پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کارشناس مسائل بینالملل میگوید: «بر این باور هستم که در موقعیت کنونی مذاکره راه مناسبی است. اینکه گفته شود با دولت ترامپ نباید مذاکره شود؛ کاملا نادرست است؛ اتفاقا دولت کنونی آمریکا، بهترین گزینه برای مذاکره و توافق است.»
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل و استاد دانشگاه شهید بهشتی، در ارزیابی خود از سفر روحانی به کشور ژاپن و نتایج این دیدار به خبرنگار «انتخاب» گفت: «بر این باور هستم که حسن روحانی در بازتاب نتایج و مذاکرات با شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، مقداری بیشتر از واقعیت خوشبینانه روند را بازنمایی کردند. ژاپن اساسا تحت فشارهای آمریکا جرات نوسازی و بازسازی مناسبات با ایران را ندارد. همچنین، در ارتباط با آزادسازی 5 میلیارد دلار طلب ایران از ژاپن که در چند ماه گذشته بلوکه شده، به دلیل بسته شدن سوئیفت از سوی آمریکا، قابل انتقال نیست. حتی سرمایهگذاری و صادارت کالا از سوی ژاپن به ایران نیز به دلیل تحریمها منطقی به نظر نمیرسد. در چنین شرایطی اظهارات رئیسجمهور را میتوان قابل تامل ارزیابی کرد.»
وی افزود: «به طور کلی با مذاکره مخالفتی نباید داشت و بر این اعتقاد هستم که باید برای بهبود وضعیت داخلی کشور پنجرههای بسته شده را بگشاییم اما اینکه حسن روحانی این اندازه خوشبینانه روند دیدار با آبه را بازتاب دهد، به هیچ عنوان قابل باور نیست. برای نمونه ماهتیر محمد، نخستوزیر مالزی نیز در سازمان ملل صراحتا اظهار کرد که تحت تحریمهای آمریکا، ناچار هستند برخی مناسبات خود را با ایران قطع کنند اما در جریان سفر روحانی به کوالالامپور شاهد بودیم در نشستی که محوریت آن برای رسیدگی به مسائل جهان اسلام بود، رئیسجمهور پس از دیدار با رهبران چند کشور مجددا نگاهی خوشبینانه را بازتاب داد. ابن رویکرد در شرایطی است که نشست مالزی هیچ تاثیری بر حل مشکلات فعلی کشورمان ندارد.»
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه تصریح کرد: «در شرایط کنونی تنها یک راه وجود دارد و آن نیز این است که ما نوعی نرمش را ایجاد کنیم و از سوی دیگر، این رویکرد را که هر گونه مذاکره با دولت ترامپ، غیرقابل انجام است را کنار بگذاریم. در چنین شرایطی مایه تعجب این است که اساسا چرا رایزنیهایی در سفر روحانی به ژاپن و دیگری کشورها برای مذاکره با آمریکا اتفاق میافتد.»
بیگدلی در بخشی دیگر از گفتههای خود پیرامون گفتگوی میان ترامپ و شینزو آبه آن هم به مدت 70 دقیقه، گفت: « هدف اولیه ترامپ این است که ایران را پای میز مذاکره بکشاند. اینکه ما بگوییم باید کل تحریمها برداشته شود یا حداقل نیمی از آنها به عنوان پیششرط مذاکره برداشته شود، به طور کامل از سوی آمریکا رد خواهد شد و انجماد کنونی را ادامه خواهد داد. در شرایط کنونی هر دو طرف باید نوعی نرمش در مواضع نشان دهند.»
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: «باید توجه داشت که آمریکا برای اعمال تحریمها، به ویژه تحریمهای ثانویه هزینه زیادی را صرف کرده و حاضر نیست به آسانی از آنها بگذرد. بر این باور هستم که در موقعیت کنونی مذاکره رویکرد مناسبی است؛ زیرا تنها راه برون رفت کشور از بحران نیز این است. اینکه گفته می شود نباید با دولت ترامپ مذاکره شود؛ کاملا نادرست است؛ اتفاقا دولت کنونی آمریکا، بهترین گزینه برای مذاکره و توافق است..»