صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۲۲۴۳۵
تاریخ انتشار: ۰۸ : ۱۹ - ۱۷ دی ۱۳۹۸
نشریه آلمانی «دی ولت» به انفعال اروپا در برابر ایران و عراق اشاره کرد و تلاش قدرت‌های اروپایی برای میانجگیری در برجام را بی‌نتیجه خواند و نوشت: همچنین ضعف اروپا در جدیدترین تنش‌های منطقه مشاهده می شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

این رسانه آلمانی امروز(سه‌شنبه ۱۷ دی) در نوشتاری به پیامدهای خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران پرداخت و تاکید کرد که تلاش اروپا برای میانجیگری بیهوده بود و نتیجه‌ای نداشته است. همچنین ضعف اروپا در جدیدترین تنش‌های منطقه مشاهده می شود.

دی ولت در ادامه با یادآوری عملیات تروریستی علیه سردار سلیمانی و همراهانش در عراق افزود: سه روز طول کشید تا اتحادیه اروپا واکنش نشان دهد؛ بیانیه‌های مشترک منتشر شود و در آنها همه طرف ها به خویشتنداری دعوت شوند. سپس اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تصمیم گرفتند ماموریت نیروهای خود در عراق را به طور موقت متوقف کنند. به این ترتیب با افزایش تنش‌ها در خاورمیانه در نتیجه سوء قصد به یک مقام عالی نظامی ایران، انتظار می‌رود اروپایی‌ها به حالت آماده باش درآیند.
سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان نیروهای مردمی عراق به همراه ۸ نفر دیگر بامداد جمعه (۱۳ دی) در مسیر فرودگاه بغداد به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و با پهپادهای وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) ترور شدند و به شهادت رسیدند.

این رسانه در ادامه به آغاز گام پنجم برجامیِ ایران اشاره کرد و نوشت:‌ روز یکشنبه ۱۵( دیماه) ایران از برداشتن پنجمین گام کاهش تعهدات هسته‌ای خود بر اساس برجام خبر داد؛ توافقی که به اذعان بسیاری از کارشناسان بزرگترین موفقیت در تاریخ دیپلماسی اروپا به شمار می‌رود.

ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرف‌های اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهره‌مندی اقتصادی ایران، گام‌های کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.
براین اساس با صدور بیانیه‌ای، شروع گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی را اعلام کرد؛ براساس آن تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد.
ایران بارها اعلام کرده در صورت رفع تحریم‌ها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.

 

اروپایی‌ها هرگز در خاورمیانه وزن زیادی نداشته‌اند
نشریه دی ولت در ادامه گزارش خود با لحنی کنایه‌آمیز به بیانیه دولت‌های فرانسه، آلمان و انگلیس در واکنش به شروع گام پنجم برجامی ایران و افزایش تنش‌ها در منطقه اشاره کرد و نوشت، این سه دولت چنین جمله‌ای را برای بیانیه خود تدوین کردند «مارپیچ خشونت کنونی در عراق باید پایان یابد.»
تاکنون این اعلامیه مهمترین اقدامی است که اتحادیه اروپا با توجه به افزایش تنش ها در خاورمیانه انجام داده است. کارکرد این بیانیه این است که به همه گروه ها فشار وارد کند؛ آمریکا، ایران، عراق، عربستان سعودی، مصر و در صورت امکان نیز بر روسیه.

در ادامه گزارش این نشریه آمده است: واقعیت این است که اروپایی ها هرگز در خاورمیانه وزن زیادی نداشته اند. این، اندکی پس از نتیجه گیری موفقیت آمیز در توافق هسته ای بین المللی تقریباً پنج سال پیش تغییر کرد. اما اکنون اعتبار اتحادیه اروپا در ایران سرانجام از بین رفته است.

دی ولت، علت این امر را بدعهدی اروپایی ها در انجام تعهداتشان برپایه برجام عنوان کرد و یادآور شد: وعده های سرمایه گذاری اروپایی ها باوجود امضای برجام تحقق نیافت و در واقع برجام هیچگاه به طور واقعی اجرا نشد.

اما این همه داستان نبود. در مذاکرات وین در سال ۲۰۱۵، اروپایی ها به دلیل شک و تردیدهای داخل ایران قول داده بودند که آمریکایی ها نیز در درازمدت از این توافق پیروی کنند. هنگامی که دونالد ترامپ در ماه مه ۲۰۱۸ این توافق را ترک کرد، ایرانیان آن را نشانه ضعف و خیانت اروپا دانستند. اروپایی ها حتی با استفاده از سازوکاری که قرار بود سرمایه‌گذاری‌های اروپایی را تضمین کند، حتی نتوانستند از پیامدهای تحریم های جدید آمریکا جلوگیری کنند.

امروز خبرگزاری ها اعلام کردند که دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس با همتایان اروپایی خود از کشورهای فرانسه و آلمان درباره اوضاع خاورمیانه و به ویژه ایران گفت‌وگو می کند.
وزیر امور خارجه انگلیس خواستار آرامش بعد از تشدید تنش ها میان ایران و آمریکا به دنبال ترور سردار سلیمانی شده و گفته است اگر جنگی در منطقه رخ دهد، بسیار تخریب کننده خواهد بود؛ تروریست های مانند داعش برنده چنین جنگی خواهند بود.

هچنین وزیر امور خارجه فرانسه نیز در واکنش به ترور سردار سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس در حمله پهپادی آمریکا، با تاکید بر موضع این کشور مبنی بر کاهش تنش‌ها میان تهران - واشنگتن تاکید کرده که هنوز جایی برای دیپلماسی وجود دارد.
«ژان ایو لودریان» در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «ب. اف. ام» فرانسه بدون اشاره به اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی، فقط از انتخاب‌های بد برای تشدید خطرناک تنش‌ها بین تهران و واشنگتن ابراز تاسف کرد و گفت: در مذاکراتی که با دیگر مقام‌ها انجام داده‌ام، هیچ کس خواهان جنگ نیست. همه می‌گویند باید جلوی تنش‌ها گرفته شود؛ همچنان می‌توان بحران را از راه‌ سیاسی حل‌وفصل کرد.
وی تاکید کرد، اگر امروز نتوان آتش جنگ را خاموش کرد، خطر واقعی برای به راه افتادن یک جنگ (جدید) در خاورمیانه وجود دارد.

منبع: ایرنا