صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۲۴۶۰
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۲۲ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۰
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

پایه ستونهای باقیمانده از کاخ اختصاصی کوروش به دلیل نفوذ آب باران به داخل این ستونهای شکسته و یخ بستن و شکسته شدن سنگها در حال تخریبند.

به گزارش انتخاب به نقل از مهر، در شمال غربی کاخ بارعام و شمال شرقی بوستان پاسارگاد، بقایای کاخی واقع شده است که مختصات یک بنای مسکونی را دارد به همین دلیل به " کاخ نشیمن" یا " کاخ اختصاصی" شهرت دارد. استروناخ، باستان‌شناس نامدار اسکاتلندی و از کاشفان بازمانده‌های پاسارگاد این کاخ را کاخ P نامیده است.

تا آغاز سده بیستم چون تنها یک جرز سنگی از این کاخ بیرون از خاک بود، آن را "کاخ جرزدار" نیز می نامیدند. کف بندی این کاخ از ویژگیهای قابل توجه آن است و مرمت های انجام شده در دوره هخامنشی نیز در آن دیده می شود   به طوری که هرجا رگه ای در سنگ ایجاد شده آن را تعمیر کرده اند اما باقی مانده های این مجموعه در اثر بی توجهی و گذر زمان در حال از بین رفتن است.

آب باران در فصل های بارندگی و سرما به داخل پایه ستونها می ریزد

سلیمان محمودی، کارشناس میراث فرهنگی در گفتگو با خبرنگار مهر یکی از عوامل تخریب سنگهای باستانی را آب باران عنوان می کند و می گوید: برخی از سنگهای باستانی به حدی قدرتمند هستند که با هیچ عاملی به زودی تخریب نمی شوند اما همین سنگ ها با آب باران به سرعت از هم می پاشند. شاید در نظر اول کسی باورش نشود که آب باران یکی از بدترین عوامل تخریب سنگهاست اما چون آب روان است می تواند به راحتی در هر جرز و شکاف و درزی وارد شود و شکاف سنگ را بیشتر کند.

وی ادامه داد: اگر آب باران نفوذ کرده در داخل سنگ، یخ بزند، باعث فشار آمدن به شکاف شده و آن درز را بیشتر باز می کند انقدر که ممکن است بخشی از سنگ را به مرور بشکند.

این کارشناس میراث فرهنگی بیان کرد: کاخ اختصاصی کوروش در فضایی باز قرار دارد و بارندگی های اخیر نیز باعث نفوذ آب به داخل پایه ستونهای این کاخ و در نتیجه از هم پاشیدگی آنها می شود. برخی بر این باورند که باید روی این مجموعه سقفی به عنوان پوشش قرار بگیرد تا از نفوذ آب باران به داخل این سنگ ها و یخ بستن آن جلوگیری شود ولی برخی دیگر معتقدند که منظر آن از بین می رود.

به نظر می رسد هنوز راه حل مناسبی برای نگهداری از کاخ های باقی مانده باستانی توسط متولیان حفاظت از میراث فرهنگی ارائه نشده  و این بناها مدتهاست زیر برف و باران زمستانی رها شده‌اند.

آبگرفتگی شدید محوطه تخت جمشید در فصل زمستان سال گذشته

مشکل نفوذ آب باران در سنگهای باستانی محوطه های تاریخی پیش از این نیز مطرح شده بود به نحوی که خبرگزاری مهر زمستان سال گذشته نیز از آبگرفتگی در مجموعه تخت جمشید و نفوذ آب در سنگهای این مجموعه باستانی خبر داده بود اما دریغ از تدبیر و اقدامی عاجل...

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
ناشناس
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
لطفا سوال منو منتشر کنید جدی برام سواله:
این کاخ 2500 سال زیر باران و برف و سرما و گرما و تمام عوامل فرسایشی بوده و میشه با قاطعیت گفت لااقل از زمان کشف تا الان که تصاویری وجود داره بهمین منوال بوده چه جوری بارندگی و این اب گرفتگی تا الان فاتحه این همه عظمتو نخونده؟؟ من از طرفداران سر سخت ایران و اصالت فرهنگ ایرانی هستم ولی در این خبر و حواشی آن سوالات زیادی وجود داره . امیدوارم موضوع چیزه دیگه ای نباشه
م.ح
|
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
خدایا.این تاریخ ماست.تمدن 2500 ساله ماست.چرا به این روز میندازیدش؟؟خدایااا
گلستانی
|
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
تار که خودشیخ هیچ موقع برای ایرانی جالب نبوده. میراث فرهنگی کشور که خودش تاریخش گذشته
ناشناس
|
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
آه خدا نه... هر روز يك خبر بد..
ناشناس
|
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
هر تکه سنگ قسمتی از تاریخ کهن ماست ان را پاس بداریم حتی در برابر طبیعت
ناشناس
|
۰۶:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
میراث فرهنگی حیات خلوت دولت و سکوی پرتاب مدیران ناشناخته برای امور سیاسیه با این کارا چی کار داره ؟
بهزاد
|
۰۵:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
اشکالی نداره
سالمشون توی موزه های پاریس و لندن و آمریکا هست
شاید واقعا اونا قدرشون رو بهتر از ما میدونن
از ماست که بر ماست....
دانشجو خارج از کشور
|
۰۲:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
بهترین میراث فرهنگی کشور به دلیل بی رحمی و غرض ورزی به چه روزی افتاده!
ناشناس
|
۰۱:۵۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
این محوطه 40 سال پیش بیابانی بیش نبوده یعنی در سال 1343 ساخته شده کافیه عبارت "باز نگری تاریخ جعلی هخامنشیان قسمت اول" در گوگل جستجو فرمایید
ناشناس
|
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
یک دهم بودجه ای که به تهران اختصاص می دهند رو بدن به اینجا
فرشید
|
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۴
تورو به هرکه میپرستید نذارید ... اه