ويروس است. با توجه به موارد مذکور امروزه جمعيت بالاي 50 تا 60 سال سن که مزاج سرد دارند در معرض شديد بيماري‌هاي زمينه‌اي همچون ديابت سرد و استرس روان قرار دارند، چون اين بيماري‌ها سرد هستند و کساني که سرد مزاج‌تر هستند، کرونا و ديگر ويروس‌ها براي آنها خطرناک‌تر است.

تا چند قرن پيش انسان‌ها سم مي‌خوردند و با سم زندگي مي‌کردند، در آن زمان نه آسفالتي وجود داشت و نه ديوار گچکاري، ديوارهاي کاهگلي نيز باعث جذب ميکروب مي‌شدند، اما مردم زندگي سالم‌تري داشتند، چون از طبيعت و مصرف غذاهاي درست غافل نبودند. حالا در تهران 700 کيلومتر مربع آسفالت قابل شست‌وشو وجود دارد، اما ويروس به سرعت در همين آسفالت جابه‌جا مي‌شود، چون مردم از نظر بنيه مزاجي ضعيف شده‌اند و زمينه پذيرش ويروس را دارند.

 

تا چه‌اندازه باور داريد که شيوع کرونا در جهان، يک جنگ بيولوژيکي يا جنگ زيستي است؟
در شرايط فعلي که حاکمان دنيا دور از وجدان انساني، طراحي‌هاي خاصي براي ادامه حاکميت‌‌شان دارند، اصلا نمي‌توانيم از حمله بيولوژيک غافل باشيم. ما از آنها سوابقي همچون بمباران اتمي ژاپن و گسترش سلاح‌هاي شيميايي را داريم، پس نمي‌توان از چنين دولت‌هايي انتظار داشت که به سلامت جهاني وفادار باشند. اما فارغ از دليل اين اتفاق، اين يک واقعيت است که رعايت مسائل بهداشتي در رفتارهاي روازنه و رعايت اصول بدن در مقابل خوراک، نبايد در ميان ما فراموش شود. به‌ هر حال اين بيماري به سرعت در حال گسترش است و بايد به فکر جلوگيري از همه‌گيري آن باشيم و‌گرنه در آينده‌اي نزديک مي‌تواند به يک تهديد براي بشريت تبديل شود‌.

 

طب سنتي ايرانيان با قرن‌ها سابقه و تجربه توانسته بسياري از بيماري‌ها همچون حصبه، وبا و حتي سرطان‌ها را درمان کند، آيا در حال حاضر اين طب قادر است که کرونا را نيز مهار کند يا واکسني براي آن بسازد؟ ‌

 

با بيش از 30 سال سابقه در زمينه اين طب به جرات مي‌توانم بگويم بله. ايرانيان در سابقه و تجربه طب سنتي ثروتمندترين کشور جهان هستند و اگر توانايي‌هاي فرهنگي، سابقه تاريخي، علمي و تجربي را با سازمان‌هايي که حالا حاکميت بهداشتي دنيا را برعهده دارند، مقايسه کنيم، اصلا توانايي ما صدها برابر آنهاست و آنها تجربه اين طب را ندارند. به عنوان مثال در شيوع کرونا، شاهد بوديم که سازمان جهاني بهداشت و صدها پزشک متخصص از سراسر دنيا دور هم جمع شدند و فقط به اين جمع‌بندي رسيدند که بايد مردم مرتب دست‌هايشان را با آب و صابون بشويند، در حالي که طب سنتي ايران تاکيد جدي بر شست‌و‌شوي دست‌ها به وسيله صابون و حتي نمک دارد که توان گندزدايي آن بالاتر از صابون و الکل است. بدون‌ترديد بعدها همين شست‌و‌شوي دست‌ها با الکل و ضدعفوني‌کننده‌هاي صنعتي باعث بروز بيماري جديد پوستي مي‌شود.

امروزه دست‌ جهانيان نه‌تنها براي تهيه داروي درمان کرونا خالي است، بلکه براي ابزار شست‌و شو نيز گزينه مناسبي ندارد. در اين شرايط ايران بايد به سرمايه‌هاي تاريخي خود روي بياورد. همان‌طور که شما هم اشاره کرديد ما سابقه درمان وبا، سل و حصبه را داريم که از کروناويروس بسيار خطرناک‌تر هستند. 7000 سال قبل خانم «ايرانبان» که نام ايران از او گرفته شده است، متوجه شد که جمعيت اين سرزمين بيمار مي‌شوند و سريع مي‌ميرند.

او ماموراني را به مسير آبرفت‌ها اعزام کرد و آنها متوجه شدند حيواناتي در مسير آب‌ها مرده‌اند و آب شرب مردم را آلوده مي‌کنند و از اين طريق بيماري مسري و عفوني کشور را فرا گرفته است. او براي جلوگيري از شيوع مرگ سراسري دستور داد مردم در ظرف غذايشان پونه و نعنا بريزند، و اين امر موجب توقف بيماري شد. ما در طول تاريخ کشورمان هر 100 تا 200 سال يک حمله ويروسي و بيماري شايع وبايي را تجربه کرده‌ايم که مستقيم در سيستم گوارشي تاثير مي‌گذاشت و هوا و آب را آلوده مي‌کرد، اين بيماري نيز با همين روش درمان مي‌شود.

در زمان قاجار بيماري همه‌گير وبا کشور را فرا گرفت و پزشکان طب سنتي در آن زمان‌ معده و روده را با ترکيب مواد غذايي و خوراکي گرم مزاج که در دسترس‌شان بود، گرم مي‌کردند و بيمار درمان مي‌شد. همه تلخي‌ها، شوري‌ها، تندي‌ها و شريني‌ها جز تلخي کافور، جزو خانواده‌ خوراکي‌هاي گرم هستند و غذا را گرم مزاج مي‌کنند و مردم مي‌توانند اين مواد را در قالب سوپ و عرقيات مصرف کنند.

حالا بعد از 7000 سال مردم ما همان مردم هستند و کرونا به جاي آب، هوا را آلوده کرده است. ويروسي که در آب جاري است، بسيار قوي‌تر از ويروسي است که در هوا جريان دارد و مصرف روزانه نعنا و پونه به شکل سبزي در وعده‌هاي غذايي و اسانس نعنا مي‌تواند آن را درمان کند. اگر نعنا در دسترس مردم نبود از پياز و پيازچه و ديگر خانواده‌هاي نعنا استفاده کنند، چون خاصيت گند‌زدايي شديد دارد. پيشنهاد ديگر ما مصرف شربت عسل است که مقداري ليمو، آبغوره و نمک را در آن بريزند و هر چهار ساعت ميل کنند.

چون اين امر موجب افزايش مقاومت بيشتر بدن در برابر هر نوع ويروس عفوني مي‌شود. از سوي ديگر يکي از پزشکان که چند روز پيش بيماري کروناي خود را درمان کرده بود به من گفت که هر دوساعت يک قرص زنجبيل خوردم و بيماري‌ام مهار شد. اين سابقه هزاران سال ما در روش درمان بيماري‌هاي عفوني و خطرناک‌تر از کروناست.

 

اگر با مواردي که شما به آن اشاره کرديد و فرضيه‌هاي ديگر مانند گرم شدن زمين، کرونا ريشه‌کن نشود، آيا مي‌توان اين بيماري را با طاعون، وبا، آنفلوآنزاي اسپانيايي و موارد خطرناک ديگر که جان ميليون‌ها نفر را گرفته است، مقايسه کرد؟‌

 

بله با تداوم اين بيماري، به‌طور طبيعي آمار مرگ و مير نيز افزايش پيدا مي‌کند و اين امر تهديد بزرگي براي جهان است. کرونا چون در معرض باد بهاره قرار دارد، اين احتمال وجود دارد که با گرم شدن زمين ويروس از بين برود و همه ما اميدواريم تا پايان فروردين 99 از بين برود. باد بهاري يک جابه‌جايي هواست، مردم از گرماي صنعتي فاصله مي‌گيرند و از هواي طبيعي بيشتر استفاده مي‌کنند و در اين شرايط تغيير مزاج در بدن انسان رخ مي‌دهد و بدن قوي‌تر مي‌شود. اما چون بيش از 70 درصد مردم کشور ما زندگي طبيعي ندارند، بنابراين ممکن است که زمان بيشتري اين بيماري در ايران به طول بينجامد.

اين روزها استان‌هاي شمالي با شيوع بيشتر کرونا درگير هستند چون رطوبت هوا در آن نقاط بيشتر است و استان‌هاي جنوبي و گرم‌تر از اين بيماري خالي‌ترند، پس افرادي که بدن‌شان زمينه سردي طبيعي دارد، يا افراد کهنسال، ميانسال و جوانان با مزاج سرد، بايد خودشان را گرم نگاه دارند. ضد‌عفوني هوا با اسپند مورد تاکيد است. کساني که خانه‌شان آفتابگير نيست مي‌توانند از بخور نعنا استفاده کنند.

آنهايي که اختلال تنفسي شديد پيدا کردند اسانس نعنا را با مقداري روغن زيتون و بنفشه به بيني‌شان آغشته کنند. آنهايي که کرونا دارند بادکش از کتف بدون خونريزي مي‌تواند هر روز يک مرتبه در زمان 15 دقيقه به آنها کمک کند.

افرادي نيز که وارد مرحله تب شدند، عسل و سياه‌دانه مصرف کنند، تا تب‌شان کنترل شود. افرادي که مي‌خواهند پيشگيري کنند صبح قبل از صبحانه سيب يا آب سيب بخورند. استفاده يک پر‌نمک قبل و بعد از غذا که بزاق را آغشته کند و فضاي دهان را بگيرد، مي‌تواند ويروس را بکشد. توصيه مي‌کنم همه يک نمکدان کوچک به همراه داشته باشند. اين امر موجب افزايش فشار خون نمي‌شود. جويدن 7 تا 21 دانه سياه‌دانه در طول روز يا مصرف يک قرص زنجبيل براي درمان موثر است.

 

طي چند وقت اخير اظهار‌نظر يک کارشناسان طب اسلامي موجب واکنش مردم شده است. فردي که کتاب پزشکي هاريسون را به آتش کشيد، مدعي شد مصرف روغن بنفشه در قسمت انتهايي بدن باعث درمان کرونا مي‌شود و اين اظهار نظر در بسياري از رسانه‌هاي داخلي و خارجي واکنش منفي به همراه داشت، نظر شما در‌باره کليت طب اسلامي چيست‌؟

 

به‌طور کلي هيچ طبي را نمي‌توان منع و بي‌فايده خواند و هر طبي به وسيله يک‌سري مباني علمي و تجربي در طول سال‌ها ثابت شده است، حالا اگر فردي به دليل ناآگاهي صحبتي را مطرح مي‌کند، ما نبايد کليت آن طب را زير سوال ببريم. برخي از مدعيان طب سنتي و طب اسلامي روش تبيين‌شان سازگار با فرهنگ اجتماعي ما نيست.

رسانه‌هاي خارجي نيز که به اين موضوع با ديد طنز پرداختند، غير‌منصفانه عمل کردند، اما باور ما اين است که کرونا چون در مرحله نخست، سيستم تنفسي و ريه انسان را درگير مي‌کند، پس بايد دهان و مجاري تنفسي را در اولويت قرار داد، نه قسمت انتهايي بدن و سيستم گوارشي که بعدها دچار مشکل مي‌شود. اگر افرادي نيز مي‌خواهد از روغن بنفشه استفاده کنند بايد آن را به بيني بزنند.

 

يکي از مواردي که اين روزها در فضاي مجازي شاهد آن هستيم، فروش محصولات گياهي توسط برخي از متخصصان طب سنتي است که وزارت بهداشت آنها را نفي مي‌کند، با اين حال عده‌اي ادعاي درمان کرونا را با محصولات‌شان دارند و معتقدند وزارت بهداشت و درمان حتي درخواست آنها را بررسي نکرده و به آنها بي‌توجه شده است، تفسير شما از اين شرايط چگونه است؟‌

 

وزارت بهداشت نمي‌تواند در زماني کوتاه دارويي را آزمايش و تاييد کند و اين امر بسيار زمان‌بر است. اگر فردي ادعا دارد که مي‌تواند با يک دارو و شربت گياهي به درمان کرونا کمک کند، بايد ابتدا درخواستش را در وزارت بهداشت ثبت کند. داروي آن فرد بايد تعريف و زمينه اجرايي آن مورد بررسي قرار گيرد که ترکيب دارو تا چه‌اندازه استعداد بالقوه در درمان اين بيماري را دارد.

در مرحله بعد دارو روي يک‌سري بيماري‌هاي مشابه آزمايش مي‌شود و در نهايت با تشکيل کميته‌اي موارد مشاهده شده مورد بررسي قرار مي‌گيرد. اکثر افراد اين ادعا را دارند که داروي آنها چون بيماري مشابه را درمان کرده پس مي‌تواند براي درمان کرونا نيز موثر باشد، اما بررسي اين موضوع بسيار زمانبر است و نمي‌توان از وزارت بهداشت انتظار داشت که در مدت کمتر از يک ماه، همه شربت‌ها و داروهاي گياهي را مورد ارزيابي و سنجش قرار دهد. ما با يک پديده و تهديد جهاني مواجه هستيم و بايد از ميان صدها پيشنهاد برتر، پيشنهادي را که داراي پشتوانه عميق علمي و تاريخي است، مورد بررسي قرار دهيم.

بايد موارد کلان بيماري کرونا را در ابتدا در نظر بگيريم و اين بيماري را تعريف کنيم و مجموعه‌اي از داروها و غذاهايي را که توانسته‌اند شبيه چنين بيماري‌اي را درمان کنند به عنوان يک داروي مقطعي (نه قطعي) به کار بگيرم و در اين فرصت مسير مطالعاتي را روي تقاضاها بررسي کنيم. حالا مجبور هستيم از پديده‌هاي شبيه کرونا که در تاريخ رخ داده، الهام بگيريم و يک تحليل طبي از نگاه طب سنتي به اين بيماري داشته باشيم تا براساس اين تحليل‌ها، طرح درمان آن را در پيش بگيريم.

هم‌اکنون ما در کشورمان سه طبقه جمعيتي داريم، جمعيت مستعد درگيري کرونا، جمعيتي که در فاز طبيعي قرار دارد و جمعيتي که در فاز حاد بيماري هستند. ما بايد داروها را روي آنها همزمان و به صورت 24 ساعته آزمايش کنيم و اطلاعات را با يکديگر در ميان بگذاريم. آن زمان مي‌توان اميدوار بود که واکسن يا داروي درمان کرونا کشف شود، اما اينکه بگوييم چون فلان شربت يا داروي گياهي قبلا بيماري مشابهي را درمان کرده و فردا آن را در شبکه‌هاي اجتماعي بفروشيم، اصلا کار درستي نيست.

روزنامه آرمان ملی